Tränarna svarar på sex frågor inför avgörandet

På tisdag kväll avgörs matchserierna mellan IFK Skövde och Önnereds HK samt IFK Kristianstad och Hammarby IF. Inför match 5:5 har Handbollsligan tagit tempen på respektive lags huvudtränare genom att ställa sex aktuella frågor. 

KRISTIAN SVENSSON, IFK SKÖVDE

1. Vad har ni som lag gjort bra under slutspelet?

– Nu har vi bara spelat fyra matcher mot Önnered. Det har blivit fyra intensiva matcher där vi har haft ett stabilt försvar. Jag tycker att vi har hyfsat bra koll på Önnereds anfallsspel. Åtminstone i uppställt. Vi har kanske släppt lite för mycket kontringsmål i två av fyra matcher.

2. Vad i ert spel måste ni förbättra?

– Det är ganska klassiskt. I match 3:5 brände vi 13 frilägen, inkluderat straffar. Så det är den delen med att dra dit bollen. Vi behöver göra lite fler mål på våra chanser.

3. Vad talar för att ni går vidare?

– Det är två jämna lag, så det skulle förvåna mig mycket om den här matchen inte blir avgjord i sista minuten. Men vi har spelat till oss den här hemmaplansfördelen. Jag tror alla vill spela en avgörande slutspelsmatch på hemmaplan och inte borta. Sen hoppas jag att vi har lärt oss mest av läxorna från de tidigare matcherna. Bland annat vi visar vår potential i anfallsspelet, som jag tycker har hämmat oss lite på sistone.

4. Hur märker du på dig själv och laget att det är slutspel?

– Under seriespelet försöker man vara så professionell som möjligt. Men under slutspel märker man på spelarna, inte minst dem äldre, att det är mer allvar. Ögonbrynen kommer ner lite och det är mer kommunikation kring detaljer. I slutspelet hinner man inte träna så mycket mellan matcherna, så det blir mycket fokus på taktiken. Även om vi har två raka förluster nu så tycker jag att stämningen i laget är god. Vi har en härlig blandning av det seriösa och roliga.

5. Vad kommer att fälla avgörandet i match 5:5?

– Jag tror att det är det laget som har bäst koll på detaljerna och är mest mentalt trygga i det spelet man håller på med. En stressad handbollsspelare är sällan en bra handbollsspelare.

6. Önnereds målvakter har bäst räddningsprocent av alla målvakter i slutspelet. Hur ska ni göra för att få hål på dem?

– Den är alltid lite svår. I match 3:5 hittar vi fram till väldigt många bra chanser, men så gjorde deras målvakter några idioträddningar. Man kan absolut prata om det man ser, men man ska inte heller skapa ett problem. Spelarna som vill ha klipp har fått det, medan vi andra jobbar med det som vi tycker är viktigt. Någonstans handlar det om att ta sig till så många bra chanser som möjligt.

DENNIS SANDBERG, ÖNNEREDS HK

1. Vad har ni som lag gjort bra under slutspelet?

– Försvarsspelet har vi höjt en nivå. Tveklöst försvar- och målvaktsspel.

2. Vad i ert spel måste ni förbättra?

– Anfallsspelet har väl inte varit lika vasst som under serien. Där har vi lite förbättringspotential.

3. Vad talar för att ni går vidare?

– Att vi har lite fler spelare att laborera med än vad Skövde har.

4. Hur märker du på dig själv och laget att det är slutspel?

– Att man går in i den berömda bubblan. Just nu pratar man bara slutspel och Skövde. Exempelvis hur man ska hitta lösningar på deras försvarsspel. Spelarna lever också i den bubblan. Det är bara handboll som gäller. Man vill inte tänka på så mycket annat.

5. Vad kommer att fälla avgörandet i match 5:5?

– Det laget som får till ett lite vassare anfallsspel. Jag hoppas att det blir vi, och att vi gör lite fler mål än vad vi har gjort förut. Då vinner vi matchen.

6. Det ryktas om minst 150 ÖHK:are i Skövde på tisdag kväll. Hur ser du på publiktillströmningen och ert bortastöd?

– Vi hade tre bussar som sålde slut ganska fort. Det är för jäkla kul. Det är nog inte jättemånga klubbar som kan sälja slut tre bussar så fort.

STIAN TÖNNESEN, IFK KRISTIANSTAD

1. Vad har ni som lag gjort bra under slutspelet?

– För det första har det varit tuffa matcher mot Hammarby. Men det visste vi på förhand. Jag tycker att vi har gjort det bra när vi har hamnat i underläge. Då har vi lyckats behålla kylan. Det gjorde vi bra i söndags också. Vi har varit bra på att hålla oss till det vi har snackat om.

2. Vad i ert spel behöver ni förbättra?

– Bakåt måste vi bli bättre i samarbetet försvar-målvakt. Vi måste hantera deras sju mot sex-spel bättre än vad vi gjorde senast.

3. Vad talar för att ni går vidare?

– Att vi har stått i dem här situationerna förr och har spelat några femte och avgörande matcher. Sen är vi starka hemma.

4. Hur märker du på dig själv och laget att det är slutspel?

– Det märkte man redan innan slutspelet när vi fajtades hela vägen om slutplaceringarna i tabellen. Då var det lite extra. Sen är det ju det klassiska, med återhämtning, sömn och mat. När man spelar så tätt som vi gör nu är träningen inte det viktigaste. Sen att vi tittar på mer saker och försöker bli eniga.

5. Vad kommer att fälla avgörandet i match 5:5?

– Jag tror att försvar- och målvaktsspelet blir avgörande. Sen de tekniska felen.

6. Varför har era matcher mot Hammarby varit så målglada?

– Ja, säg det. Det är väl lite det jag har svarat på. Att varken vi eller Hammarby helt har fått till försvar- och målvaktsspelet. Det är väl det.

PATRIK FAHLGREN, HAMMARBY IF

1. Vad har ni som lag gjort bra under slutspelet?

– Vi har hittat tillbaka till det som gjorde oss starka i perioder under grundserien. Vi har satt våra grunder på ett bra sätt, kryddat med bra träff i anfallsspelet.

2. Vad i ert spel måste ni förbättra?

– Kan vi få till försvarspelet lite bättre är mycket vunnet. I tre av fyra kvartsfinaler har båda lagen gjort över 30 mål, så det laget som får till defensiven har en stor fördel.

3. Vad talar för att ni går vidare?

– Det är väl inte så mycket som talar för det. Det är jäkligt svårt att vinna där nere. Men vi har spelat bra i den här serien och har allt att vinna. Vi ska ge det ett rejält försök.

4. Hur märker du på dig själv och laget att det är slutspel?

– Man märker både på gruppen och på folk runtomkring. Alla är jäkligt taggade och koncentrerade. Alla är väl medvetna om att det är nu det avgörs. Serien är viktig men på något sätt kan ett slutspel både rädda en säsong och stjälpa en säsong.

5. Vad kommer att fälla avgörandet i match 5:5?

– Försvar- och målvaktsspelet.

6. Varför har era matcher mot Kristianstad varit så målglada?

– Bra fråga. Så är det verkligen om man jämför med den andra serien. En del är väl att både vi och Kristianstad är två lag som springer relativt mycket på avkast och kontringar. Det är fler anfall i serien och fler mål per automatik. Inget av lagen har ju fått en fullträff på försvar- och målvaktssidan. Än så länge.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån