Hampus Karlsson: ”Han är en bra mentor”

Det är matchboll YIF inför semifinal 4 mellan Ystads IF och IK Sävehof. Men det är Partillelaget som kommer med seger i bagaget. 

– Vi har pratat om att måndagens match inte betyder så mycket. Vi har en väldigt god känsla inför semifinal 4, säger Ystads kantspelare Hampus Karlsson. 

YSTADS IF–IK SÄVEHOF
12 MAJ 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Ystads IF hade skaffat sig ett utomordentligt bra utgångsläge i semifinalserien mot IK Sävehof. Oscar Carléns mannar vann de första två matcherna och reste till Partille i måndags med dubbla matchbollar.

Men regerande mästarna IK Sävehof visade varför de favorittippades av Handbollsligans tränarkår i början av säsongen. Med slutsiffrorna 34–25 vann de semifinal 3 mot Ystad i överlägsen stil.

– Det är svårt att sätta fingret på vad som gick snett för oss. Vi tappade konceptet lite grann och kände aldrig att vi var nöjda med spelet. Även om vi spelade ganska jämnt i början. De fick ett momentum i andra halvlek, i samband med att vi bjöd på tekniska fel, berättar högersexan Hampus Karlsson, 21.

Karlsson kom till Ystad sommaren 2017 för att påbörja sina gymnasiestudier i staden. Från grunden är han från Löddeköpinge, strax utanför Malmö.

– Jag höll på med mycket idrott när jag var yngre. Men jag fastnade för handboll och fotboll. Jag höll på med båda fram tills jag flyttade till Ystad.

Vidare berättar Hampus Karlsson att han togs ut till riksläger i fotboll. Men det var handbollens varma kamratanda som avgjorde när det var dags att välja gymnasium.

– Gemenskapen i handboll var mycket roligare och bättre än i fotboll, berättar Karlsson som har Lödde Vikings HK som moderklubb.

Du har förlängt ditt kontrakt med Ystads IF till 2025. Hur resonerade du och vilka är dina långsiktiga mål i föreningen?

– Jag trivs i stan och med klubben. Det var inga konstigheter. Jag tycker det Ystad gör är mycket spännande. Det långsiktiga målet är att fortsätta leverera. Att förhoppningsvis någon dag bli proffs och komma utomlands. Vi får se hur långt det räcker.

Under slutspelet har Karlsson fått gott om speltid. Hans högersex-kollega Jim Andersson har tvingats lägga skorna på hyllan efter upprepade hjärnskakningar.

– Det är lite svårt att glädjas åt all speltid när det är på grund av att Jim fick lägga av med handbollen. Men jag försöker njuta, fortsätter Hampus Karlsson som jobbar som elevresurs på en skola i Ystad.

Du är en av de yngsta spelarna i Ystads IF. Märker du av åldersskillnaden mellan dig och dina lagkamrater?

– Ja, så är det ju. De besitter mer handbollskunskap. Men de stöttar på ett bra sätt och vet vad som förväntas av en. De har själva stått i den här situationen.

Vad försöker du bidra med i YIF?

– Stabilitet, det som förväntas av en och förhoppningsvis lite till. Men framför allt vara en stabil spelare som man kan lita på.

I vilken del av spelet har du störst förbättringspotential?

– Bakåt. Där har jag mycket att hämta. Det är något man har jobbat med hela säsongen. Jag pratar mycket med Jim om försvarsspelet. Han var en väldigt bra försvarsspelare. Han kommer med tips och är en bra mentor för mig.

Vad är det svåraste med att försvara som etta?

– Att välja rätt. Om man ska gå in och försöka ta en stürmerfoul eller skära av bollväg. Det handlar om att hitta rätt i dem situationerna.

Vad händer om man väljer fel?

– Ofta blir man bortspelad. Motståndarna får ett fritt läge på kanten eller ett bra läge utsida två. Det blir väldigt tydligt när man går bort sig.

Avkast i semifinal 4 mellan Ystads IF och IK Sävehof sker klockan 19.00 på torsdagskvällen. Vid seger är Ystads IF klara för sin första SM-final på 30 år.

– Vi har pratat om att måndagens match inte betyder så mycket. Vi har en väldigt god känsla inför semifinal 4. Senast fick vi slita hårt i anfallsspelet medan Sävehof gjorde lätta mål. Det måste vi göra något åt.

Hur stor är anspänningen i laget inför en av säsongens viktigaste matcher?

– Inte mer än vanligt. Men självklart vill vi avgöra på hemmaplan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK SÄVEHOF–YSTADS IF

27 april, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF 26–32
5 maj, 19.00: Ystads IF–IK Sävehof 29–28
9 maj, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF 34–25
12 maj, 19.00: Ystads IF–IK Sävehof
Ev, 15 maj, 19.00: IK Sävehof–Ystads IF

YSTADS SKYTTELIGA I SLUTSPELET

1. Julius Lindskog Andersson, 51 mål
2. Jonathan Svensson, 30
3. Kim Andersson, 24
4. Jakob Nygren, 19
4. Johan Dahlin, 19
6. Anton Månsson, 18
7. Hampus Karlsson, 15
8. Dalibor Doder, 11
9. Knud Ronau Larsen, 8
10. Christoffer. A Svensson

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån