Pontus Brolin: ”Kommer inte att underskatta oss”

På tisdagskvällen ställs IK Sävehof mot det tyska stjärnlaget SG Flensburg-Handewitt. Förväntningarna är stora på den första kvartsfinalen av två lagen emellan i EHF European League. 
– Jag hoppas att publiken i Partille kommer få se ett Sävehof som spelar inspirerat och med fart och fläkt, säger tvåvägsspelaren Pontus Brolin. 

IK SÄVEHOF–SG FLENSBURG-HANDEWITT
TISDAG 23 APRIL 18.45
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE & HANDBALL-KANALEN.TV

Eskilstunasonen Pontus Brolin hymlar inte med att tisdagens match blir en av de största i hans karriär hittills. På läktarna förväntas 4 200 åskådare fylla Partille Arena. Och på plan ska IK Sävehof försöka mäta sig med Jim Gottfridssons Flensburg.

– Du är helt rätt på det. Det här kommer nog bli en av de största matcherna hittills för mig. Det ska bli sjukt kul, säger Brolin som fortsätter:

– Det som ska bli så kul att möta Flensburg är väl att de har världsspelare på varje position. Det är en av Bundesligas främsta klubbar. Sen ska det bli kul att möta Jim Gottfridsson såklart. Vi får se vad han kan göra mot oss.

På vägen till kvartsfinal i European League har Sävehof besegrat danska Skjern, kroatiska RK Nexe, spanska Cuenca, slovenska Gorenje Velenje och schweiziska Pfadi Winterthür. Framför allt eliminerade man Hannover-Burgdorf i åttondelsfinal efter en hemmaseger med 34–25.

Vad är det som har gjort er resa möjlig?

– VI har väl fått fullträff på den taktiska biten. Vi vet att vi har svårt att slå dem här lagen på individuell skicklighet. Men vi har trott på vårt koncept och kört på det, menar Brolin som själv har gjort 24 mål i European League den här säsongen.

Utöver Sävehof och Flensburg är storlag som Dinamo Bukarest, Füchse Berlin, HBC Nantes och Rhein-Neckar Löwen kvar i turneringen. Alla med sikte på Final4 i Hamburg i slutet av maj.

– Det är svårt för oss att tänka så långt, även om vi såklart kommer att ge allt för att gå vidare. Vi har ju visat mot Hannover att vi är ett sjukt duktigt lag, och att vi inte kommer att bjuda Flensburg på något. Om vi skulle lyckas slå ut Flensburg är det nog bland det största som har hänt i svensk klubblagshandboll. Definitivt bland det största som har hänt i våra karriärer.

Hur bra koll tror du att Flensburg har på er?

– I och med att Michael Apelgen (Sävehofs huvudtränare) är med i landslaget tillsammans med Jim så har de nog lite koll på hur ”Micke” tänker handboll. Men jag tror att de har hyfsat koll generellt på oss. De kommer inte att underskatta oss. Det tror jag inte efter att de såg vårt resultat mot Hannover här hemma.

Hur skulle du beskriva din roll i laget?

– Vi har ganska många anfallsstarter som börjar med att jag kommer i en första start och drar på mig två spelare, vilket skapar ett övertal. Det är en ganska stor roll. Sen har jag försökt utveckla mitt farliga spel, där jag också kan hota lite mot mål. I media har väl jag varit omskriven som mer av en försvarsspelare, men jag tycker att jag har blivit bättre framåt.

Vad är ett bra resultat för er?

– Ett bra resultat är väl att vi fortfarande har chansen till returmötet. Skulle vi lyckas vinna är det en väldigt stor fördel. Vi är medvetna om att bortamatchen kommer att bli extremt tuff. Flensburg har en sjuk högstanivå vilket de visade när de slog Bjerringbro-Silkeborg med 19 bollar. Kan vi hålla liv i dubbelmötet ska vi absolut vara nöjda.

Vad är att hålla liv i dubbelmötet?

– För oss är det en liten nackdel att börja hemma. Men i åttondelsfinalen mot Hannover förlorade vi första mötet med fyra bollar och vann det andra med nio. Så då gjorde vi verkligen något bra. Om vi skulle förlora första mötet är det nog viktigt att vi försöker hålla det under fem bollar. Men en vinst hade ju varit optimalt såklart.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån