Gulsvart uddamålsseger i SM-final 1:5

Seriesegrarna IK Sävehof är ännu obesegrade i slutspelet. På måndagskvällen vann de gulsvarta SM-final 1:5 mot Ystads IF med 28–27 (12–12).
– Gött att vinna första matchen, konstaterade Oscar Sävinger efter slutsignal.

Jämfört med söndagens finalmöte mellan Sävehofs och Önnereds damer var måndagens batalj mellan Sävehof och Ystads IF aningen jämnare. Efter 30 spelade minuter var lagen lika på tolv. Likaläge var det även i den 53:e minuten, då Ystad kvitterade till 23–23.

Under matchens sista sju minuter höll sig Sävehof kyligast. Oscar Sävinger, som ersatte skadade Simon Möller i andra halvlek, var en av de gulsvarta matchhjältarna. Sävehof-produkten Sävinger bidrog med ett gäng viktiga räddningar. Bland annat i den 56:e minuten då han nekade YIF:s Julius Lindskog Andersson från sjumeterslinjen. Räddningen innebar att Sävehof behöll sin tvåmålsledning 25–23.

En annan av hemmalagets segerorganisatörer var spelmotorn Oli Mittún. Den 18-årige färingen noterades för åtta mål och två assist i matchen.

Slutsiffrorna skrevs 28–27 (12–12). Bästa målskyttar hos gästande Ystad blev Anton Månsson, Oskar Joelsson, Ebbe Stankiewicz och Julius Lindskog Andersson. De gjorde fyra mål vardera.

Nästa möte äger rum i Ystad Arena. Avkast sker klockan 18.00 på onsdag kväll. Matchen visas i SVT2 samt på SVT Play och på Handbollsligan Live.

IK SÄVEHOF–YSTADS IF 28–27 (12–12)

Målskyttar, Sävehof: Oli Mittún 8, Pontus Brolin 5, Gustaf Wedberg 4, Adam Blanche 3, Sebastian Spante 2, Alexander Westby 2, Emil Berlin 2, William Andersson Moberg, Tobias Johansson.

Målskyttar, Ystad: Anton Månsson 4, Oskar Joelsson 4, Ebbe Stankiewicz 4, Julius Lindskog Andersson 4, Jakob Nygren 3, Kim Andersson 2, Elliot Stenmalm 2, Linus Fernebrand, Jonatan Wilthorn, Kasper Palmar.

SM-FINAL: IK SÄVEHOF–YSTADS IF 1–0

Måndag 20 maj, 18.00: IK Sävehof–Ystads IF, 28–27
Onsdag 22 maj, 18.00: Ystads IF–IK Sävehof
Fredag 24 maj, 18.00: IK Sävehof–Ystads IF
Ev. tisdag 28 maj, 19.00: Ystads IF–IK Sävehof