YIF klara för första SM-finalen på 30 år

Det blir IFK Skövde och Ystads IF som möts i SM-finalen 2022. Det står klart efter att Ystads IF vunnit semifinal 4 mot IK Sävehof och avancerat med 3–1 i matcher.

– Det är mycket känslor just nu, kommenterade hemmalagets Kim Andersson till CMore efter slutsignal.

Ystads IF svarade för en mäktig vändning i semifinal 4 mot IK Sävehof. ”Di vide” låg under med 7–11 i första halvlek och gick ut i paus med underläge 11–15.

Men tack vare storslaget målvaktsspel från Niklas Kraft kunde skåningarna gå om Sävehof i andra halvlek.

I den 50:e minuten kvitterade Julius Lindskog Andersson till 23–23; ett mål som lyfte taket i Ystad Arena där 2 296 åskådare noterades på plats ikväll.

Därefter var det Ystads IF:s match. Med hemmapubliken i ryggen vann de duellerna mot ett allt tröttare Sävehof.

Segermarginalen blev tre bollar stor. Slutresultatet fastställdes av Johan Dahlin som satte 29–26 bakom Sävehofs Bertram Obling.

Finalen är Ystads IF:s första på 30 år. 1992 vann klubben SM-guld efter finalseger mot HK Drott. Då var Per Carlén, Robert ”Knirr” Andersson och Håkan ”Lappen” Svensson några av guldprofilerna.

Nu har sönerna Oscar Carlén (huvudtränare), Julius Lindskog Andersson och Jonathan Svensson chansen att sälla sig till hjälteskaran i Ystads IF.

Första SM-finalen mellan Ystads IF och IFK Skövde spelas torsdag den 19 maj.

YSTADS IF–IK SÄVEHOF 29–26 (11–15)

Målskyttar, Ystad: Jonathan Svensson 6, Anton Månsson 5, Kim Andersson 4, Jakob Nygren 3, Hampus Andersson 3, Hampus Karlsson 3, Julius Lindskog Andersson 2, Johan Dahlin, Knud Ronau Larsen, Christoffer. A Svensson.

Målskyttar, Sävehof: Sebastian Karlsson 8, Rune Schrøder 4, Felix Möller 4, Emil Berlin 4, Sebastian Spante 3, Elias Á Skipagøtu 2, Jonathan Stenbäcken.