William Bengtsson: ”Mer än nöjd”

Mittsexan William Bengtsson har haft en lyckad debutsäsong i Önnereds HK så här långt. I den första SM-semifinalen mot Ystads IF svarade Bengtsson för fem fullträffar på fem försök.
– Jag är mer än nöjd med min första tid i Önnered, säger Bengtsson. 

ÖNNEREDS HK–YSTADS IF
TORSDAG 25 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Önnereds HK:s herrlag imponerar i sitt första SM-slutspel någonsin. Efter att ha legat under med 0–2 i matcher i kvartsfinalserien mot IFK Skövde svarade man med tre raka segrar, vilket innebar avancemang till semifinal. En imponerande bedrift som få lag har lyckats med genom åren.

I tisdags fortsatte segertåget då Önnered tog hem den första semifinalen mot Ystads IF. Detta på bortaplan inför drygt 2 000 skåningar. Slutsiffrorna skrevs 24–33 i Ystad Arena.

– Vi gjorde allt bättre än Ystad. Vi fick bra träff bakåt samtidigt som vårt samarbete med ”Basse” (Sebastian Abrahamsson) i mål funkade bra. Vi satte ribban från start och fortsatte bara. Erik Hvenfelt var duktig i deras mål men vi gjorde ändå 33 mål. Det var bra både bakåt och framåt, menar Bengtsson.

Ystads tunga niometersskytte, som i kvartsfinalen sänkte Alingsås HK, lyckades inte alls mot Önnered. Sammanlagt gjorde YIF:s niometersspelare 17 mål på 38 avslut. Kantspelarna Linus Fernebrand, Ebbe Stankiewicz och Hampus Karlsson hade endast två, tre respektive ett avslut mot mål.

Hur lyckades ni få matchen dit ni ville?

– Vår coach Carlos Martingo har en stor del i det. Han är riktig taktiker som lade fram sju-mot-sex och många olika spel. Vi gjorde oförutsägbara saker helt enkelt, som Ystad inte var med på. Jag tror att Oscar Carlén (Ystads huvudtränare, reds. anm.) har en del att fundera på till nästa möte.

I grundserien släppte Önnered in 29.9 mål i snitt per match. I slutspelet har de sänkt den siffran till 25,6 mål.

– Vi har fått ihop alla pusselbitar och står bra tillsammans. Vi var många nya spelare i truppen i höstas som nu samarbetar bättre tillsammans, förklarar Bengtsson.

En av Önnereds framgångsfaktorer är bredden i truppen. På de två positionerna i mittförsvaret har de fyra alternativ: William Bengtsson, Andreas Nielsen, Mishels Liaba och Pelle Segertoft.

– Det är jätteviktigt att ha flera försvarstreor i laget. Att spela 60 minuter bakåt går inte. Det är grunden till hela vårt försvarsspel. Sen kan vi sätta in ett 5-1 försvar också, fortsätter Bengtsson som till vardags studerar till ingenjör.

I somras lämnade han sitt Kristianstad för att pröva sina vingar på västkusten. Inledningsvis gick han bakom rutinerade Christoffer Brännberger på mittsex-positionen. Men när Brännberger valde att avsluta sin handbollskarriär i höstas fick Bengtsson betydligt mer speltid.

Hur vill du sammanfatta din debutsäsong i Önnered så här långt?

– Jag är mer än nöjd med min första tid i Önnered. Eller nöjd ska man ju aldrig säga. Men jag kunde inte tänka mig att det skulle gå så här bra. Jag hade inga stora förhoppningar inför den här säsongen i och med att det är mitt första år i Handbollsligan. Men jag är grymt stolt över mig själv. När Brännberger försvann i höstas fick jag mycket speltid, vilket gjorde att jag utvecklades. Så det är lite tillfälligheter.

Några av dina lagkamrater är duktiga på att gå motståndarna på nerverna. Hur mycket av en retsticka är du?

– Jag är ingen vidare retsticka. Jag är mer av den snälla typen. Att reta får dem andra hålla på med.

Vad vinner man på att vara en snäll mittsexa?

– Jag skulle väl snarare säga att jag är en smart mittsexa. Jag försöker behålla mitt lugn i matcherna, till skillnad från att göra dumma och onödiga saker.

Önnereds bästa spelare i slutspelet så här långt är Sebastian Abrahamsson. Den 33-åriga målvakten, som har tillhört Önnered sedan 16 års ålder, var en av hjältarna i kvartsfinalserien mot Skövde, och i tisdags hade han totalt 21 räddningar på 43 avslut.

Får han höra av er lagkamrater att han är i fin form?

– Ja det får han. Men han gillar att berömma försvaret. Men absolut får han höra att han spelar bra. Han är ganska jordnära och lugn så han klarar av att höra vårt beröm.

I samband med den första slutspelsmatchen på hemmaplan fick klubblojale Abrahamsson motta sitt egna pris. Sebastian Abrahamsson Trofé kommer att med start 2024 årligen tilldelas en person för utmärkta insatser för Önnereds HK. Första prismottagaren blev alltså ”Basse” själv.

Jag gissar att han fick höra det också…

– Haha, ja. Jag är helt ärligt lite dåligt insatt på vad priset betyder. Men ja, det fick han också höra. Men han skulle ha det priset också. Han förtjänar det.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds målskyttar i första mötet

Alfred Ehn, 7 mål
Pelle Segertoft, 7
William Bengtsson, 5
Andreas Nielsen, 3
Måns Fredriksson, 3
Hugo Forsberg, 2
Pontus Zetterman, 2
Adrian Källhage, 2
Benjamin Berg, 2

KVARTSFINAL 2: YSTADS IF–ÖNNEREDS HK 0–1

Tisdag 23 april, 19.00: Ystads IF–Önnereds HK, 24–33
Torsdag 25 april, 19.00: Önnereds HK–Ystads IF
Fredag 3 maj, 19.00: Ystads IF–Önnereds HK
Ev. måndag 6 maj, 19.00: Önnereds HK–Ystads IF
Ev. onsdag 15 maj, 19.00: Ystads IF–Önnereds HK

Foto: Bildbyrån