Moa Boqvist: ”Kände mig stressad”

Önnereds niometersspelare hade ingen vidare målproduktion i SM-final 1:5 mot IK Sävehof. Inför tisdagens möte i Lundbyskolans Idrottshall hoppas högernian Moa Boqvist på bättre utdelning i avsluten. 
– Det handlar om att komma till lägen som jag känner mig trygg i, säger ÖHK-produkten. 

ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF
TISDAG 21 MAJ 18.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE, SVT PLAY OCH SVT2

Sammanlagt gjorde Önnereds niometersspelare fem mål i den första SM-finalen mot Sävehof. Den 23-åriga högernian Moa Boqvist testade skyttet fem gånger om. Resultatet? Idel bom.

– Jag sköt från lägen som jag vet att jag har dålig utdelning på. Jag kände mig stressad och tog onödiga avslut. Jag spelade orutinerat helt enkelt. Till exempel kastade jag bort bollen när jag borde ha tagit ett frikast i stället. Nu kan det bara bli bättre, säger en självkritisk Boqvist dagen efter sexmålsförlusten 21–27.

Likt många andra spelare i Önnereds HK var detta Boqvists första SM-final i karriären.

– Det var ju roligt att spela final. Hela laget var väldigt taggade inför matchen. Sen blev det inte det resultatet som vi önskade. Tur att det är bäst av fem som gäller.

 Lagen noterades för 19 tekniska fel var. Vad tror du att det berodde på?

– Finalnerver kanske. Spelare som är övertaggade och vill avgöra på egen hand genom att slå den där avgörande passningen. Jag tror att många, inklusive mig själv, var extra nervösa och extra stressade. Sen var det en väldigt fartfylld match också. Med hög fart kommer ofta en del tekniska fel.

Vad har ni dragit för slutsatser av matchen i övrigt?

– Den var ju jämn i 45 minuter innan Bundsen stängde igen totalt. Vi lyckades inte göra mål på henne. Där behöver vi kika på hur hon agerar, så vi kan vara skarpare i lägena till nästa match. Sävehof var duktiga på att straffa våra misstag. Det säger en del när Bundsen landade på fem gjorda mål. Annars tycker jag att vi hade bra koll bakåt, speciellt i sex-mot-sex.

– Vi är fullt medvetna om Johanna Bundsens skicklighet som målvakt och att hon har en förmåga att kliva fram i viktiga matcher. Men vi behöver titta mer ordentligt på henne i stället för att bara dra iväg skott. Där behöver vi större skärpa.

Matcherna i finalserien duggar tätt. SM-final 2:5 spelas på tisdag kväll i Lundbyskolans nybyggda idrottshall, medan SM-final 3:5 spelas på torsdag kväll i Partille.

Hur märker man på Moa Boqvist att hon spelar SM-final varannan dag?

– Hon är väldigt fokuserad och gör inte så mycket annat. Det är mycket fokus på handbollen.

Vad är det för slags aktiviteter som du inte hinner med just nu?

– Jag hinner väl inte träffa så mycket annat folk. Man är i hallen nästan hela tiden och hinner inte göra så mycket annat. Det är viktigt att återhämta sig och äta bra nu när det är såpass tajt matchande.

Vidare berättar Boqvist att hon kommer att spendera ungefär två och en halv timme tillsammans med sina lagkamrater på måndagen. På agendan står videogenomgång och träning i tisdagens finalarena.

– Vi ska till den nya hallen och träna och kolla video. Våra tränare har en förkärlek för videogenomgång, så det kan nog bli en timme där. Jag tror att vi kommer att prata om det mentala. Sen blir det en lugn träning.

Vid sidan av handbollen studerar Boqvist till mellanstadielärare. Till sommaren tar hon examen efter fyra års studier.

– Det är inte helt spikat än vad som händer efter sommaren. Kanske är det dags att ge sig in på arbetsmarknaden.

Hennes nuvarande kontrakt med Önnered sträcker sig till sommaren 2025.

Vilka handbollsdrömmar bär du på?

– Alla vill väl spela i ett landslag så småningom. Jag vill också testa på att spela utomlands. Men just nu trivs jag bra i Önnered och jag utvecklas fint i den miljön som jag är i. Det är kul att ta sådana här kliv med sin moderklubb, svarar Boqvist som gör sin sjätte säsong i högstaserien.

Känner du dig rutinerad?

– Det beror väl på vad man jämför med. I går kände jag mig inte rutinerad. Inte i sådana här finalsammanhang. Men jag har ändå gjort några säsonger nu.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SM-FINAL: ÖNNEREDS HK–IK SÄVEHOF 0–1

Söndag 19 maj, 13.00: IK Sävehof–Önnereds HK, 27–21
Tisdag 21 maj, 18.00: Önnereds HK–IK Sävehof
Torsdag 23 maj, 18.00: IK Sävehof–Önnereds HK
Ev. söndag 26 maj, 14.30: Önnereds HK–IK Sävehof
Ev. onsdag 29 maj, 18.00: IK Sävehof–Önnereds HK