Tomas Axnér: ”Där står vi oss väl”

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér är likt många andra förväntansfull inför Handbollslligan dam 2023/24. I en kort intervju ger Axnér sin syn på ligan.

– Tempot i omställningsspelet är vår forehand. Där står vi oss väl i jämförelse med andra europeiska ligor, säger Axnér.

Under tisdagskvällen inleddes den nya säsongen av Handbollsligan dam. De regerande svenska mästarna IK Sävehof besegrade nykomlingarna HK Aranäs på bortaplan med 32–27. Spelmässigt var det en relativt jämn historia.

– En sak som är kul med svensk damhandboll just nu är att glappet mellan allsvenskan och Handbollsligan har blivit mindre. Det syns bland annat i ATG Svenska cupen-matcherna. För ett par år sedan kunde det skilja 15-20 bollar mellan lagen, säger damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér som fortsätter:

– Handbollsligan känns oviss i år. Sävehof är favoriter, men jag tror det finns flera klubbar som kan utmana och konkurrera i serie- och slutspel.

I matchen mellan Aranäs och Sävehof var emellertid 25 av 32 spelare födda på 2000-talet. Många klubbar i högsta serien har under sommaren förstärkt seniortrupperna med spelare från egna led. Enligt förbundskaptenen är åldersstrukturen i Handbollsligan ett tveeggat svärd.

– Det är positivt att det finns utrymme för de yngre spelarna att spela seniorhandboll på hög nivå. Att de tidigt får lära sig kravbilden tror jag absolut främjar deras utveckling. Men samtidigt ser vi att vi tappar profilstarka spelare till utlandet, och att det fylls på i stor utsträckning av egna produkter. På ett sätt utarmar vi spetsen i ligan. I den bästa av världar hade medelåldern i serien varit några år högre. Om ligan ska bli bättre tror jag utmaningen ligger där, resonerar Axnér.

Med undantag för Sävehofs spelare ska tolv svenskor spela EHF Champions League den här säsongen. Bland annat Isabelle Andersson som i somras lämnade H65 Höör för tyska Bietigheim.

– Det är en annan kravbild internationellt. Och man ska inte glömma att det är i grund och botten positivt att klubbar i Europa vill ha svenska spelare.

På frågan om de svenska ligaspelarnas styrkor lyfter Axnér fram tempot och lojaliteten gentemot spelidén.

– Tempot i omställningsspelet är vår forehand. Där står vi oss väl i jämförelse med andra europeiska ligor. Och skulle jag prata med alla tränare ute i Europa skulle de nog säga att det är enkelt att ha att göra med svenska spelare. Vi är duktiga på att underordna oss den rådande taktiken och hålla oss till det som mani kommer överens om. Det är en kollektiv styrka som jag upplever som en spetskompetens.

En av förbättringsområdena är å andra sidan den kollektiva spelförståelsen. Axnér tar ettornas försvarsspel som ett exempel:

– Där är det tydligt att vi har halkat efter i svensk damhandboll. Det har inget med ettorna i sig att göra, utan helhetstänket och det kollektiva försvarsspelet. I Handbollsligan kommer man ofta undan med att inte jobba så mycket med sina försvarsettor. Så ser det inte ut i landslagssammanhang eller i exempelvis danska ligan.

Då merparten av de svenska landslagsspelarna spelar i europeiska klubbar har Axnér störst fokus på utlandet. I synnerhet ett landslagsår som detta, då ett hemma-VM samt ett eventuellt OS-kval väntar.

– Mina blickar kastas framför allt mot spelarna som är utomlands. Men med det sagt ser jag väldigt mycket inhemsk handboll. Dessutom har vi Johanna Wiberg (assisterande förbundskapten), Frenne Båverud (förbundskapten, U17-landslaget) och Jesper Östlund (förbundskapten för U19-landslaget och ligalandslaget) i organisationen. Så vi är många som tittar på Handbollsligan.

Den 30 november inleds VM i Sverige, Norge och Danmark. Sverige spelar sitt gruppspel i Scandinavium i Göteborg.

– Hemma-VM blir ju verkligen säsongens höjdpunkt. Det ska bli otroligt kul. Alla som är aktuella för det här mästerskapet är väldigt peppade, och jag tror att spelarna kommer göra allt vad de kan för att bli uttagna

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån