Gulsvart förlust i första kvartsfinalen

Gästande SG Flensburg-Handewitt var det klart bästa laget i Partille Arena på tisdagskvällen. Tyskarna vann det första kvartsfinalmötet med 30–41 (22–14).

Det var upplagt för en handbollsfest i Partille på tisdagsaftonen. IK Sävehof gästades av den tyska ligatrean Flensburg-Handewitt i European League-kvartsfinal. Detta var första gången ett svenskt lag hade nått den här fasen av turneringen sedan 2021, då IFK Kristianstad åkte ut i kvartsfinal mot SC Magdeburg.

Det totala antalet åskådare i hallen noterades till 4 408, vilket innebar nytt publikrekord för IK Sävehof.

Flensburg inledde matchen starkast. Tyskarna, som vägde tungt i man-mot-man duellerna, pressade Sävehof till svåra avslutslägen, vilket landslagsmeriterade Kevin Möller i bortamålet tackade för. Till följd av gästernas fina försvarsarbete släppte Sävehof in flera kontringsmål. Efter knappt 15 minuter löd ställningen 5–10.

Sävehof gjorde vad de kunde för att minska gapet. I ett försök att få Flensburgs ramstarka försvar i gungning valde hemmalaget att praktisera sju-mot-sex i anfall. Med stort tålamod fick man också hål på motståndarförsvaret. Totalt gjorde Sävehof 14 mål i första halvlek.

Problemet var dock att Flensburg hanterade Sävehofs sju-mot-sex relativt väl. Tyskarna startade igång spelet blixtsnabbt efter insläppt mål, vilket resulterade i en rad mål i öppen kasse. Dessutom fortsatte Flensburg, med herrlandslagets Jim Gottfridsson i spetsen, att vara effektiva i det uppställda anfallsspelet. Paussiffrorna skrevs till 14–22 i Partille.

Även den andra halvleken vanns av Flensburg. I perioder fick Sävehof träff på motståndet. Som i den 51:a minuten till exempel då Adam Blanche reducerade till 27–34.

Men när slutsignalen väl ljöd hade Flensburgs segermarginal vuxit till 41–30.

Returmötet spelas om exakt en vecka i Flensburg.

IK SÄVEHOF–SG FLENSBURG-HANDEWITT 30–41 (14–22)

Målskyttar, Sävehof: Emil Berlin 6, Óli Mittún 6, Pontus Brolin 4, Felix Möller 3, Alexander Westby 3, William Andersson Moberg 3, Adam Blanche 2, Gustaf Wedberg 2, Tobias Johansson.

Målskyttar, Flensburg: Emil Jakobsen 9, Johannes Golla 8, Lasse Møller 7, Jim Gottfridsson 6, Lukas Jørgensen 6, Teitur Einarsson 4, Aksel Horgen.

ÖVRIGA KVARTSFINALER:

Tisdag 23 april, 18.45: Dinamo Bukarest (Rumänien)–Skjern Håndbold (Danmark), 28–27
Tisdag 23 april, 18.45: Füchse Berlin (Tyskland)–HBC Nantes (Frankrike), 33–33
Tisdag 23 april, 18.45: Rhein-Neckar Löwen (Tyskland)–Sporting CP (Portugal), 32–29