Casper Käll: ”Jätteviktig match för oss”

Han debuterade i a-laget som 16-åring och har hyllats för sitt spelsinne. Casper Käll berättar om att komma upp som talang i Lugi och hur man ska besegra Alingsås.
 – Om vi ska klättra i tabellen måste vi vinna, säger 18-åringen.

LUGI HF–ALINGSÅS HK
FREDAG 8 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I november 2017 gjorde Casper Käll debut för Lugi i Handbollsligan som 16-åring. Nu gör jättetalangen sin andra säsong och har fått mer speltid. 

– Jag har fått spela mycket när vi vunnit eller lett stort. Det känns skönt att ha fått lite förtroende. Sedan har vissa matcher varit bättre, och vissa sämre. Som lag har vi gjort det bra, även om vi haft några dippar när vi förlorat mot lag som vi inte borde göra, säger Casper Käll. 

Vad har du lärt dig sedan du tog klivet upp på seniornivå?

– Rätt mycket. Det har varit mycket nytt såklart med nya spelmönster och att man möter tuffare motståndare på både träningar och matcher. Men jag försöker använda det jag är bra på, främst min snabbhet. Att specificera mig på det och inte skjuta utifrån hela tiden som man kanske gjorde förr inom handbollen. 

När mittnian förde Lugi till USM-guld förra året hyllades han av Tomas Axnér för sin unika spelförståelse. Klubben har en tradition att satsa på unga och Casper Käll är en av många talanger som fått chansen under de senaste säsongerna. 

– Lugi har haft den kulturen länge och det känns skönt. Det var också kul att många 00:or flyttades upp till a-laget inför säsongen. Vi är ett gäng som jobbat hårt i många år och det har gett resultat. 

Vad har du för förebilder inom handbollen?

– Det är lite blandat. Jag gillar Nikola Karabatic. Hans inställning är cool och han vinner allt. Jag kollar jättemycket på handboll och försöker suga åt mig delar som man tycker är bra. Det är oftast mittnio man kollar på. Inte de största skyttarna, utan de som påminner mer om min spelstil. Om jag ska nämna någon tycker jag att Morten Olsen gjort det bra. 

Förra säsongen gjorde han debut. Nu har han fått göra mer inhopp. Till hösten kliver Casper Käll in i sin tredje säsong på seniornivå. 

– Då vill jag ta en större roll i laget och få ännu mer speltid. Men det krävs att man jobbart hårt i gymet och på träningarna. Det är nästan bara att träna på och se vart det leder. 

Först väntar ett laddat möte med Alingsås i Sparbanken Skåne Arena. 

– Det är en jätteviktig match för oss. Om vi ska klättra i tabellen måste vi vinna. Alingsås är ett genombrottskraftigt lag så det handlar mycket om vilja. Den som vill mest kommer att vinna. Sedan gäller det att få stopp på deras kontringar.

Vad behöver ni göra för att vinna?

– Vi har haft ett mycket bra försvarsspel på sistone och det ska vi fortsätta med. Sedan måste vi göra lite fler mål. Vi spelade lika mot IFK Ystad och 20 mål är lite för lite. Jag tror att vi behöver trycka mer och få lite lätta mål.

MARCUS HEED

Lugis 00-talister

Casper Kväll, M9
Linus Eriksson Lilja, H6
Johan Palm, M6
Isak Persson, H6
Jakob Siemund, V9
Adrian Hesslekrans, V9