Svenska mästarna tippas försvara titeln

Favoriterna i Handbollsligan dam 2023/2024 hittar vi i väst. IK Sävehof från Partille och Önnereds HK från Göteborg tippas sluta etta respektive tvåa i grundserien. 

Precis som föregående säsong är IK Sävehof favorittippade av den samlade tränarkåren i Handbollsligan dam. Enligt lagets huvudtränare Jesper Östlund kommer förhandstipsen inte som någon överraskning.

– Det är ändå rätt så väntat att motståndartränarna lägger över press på Sävehof. Vi är vana vid att leva med den pressen. Men i år borde vi kanske inte vara jättestora favoriter, säger Östlund som utvecklar sitt resonemang:

– Vi har en rätt så tunn trupp om man jämför med förra säsongen. Just nu är vi ett hack efter där vi var i våras. Vi kommer också parallellt med inhemskt serie- och cupspel spela Champions League. Det blir otroligt tufft att spela på tre fronter samtidigt. Men självklart siktar vi på att försvara alla tre titlar: SM-guldet, seriesegern och ATG Svenska cupen-guldet.

Hela elva av tolv tränare tror att IK Sävehof försvarar SM-guldet från i våras. Dessutom tippas bland annat Ida Sembe och Nina Koppang ta plats i All star team 2023-2024. Även handbollens huvudsponsor ATG pekar ut Sävehof som den främsta guldkandidaten.

Vilken blir Sävehofs största utmaning den här säsongen?

– Vi kommer spela otroligt många matcher. Det blir den absolut största utmaningen. Jag hoppas att hela Europaäventyret ska ge oss mycket erfarenhet och utveckling, och att vi kan gå stärkta till ett eventuellt slutspel i vår. Men vi har en otrolig respekt inför den här uppgiften. Den här säsongen kommer inte bli någon dans på rosor som det var förra året, avslutar Östlund.

Värt att notera är att Önnereds HK tippas sluta på andraplats i grundserien. Dessutom tippar sju tränare att Göteborgslaget går hela vägen till SM-final. Lagets huvudtränare Kristian Berndtsson, som i fjol tog ÖHK till SM-semifinal och en historisk tredjeplats i grundserien, reagerar positivt på tipsen.

– Det är väl ett tecken på att vi gör något rätt i klubben. Jag tycker att vi har jobbat på ett bra sätt över tid och fått till de små förändringarna som vi vill. Nu handlar det om att ta ytterligare kliv i vår utveckling, säger Berndtsson som har följt Önnereds utveckling som förening under lång tid.

– När jag växte upp i Göteborg fanns knappt Önnered. Då var Frölunda störst på herrsidan och KvIK störst på damsidan. Det är imponerande hur Önnered har etablerat sig som en ungdom- och breddförening. Men under de senaste åren har man också jobbat med att få till spetsen på elitlagen. Det är ett arbete som tar tid och kräver sina resurser, men jag tycker att klubben har jobbat på ett strategiskt bra sätt. Det är Önnereds HK som är den stora klubben i Göteborg just nu, fortsätter Berndtsson som tog över som ÖHK-tränare inför säsongen 2021/2022.

Nykomlingarna HK Aranäs tippas av tränarkåren att sluta elva i tabellen, vilket isåfall skulle innebära negativt kval. Anrika Lugi HF tippas sluta jumbo och åka direkt ur.

Utöver att tippa grundserien samt SM-finalisterna och SM-guldmedaljörerna har tränarna även fått i uppgift att tippa säsongens All star team i Handbollsligan dam. Skurus nyförvärv Rebecca Nilsson tippas bli årets målvakt, medan Önnereds nya försvarsgeneral Linnea Wester tippas bli årets försvarare.

Upptaktsträffen inför årets säsong av Handbollsligan dam finns att se senare ikväll på Handbollsligan Live, vår nya plattform där samtliga matcher i Handbollsligan kommer att visas. Premiären i Handbollsligan dam spelas nu i kväll klockan 19.00 mellan HK Aranäs och IK Sävehof.

Länk till Handbollsligan Live: https://handbollsligan.live

OLOF THYRELIUS ERICSON

ATG:S ODDS FÖR SM-GULD

1. IK Sävehof, 1,25
2. Skuru IK, 9,00
3. Önnereds HK, 11,00
4. H65 Höör, 21,00
5. Skövde HF, 31,00
6. Kristianstad HK, 51,00
7. Skara HF, 76,00
8. VästeråsIrsta HF, 101,0
9. Kungälvs HK, 251,0
9. Lugi HF, 251,0
11. IF Hallby, 501,0
12. HK Aranäs, 1001

Oddsen kan komma att ändras.

TRÄNARNA TIPPAR HANDBOLLSLIGAN DAM

1. IK Sävehof (snittplacering 1,08)
2. Önnereds HK (2,33)
3. Skuru IK (3,58)
4. H65 Höör (3,91)
5. Skövde HF (4,91)
6. VästeråsIrsta HF (6,41)
7. Skara HF (7,50)
8. Kristianstad HK (7,75)
9. Kungälvs HK (9,16)
10. IF Hallby (10,16)
11. HK Aranäs (10,33)
12. Lugi HF (10,83)

TRÄNARNA TIPPAR EGNA LAGET

1. IK Sävehof
2.
3.
4.H65 Höör, Önnereds HK
5. Skuru IK, Skövde HF, VästeråsIrsta HF,
6. HK Aranäs, Kristianstad HK
7. Kungälvs HK, Lugi HF
8. IF Hallby, Skara HF
9.
10.
11.
12.

TRÄNARNA TIPPAR SVENSKA MÄSTAREN

11: IK Sävehof
1: H65 Höör

TRÄNARNA TIPPAR FINALMOTSTÅNDAREN

7: Önnereds HK
3: Skuru IK
1: IK Sävehof
1: H65 Höör

TRÄNARNA TIPPAR ALL STAR TEAM

Målvakt: Rebecca Nilsson, Skuru IK (6)
Vänstersex: Melanie Felber, Skara HF (4)
Mittsex: Alma Skretting, H65 Höör & Johanna Forsberg, IK Sävehof (3)
Högersex: Ida Sembe, IK Sävehof (5)
Vänsternio: Elma Örtemark, Skövde HF (5)
Mittnio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK (4)
Högernio: Nina Koppang, IK Sävehof (8)
Försvarare: Linnea Wester, Önnereds HK (4)
Tränare: Daniel Birkelund, Skövde HF, Magnus Oscarsson Söder, Skuru IK & Ulf Schefvert, Kristianstad HK (2)
Skyttedrottning: Mia Lagumdzija, Kungälvs HK (5)
MVP: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK (6)

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån