Redbergslids IK fyller 100 år

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga idéer. En typisk göteborgskväll fick sex tonåringar en ingivelse och startade det som kom att bli en av Sveriges mest anrika föreningar.

Följande text kommer från RIK:s jubileumsbok ”Mesta mästarna – Redbergslids IK 1916–2016”. Beställ ditt exemplar via Redbergslid.se.

Onsdag kväll och sådär ruggigt som det kan bli när den riktiga vintern ännu inte kommit. Alla göteborgare känner igen det, hur den fuktiga kylan kryper in under kläderna, hur man drar upp axlarna och försöker hitta någonstans där det inte drar så mycket.

Sex idrottsintresserade tonåringar har samlats, inte lika många som det brukar vara, men vädret är ju som det är. De ställer sig i portgången för Borgaregatan 12. Där bor ”Valle” Wahlbäck. Ljuset, eller fragment av det, kommer från de flämtande gaslyktorna på sandjordsgatan, som blivit lite jämnare efter att ångvälten gjort sitt. Landshövdingehusen ser precis ut som varandra, lika enfärgade grå.

Vad ska de göra? Titta på tv? Tyvärr, detta nöje är inte uppfunnet. Lyssna på radio? Inte det heller.Titta på skioptikonbilder? Det har alla redan ledsnat på.  Tävla på något vis, springa runt kvarteret? Inte i det här vädret.

– Vi bildar en idrottsklubb! säger någon, ingen vet vem.

– Då går vi hem till Alf, där finns ju plats, lyder nästa förslag.

• • •

Alf Öhberg är 16 år och son till charkuteristen i Redbergsbacken, Johannes J:son Öhberg. När fadern plötsligt avlider 1923 väljer änkan Augusta ut Alf bland de åtta barnen att ta över verksamheten, men innan dess hann han bilda mer än en idrottsförening.

Alf var en spänstig kille och spänsten hade han kvar länge. Under beredskapstiden vid andra världskriget vann han militärtävlingar i både stående höjd- och längdhopp.

Han ägnade sig också åt bilsport, inte minst backtävlingar. Några av hans rekord står sig fort­farande, men tävlingsformen finns inte kvar i någon större utsträckning och kanske inte backarna heller.

Valfrid Wahlbäck är lika gammal som Alf. Harry Rydberg är ett år äldre, Bertil Kylander 15, Sven Clark 14 och Helmer Högnell bara 13.

Den här kvällen, 6 december 1916, bildas Redbergslids Idrottsklubb.

• • •

Att olympiska spelen arrangerats i Sverige 1912 har haft betydelse för idrotten i hela Sverige. Göteborg är inget undantag.

I området där RIK uppstår finns redan Olskrokens IS, Gamlestadens IS, Kvibergs BK, IK Olympia och inte minst Redbergslids Allmänna Idrottssällskap.

Just den klubben är en av RIK-stiftarna, Bertil Kylander, redan med i. Detta är en pojksammanslutning i åldrarna tio till och med 14 år, startad efter OS i Stockholm.

Pojkarna får in lite pengar genom att i klubblokalen, en källare på Ånäsvägen 16, visa skioptikonbilder, ett sätt att projicera bilder mot en vägg med ursprung från 1500-talet och känt även som ”laterna magica”. Att komma in kostar fem öre för äldre barn (över tio år) och två för yngre. Huset ägs av poliskonstapeln ”77:an” Karlsson, vars två söner övertalat fadern att upplåta den tomma lokalen.

Rais har spelat två fotbollsmatcher och sedan lagts ner. Fältet har legat öppet för en ny förening.
Den heter Redbergslids Idrottsklubb.

CEGE BERGLUND

p2b82be31

Här, på Redbergsvägen 20, bildades Redbergslids Idrottsklubb. Alf Öhberg var ett av Augusta och Johannes J:son Öhbergs åtta barn och bodde med resten av familjen på andra våningen, med balkongen. Där kunde de sex första RIK:arna hitta en lugn vrå och lägga grunden till den nya klubben. Johannes hade flyttat från Kinna-trakten och byggt inte bara huset på bilden, utan också ett hus på Örngatan 3 (bakom Redbergsvägen) och ett gårdshus däremellan. Det handlade om ett ganska avancerat byggprojekt, eftersom Örngatan var brantare än Redbergsvägen och första våningen med charkuteriaffären sköt in i källarplanet på Örngatan. Charkuteriverksamheten, som omfattade allt utom slaktning och ”urtagning”, skedde i lokaler som från första våningen i Redbergsvägen 20 sträckte sig in under första våningen på Örngatan 3. Alf och hans fru Elsa flyttade efter sitt giftermål 1925 in i en liten lägenhet på Örngatan 3.