Ola Pewik: ”Annorlunda än förra året”

Vilken skillnad ett år kan göra. Hösten 2015 gick det lång tid mellan segerjublen och Ricoh HK låg i botten. Nu tar laget sina poäng och nosar på slutspelsplats.

– Då hade vi åtta nya i laget och behövde spela ihop oss. I år har det inte tagit lika lång tid, vi har bättre flow och är mer stabila, säger Ola Pewik.

RICOH HK–HK HALMÖ
SOLNAHALLEN 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Vänsternian Ola Pewik gör sin andra säsong i den nydanade elitklubben och toppar den interna skytteligan. Också ett bevis på att fjolårets värvningar börjar betala sig, Ricoh spelar med större marginaler än tidigare.

– Känslan är att vi höjt oss med hela gruppen, tidigare var det mycket individuell press och det låste sig i anfallsspelet. Själv jagade jag mer mål, nu väntar jag på att lägena kommer och måste inte stressa fram något.

Du snuddar vid ett målsnitt på fem per match, finns det något slipa på?

– Allt kan bli bättre, variation och skottkraft till exempel. Jag kan också jobba med speluppfattning och bli bättre på att assistera de andra. Samtidigt är jag här för att vara en skytt och ska inte tvinga fram något annat, säger Ricohs storskytt som är långt ifrån ensam i branschen.

Niometerslinan med Pewik, David Florander och Henrik Olsson gör tillsammans hälften av målen.

– Vi har lärt känna varandra bättre och tajmingen sitter, vi behöver inte prata om det lika mycket.

Ett namn som tillkommit är danske defensivbjässen Troels Vejby Jørgensen som utmärkt sig med ledning i utvisningsligan.

– En stabil försvarsspelare, vi blev ju av med Mattias Gustafsson som spelade varje match med Jesper Linnéll i mittlåset. Troels har axlat den rollen och när man spelar konstant i försvaret får man också utvisningar. Jag ser inte honom som någon rå eller särskilt tuff spelare, säger Ola Pewik.

– Den största skillnaden jämfört med förra året är att vi klarar av en dålig start i matcherna. Då kunde det sitta i hela matchen men nu är kollektivet bättre och inget känns ouppnåeligt.

HK Malmö hemma på måndag inleder en period där nian Ricoh matchar mot lag på den övre halvan av tabellen.

Hur mycket dramatik kan ni ställa till kring strecket?

– Man vet aldrig men målet inför säsongen var att gå till slutspel, ingen tänker på kvalstrecket eller att hamna i ingenmansland. Just nu ligger vi på samma poäng som Guif och Ystad, men har inte fått någon riktig fullträff ännu. Men vi har positiv go i laget, det är helt klart en annorlunda situation än förra året.

FREDRIK HASSELGREN

Spelmål i Handbollsligan

Simon Jeppsson, LUGI HF, 70
Kim Andersson, Ystads IF, 68
Ola Pewik, Ricoh HK, 64
Alfred Jönsson, LUGI HF, 58
Lars Möller-Madsen, HIF Karlskrona, 58

Utvisningsligan

Troels Vejby Jørgensen, Ricoh HK, 15
Alexander Morsten, Hammarby IF, 13
Oscar Hansson, IFK Ystad, 13

Bilden: Ricohs Ola Pewik har öst in mål under hösten. I kväll väntar HK Malmö. Foto: Bildbyrån.