IK Sävehof – svenska mästare 2024

SM-finalen mellan IK Sävehof och Önnereds HK blev ingen jämn historia. De gulsvarta damerna vann finalserien med 3–0 i matcher, och tar därmed sitt 17:e SM-guld i handboll. Kvällens slutsiffror skrevs 30–22 (16–8) inför 1 729 åskådare.
– Vi har haft det kämpigt i slutspelet och att vinna med 3–0 i matcher mot Önnered hade jag inte kunnat drömma om, sade en lycklig Nina Koppang efter slutsignal.

Det dröjde drygt sex minuter innan gästande Önnered hittade nätmaskorna för första gången i kvällens möte. Då hade Sävehof hunnit skaffa sig en tremålsledning 3–0. Kort därefter tog ÖHK sin första time-out.

Gästernas lagsnack till trots gjorde Sävehof fem mål i rad, vilket gav ställningen 8–1 efter 12:15. I ett försök att stoppa målutvecklingen tog Önnered ytterligare en time-out.

Precis som i det första och andra finalmötet visade Johanna Bundsen i Sävehof-kassen stor klass. I den 14:e minuten utökade hon själv till 9–2 efter att Önnered spelade sju-mot-sex i anfall. Totalt gjorde Bundsen två mål i den första halvleken.

– Vi springer mycket. Det är intensivt. Sen är vi bra bakåt och ”Burre” räddar oss som vanligt, sade Sävehofs Emma Mihailovic i paus.

I halvtid ledde Sävehof med 16–8. Det sista målet gjordes av hemmalagets Stina Wiksfors som hittade in från linjen. Sävehof var för det mesta kliniska i första halvlek, medan Önnered hade stora bekymmer i sitt uppställda anfallsspel.

Den andra halvleken var inte särskilt spännande. Sävehof slog vakt om sin stora ledning från paus. Som närmast var Önnered fem bollar bakom Partillelaget i matchens andra akt.

Efter 60 spelade minuter skrevs slutsiffrorna till 30–22. Detta är tredje säsongen i rad som IK Sävehofs damer vinner SM-guld. Sedan 2024 delas Bengt Johanssons pokal ut till de svenska mästarna i handboll. Läs mer om Bengt Johanssons pokal här.

IK SÄVEHOF–ÖNNEREDS HK 30–22 (16–8)

Målskyttar, Sävehof: Emma Mihailovic 7, Nina Koppang 5, Carmen Martin 5, Laura Jensen 4, Thea Kylberg 4, Stina Wiksfors 2, Johanna Bundsen 2, Elin Karlsson, Thea Blomst.

Målskyttar, Önnered: Fanny Elovson 4, Evelina Källhage 3, Moa Boqvist 3, Thess Krönell 3, Siw Aabech 3, Line Homdrom Rusten 2, Ella Sjöberg 2, Linnea Wester, Nora Lundell.

SM-FINAL: ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF 0–3

Söndag 19 maj, 13.00: IK Sävehof–Önnereds HK, 27–21
Tisdag 21 maj, 18.00: Önnereds HK–IK Sävehof, 23–32
Torsdag 23 maj, 18.00: IK Sävehof–Önnereds HK, 30–22
Sävehof vinner SM-guld efter 3–0 i matcher.