Stina Wiksfors: ”Handboll som är grejen för oss”

I ett guldjagande Sävehof är det flera talanger som utmärker sig. Bland annat tvåvägsspelaren Stina Wiksfors som har spelat i klubben sedan barnsben.
– Det är en otroligt härlig känsla, säger Wiksfors om att leda med 2–0 i matcher. 

IK SÄVEHOF–ÖNNEREDS HK
TORSDAG 23 MAJ 18.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE, SVT PLAY & SVT2

Med 44 mål i grundserien och ytterligare 15 fullträffar i SM-slutspelet har Stina Wiksfors haft en fin säsong i Sävehof så här långt. Den egna produkten har, till följd av Johanna Forsbergs graviditet, fått en hel del ansvar på mittsex-positionen.

Nu laddar hon tillsammans med sina lagkamrater för den tredje och potentiellt avgörande SM-finalen mot Önnereds HK. Partillelaget leder med 2–0 i matcher och kan ta hem Bengt Johanssons pokal på onsdagskvällen.

– Det är ju en otroligt härlig känsla. Men samtidigt är inget avgjord förrän något lag vinner sin tredje match. Det gäller att vara kvar i den här finalbubblan, säger 19-åringen.

För den med kunskap om västsvensk handboll är efternamnet Wiksfors knappast obekant. Stinas storasystrar Emma och Elin Wiksfors har satt avtryck i olika föreningar, så som Kärra HF och Alingsås HK.

– Det är tack vare Elin och Emma som jag spelar handboll. Jag hängde med dem på matcher och cuper när jag var liten. Det var några riktigt roliga år med fina minnen.

Emma spelar än i Kärra HF medan Elin har lagt skorna på hyllan.

Vad tycker dem om att du spelar SM-final?

– De tycker det är superkul. De försöker vara på plats när de kan. Det är ju handboll som är grejen för oss. Det är härligt att ha deras stöttning.

Alla tre är uppväxta i Partille med IK Sävehof som moderklubb.

– Handbollen har varit stor sedan man var liten. Jag brukade ofta gå till Partillebohallen för att kolla på dam- och herrlagen. Eftersom vi hade nära till hallen blev det lite av sig självt.

Sedan landslagsmeriterade Forsberg kom tillbaka från barnafödande är det stor konkurrens på mittsex-positionen i Sävehof. Utöver Forsberg och Wiksfors finns även ledargestalten Thea Blomst.

Hur ser du på konkurrensen nästa säsong?

– Jag har inte fokuserat eller tänkt så mycket på nästkommande säsong. Men absolut, i sådana fall blir det tre spelare på den positionen. Det är bara att göra sitt bästa och samtidigt lära sig av två så duktiga mittsexor som Thea och Johanna. Jag kan lära mig mycket av dem. Både på träning och på match, svarar Wiksfors som fick knappt med speltid säsongerna 2021/22 och 2022/23.

Hur ser du på din egna utveckling den här säsongen?

– Ja, det har varit en resa under året. Det har hänt mycket och jag har behövt ta steg i min utveckling. Att spela så många matcher i ligan och i Champions League har varit otroligt utvecklande.

Vad är det som gör att ni leder med 2–0 i matcher? 

– Främst att vi har sått bra bakåt. Sen har Bundsen varit grymt bra. Vi har fått en riktig go känsla i laget.

Vad förväntar du dig från Önnered i match 3:5?

– Att de kommer revanschsugna. De kommer nog att ge allt. Vi måste också vara villiga att offra det där lilla extra och ta ut alla krafter som finns.

Avkast i SM-final 3:5 sker klockan 18.00. Matchen visas på Handbollsligan Live, SVT Play och i SVT2.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SM-FINAL: ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF 0–2

Söndag 19 maj, 13.00: IK Sävehof–Önnereds HK, 27–21
Tisdag 21 maj, 18.00: Önnereds HK–IK Sävehof, 23–32
Torsdag 23 maj, 18.00: IK Sävehof–Önnereds HK
Ev. söndag 26 maj, 14.30: Önnereds HK–IK Sävehof
Ev. onsdag 29 maj, 18.00: IK Sävehof–Önnereds H

Foto: Bildbyrån