Sävehof vann tredje finalen efter dubbla förlängningar

När det gällde som mest lyckades hemmalaget IK Sävehof dra det längsta strået i SM-final 3:5. Det betyder att de gulsvarta har matchboll i match 4:5 på tisdag kväll i Skåne.
– Det är först till tre som gäller. Vi kommer att åka ner till ett fullsatt Ystad Arena på tisdag och göra vårt bästa, sade Sävehofs Oscar Sävinger efter slutsignal.

Det gick knappt att skilja finallagen åt i den tredje finalmatchen på fredagskvällen. I paus löd ställningen 15–16 i gästande Ystads favör. 30 spelade minuter senare var lagen lika på 28, vilket innebar förlängning och ytterligare dramatik.

Under matchens gång visade lagen upp sina respektive styrkor. De gulsvarta spelföljderna ledde oftast fram till man-mot-man situationer, där kvickfotade lirare såsom Emil Berlin och Oli Mittún trampade förbi sina blåklädda motståndare.

Ystad å andra sidan kom i stora växlar och med ordentlig skyttekraft i form av Elliot Stenmalm och Kasper Palmar. Även Anton Månsson på linjen var aktiv.

Den första förlängningen, som präglades av långa och tålmodiga anfall, slutade 4–4. Det sista målet signerades Oli Mittún som stod för ett akrobatiskt nummer i den 70:e minuten när han prickade in 32–32 liggandes i luften. Gästernas Kim Andersson fick därefter en chans att avgöra matchen. Men den rutinerade högernian bommade mot Oscar Sävinger, vilket tvingade fram ytterligare en förlängning.

I förlängning nummer två lyckades Sävehof tidigt skaffa sig ett övertag. I numerärt överläge gick de iväg till 34–33. Kort därefter utökade Felix Möller till 35–33, vilket satte press på Ystad.

Skånelaget gjorde vad de kunde för att komma ikapp Sävehof. Men under de sista fem minuterna var Partillelaget så gott som kliniska i sitt sju-mot-sex spel. När väl YIF:s Alexander Lindén räddade kunde Ystad inte sätta dit kvitteringen.

– Man fattade inte riktigt vad som hände där ute. Det var smågrejer som gjorde att de vann. Vi gjorde en bra match men i de sista minuterna tappade vi det lite, summerade YIF:s Elliot Stenmalm.

Med 16 sekunder kvar att spela fastställde Gustaf Wedberg slutresultatet 39–37. Sävehofs seger innebär att de åker ner till Skåne på tisdag med en matchboll i bagaget. Vinst på tisdag och de får äran att lyfta Bengt Johanssons pokal mot skyn.

IK SÄVEHOF–YSTADS IF 39–37 (15–16, 28–28, 32–32)

Målskyttar, Sävehof: Gustaf Wedberg 10, Oli Mittún 9, Pontus Brolin 6, Emil Berlin 4, Felix Möller 4, Adam Blanche 3, Sebastian Spante 2, Tobias Johansson.

Målskyttar, Ystad: Elliot Stenmalm 7, Linus Fernebrand 6, Anton Månsson 6, Oskar Joelsson 4, Jakob Nygren 4, Kasper Palmar 4, Julius Lindskog Andersson 3, Jonatan Wilthorn 2, Kim Andersson.

SM-FINAL: IK SÄVEHOF–YSTADS IF 2–1

Måndag 20 maj, 18.00: IK Sävehof–Ystads IF, 28–27
Onsdag 22 maj, 18.00: Ystads IF–IK Sävehof, 30–26
Fredag 24 maj, 18.00: IK Sävehof–Ystads IF, 39–37
Tisdag 28 maj, 18.00: Ystads IF–IK Sävehof