Svensson och Martingo efter 33–39 i Skövde

Under tisdagskvällen avgjordes kvartsfinalserien mellan IFK Skövde och Önnereds HK. Gästerna från Göteborg var bäst på plan och vann rättvist till slut. Efter att slutresultatet skrevs 33–39 i Arena Skövde fick undertecknad en pratstund med huvudtränarna i respektive lag. 

Till skillnad från de första fyra kvartsfinalerna var den femte mindre jämn. ÖHK kopplade ett rejält grepp från start och ledde 8–1 innan Skövde kom igång på allvar. Hemmalaget fick fint stöd av de fullsatta läktarna i Arena Skövde (2 200 åskådare). Men till hemmapublikens missnöje kom de aldrig ikapp göteborgarna.

Efter slutsignal var IFK:s huvudtränare Kristian Svensson mycket besviken.

– För det första var det vår start som gjorde att det stack iväg. Vi brände för mycket och det har vi gjort hela den här matchserien. Jag har det till sex frilägesmissar från oss i första halvlek, inledde Svensson som fortsatte:

– Sen tycker jag att vi visar moral och kommer tillbaka. Men det känns hela tiden lite motigt. Vi saknade momentum-målen idag. Vi kom aldrig ikapp dem och var tvungna att chansa på slutet och då rann det iväg, kommenterade Svensson, som alltså gör sin första säsong som huvudtränare för Skövde.

Önnereds tränare Carlos Martingo tycker att de hade kontroll på matchen (läs nedan). Kan du förstå vad han menar?

– Det kan jag. Vi var tvungna att spela 7-6 så bakåt hade de oss i ett bra grepp. Det är bara att konstatera att vi förlorade mot ett bättre handbollslag idag. Det ska man inte sticka under stol med.

Hur besviken känner du dig just nu?

– Jag är helt tom. Helt ärligt. Det här är det värsta jag har gjort tror jag. Det är alltid jobbigt att förlora, men just nu känns det som att någon sliter ut hjärtat ur bröstet på mig, svarade Svensson vars Skövde tappade en ledning på 2–0 i matcher.

Hur vill du utvärdera er säsong?

– Man behöver nog lite distans för att utvärdera helt och hållet. Men någonstans började vi säsongen i ett haveri med ekonomin och spelare och ledare som försvann. Jag och ”Robban” (Robert Arrhenius, assisterande tränare) kom in på ett bananskal och var en krislösning för klubben. Sen gick vi som ett tåg hela hösten, vilket var starkt gjort. Sen efter uppehållet gick det lite mer som det kanske skulle ha gått med blandade resultat. Vi slutade ändå trea i serien med samma poäng som tvåan. Så hade någon sagt det innan säsongen hade man varit jäkligt glad. Så jag tycker att vi genomförde serien på ett bra sätt. Men med tanke på att vi ledde med 2–0 i matcher i den här serien så känns det som ett monumentalt fiasko att åka ut. Med lite tid så kanske man ser på det lite annorlunda. Men just nu är det fruktansvärt tungt.

Hur utvecklande har säsongen varit för egen del?

– Det har varit sjukt lärorikt och jäkligt utmanande och roligt. Förutom just idag då. Den här dagen känns jävligt tung.

Totalt gjorde Svensson 403 matcher som A-lagsspelare i IFK Skövde.

Skulle du uppmana någon att bli tränare efter en sån här besvikelse?

– Nej, inte just idag. Inte just idag. Det tar mycket tid och man lägger ner sin själ och till slut mäter man sig med resultatet i slutändan. Det klart att det är tungt. Det är nästan så att jag önskar att jag vore tolv år gammal och kunde åka hem till föräldrarna och gråta över att domarna var dåliga, men det funkar inte riktigt så nu, avslutade Svensson med ett skratt.

***

Önnereds portugisiske coach Carlos Martingo var desto gladare efter slutsignal.

Hur i hela friden lyckades ni göra 39 mål framåt idag?

– Jag tror att vi gjorde vår bästa match i serien. Vi spelade ett fantastiskt försvarsspel de första 20 minuterna och kunde kontra på det. Vi tappade aldrig kontroll och hittade fina lösningar framåt. Det är kanske därför vi gjorde 39 mål. Med bra defensiv helt enkelt, svarade Martingo som anslöt till Önnered i vintras från Porto.

Ni drog iväg till 8–1 de första 15 minuterna. Efter den perioden var matchen rätt jämn…

– Ja, självklart var det avgörande. ”Basse” (Sebastian Abrahamsson, målvakt) hjälpte oss med några räddningar. Det var därför vi kunde gå upp till 8–1. Efter det, även när de var nära oss i protokollet, var de fortfarande Önnered i kontroll. Vi tappade aldrig greppet.

Ni låg under med 0–2 i matcher och vände till 3–2. Vad var skillnaden mellan de första två matcherna och de tre sista?

– Vi gjorde faktiskt en väldigt bra första match här i Skövde. Våra sämsta matcher i serien var faktiskt på hemmaplan i match 2:5 och match 4:5. Jag tycker att vi spelade bra på bortaplan. Men för mig var den stora skillnaden vårt försvar och framför allt våra målvakter. Med deras räddningar det mycket enklare att vinna.

Det här var en historisk kväll för Önnered. Ni hade massor av supportrar på plats och gick vidare till semifinal i ert första SM-slutspel någonsin…

– Ja, det var fantastiskt. Jag är inte helt säker, men jag tror att det här var klubbens största seger någonsin. Våra supportrar tycker nog det är helt otroligt att vi vände från 0–2 till 3–2. Men de var dem som först trodde på oss. Det var en fantastisk atmosfär i hallen idag.

Den första semifinalen mellan Ystads IF och Önnereds HK spelas tisdag 23 april i Skåne.

Ni har en vecka fram till första semifinalen mot Ystad. Vad kommer ni fokusera på fram tills dess?

– Först och främst ska vi vila. Nu har vi två dagars ledighet. De senaste 15 dagarna har vi setts varje dag, så vi behöver nog rensa skallarna. Efter det börjar vi tänka på Ystad.

Du gör din första säsong i Sverige. Vad tycker du om svensk handboll?

– Jag tycker att nivån är bra. Riktigt bra. Jag är inte så överraskad för jag känner många svenska spelare sedan min tid som U-förbundskapten i Portugal. Så jag känner till många av Sveriges duktiga talanger. Det är bra stämning i alla hallar. Jag är väldigt lycklig över att vara här.

Foto: Bildbyrån