Skövde och Ystad nära SM-semifinal

Under söndagen kopplade IFK Skövde och Ystads IF ett grepp om sina respektive kvartsfinalserier. Nu kan båda lagen bli klara för SM-semifinal på onsdag.

Det dröjde länge innan Skövde kunde pusta ut borta mot Önnereds HK. Precis som i kvartsfinal 1:5 kom avgörandet i sista sekund. Hemmalagets poängkung Pontus Zetterman försökte kvittera i slutet men bommade målet vid 59:48. Skövde, som då ledde 25–24, kunde bara vänta ut slutsignalen.

– Det påminde mycket om första matchen. Det var krig i 60 minuter. Vi snackade i paus om att det skulle avgöras i sista minuten, sade sjumålsskytten Jonas Samuelsson.

Slutresultatet skrevs just 24–25, vilket innebär att Skövde har 2–0 i matcher mot Önnered. ÖHK:s herrar, som gör sitt första slutspel någonsin, måste alltså vinna tre raka kamper för att hålla semifinaldrömmen vid liv.

Parallellt med mötet Önnered–Skövde spelades kvartsfinal 2:5 mellan Alingsås HK och Ystads IF. Skåningarna kom till Estrad med en femmålsseger i bagaget från första mötet.

Trots att Ystad hade bra kontroll på matchen (ledde 19–15 i paus) kunde AHK komma ikapp och förbi under den andra halvleken. Ett stabilt försvar- och målvaktsspel samt ett effektivt 7-6 spel lade grunden för upphämtningen som så när räckte till hemmaseger.

Men med tio sekunder kvar att spela kunde YIF:s Julius Lindskog Andersson kvittera till 30–30. Inget av lagen hann sedan sätta bollen i nät, vilket innebar förlängning.

Även i förlängningen svängde pendeln fram och tillbaka. Ystad inledde starkast och ledde med 33–30 efter de första fem minuterna. Sedan var det AHK:s tur att hitta momentum. I den 70:e minuten kvitterade Jesper Filén till 34–34.

Med tre sekunder kvar att spela lyckades Elliot Stenmalm avgöra matchen. Ystads niometersskytt pricksköt in segermålet och fick hela Estrad att tappa hakan.

– Otroligt spännande och tuff match. Alingsås fick lite momentum i andra halvlek och fick med sig hallen här. Men jag tycker ändå att vi behåller lugnet hyfsat. Det var tillfälligheter och små marginaler som avgjorde, summerade Ystads huvudtränare Oscar Carlén.

Match 3:5 mellan Ystad och Alingsås samt Skövde och Önnered spelas på onsdag 10 april klockan 19.00.

KVARTSFINAL 3: YSTADS IF–ALINGSÅS HK

Torsdag 4 april, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK, 34–29
Söndag 7 april, 16.00: Alingsås HK–Ystads IF, 34–35 (e.fl)
Onsdag 10 april, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK
Ev. lördag 13 april, 19.00: Alingsås HK–Ystads IF
Ev. tisdag 16 april, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK

KVARTSFINAL 4: IFK SKÖVDE–ÖNNEREDS HK

Torsdag 4 april, 19.00: IFK Skövde–Önnereds HK, 28–27