Månadens spelare i mars: Tobias Johansson

I väntan på sin egen 30-årsdag på måndag (8 april) är Tobias Johansson utsedd till Månadens Spelare – för tredje gången på 1,5 år.

Redbergslids lagkapten jublar däremot inte så överdrivet högt över utmärkelsen:

– Jag hade hellre sett att vi haft ett bättre utgångsläge mot Kristianstad för att ta oss till SM-semifinal, säger han.

IFK KRISTIANSTAD–REDBERGSLIDS IK
TORSDAG 4 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN OCH PÅ C MORE
#AVKAST SÄNDS I SAMMA KANALER EFTER MATCHEN

Är det någon som ska fälla de regerande mästarna Kristianstad så borde det vara just en, eller kanske två stycken, Tobias.
• Målvakten Thulin.
• Veteranen Johansson.

– Hela laget måste prestera bättre än hittills. Vi har gjort okej insatser, men räcker inte till när det ska avgöras under de avslutande tio minuterna. Vi är inte tillräckligt skarpa i lägena. Samtidigt ska vi komma ihåg att Kristianstad är ett väldigt bra lag.

Han kallas ”Rumän” sedan tidig skolålder, fostrades i IK Sävehof där han vann två SM-guld som junior (2007 och 2008) samt tre som senior (2010, 2011, 2012). Som högersexa!

Efter flytten till RIK, när du blev kontraktslös 2013, har du spelat uteslutande som högernia?

– En kul utmaning och utveckling som jag inte ångrar. Man är betydligt mer delaktig i spelet.

Mars månad har varit tuff för mesta mästarna Redbergslid. Men lagkaptenen ”Rumän” har gått  bräschen. I båda kvartsfinalerna hittills mot Kristianstad har Tobias öst in elva mål i varje match. Dessutom gjorde han 14 mål i den näst sista matchen i grundserien. Totalt i mars svarade han för imponerande 58 mål och 20 assist.

– Det har funkat bra personligen. Å andra sidan en klen tröst när vi förlorar, om än knappt (25–27 respektive 24–27). Det är ju segrarna som räknas. I synnerhet i ett slutspel.

I juryn för Månadens Spelare sitter Sveriges förbundskapten, Kristján Andrésson, tillsammans med representanter för #Avkast och Handbollsligan. Andréssons åsikt om Tobias Johansson:

– Väldigt viktig för RIK. Bra på att hålla igång spelet. En roll han förvaltat väl efter Linus Arnessons och Jonathan Carlsbogårds Tysklands-flyttar. Tobias har ett avigt och lurigt skott som han oftast vänder bort från målvakterna. Kan gå på genombrott på utsida om försvararen och har ett bra samarbete med linjespelaren. Tobias väljer oftast rätt om han ska skjuta, spela in, eller bollen vidare. Är dessutom en säker straffskytt.

Vackra ord?

– Tusen tack, juryn och Kristján!

Hos anrika RIK är traditionens makt stor med 20 SM-titlar i prisskåpet. Den senaste dock 2003 och ”de vita eleganterna” har inte nått semifinal sedan 2007.

Hur är tålamodet i föreningen?

– Ganska stort, tror jag. Även om åttondeplatsen i serien var en missräkning. Vi hade hoppats på bättre efter inte minst en bra februari. Men i mars dippade vi med flera onödiga förluster. Och kommer man åtta är risken stor att få möta seriesegrarna och bästa laget som är Kristianstad.

Ni tvingades efter nyår byta hemmaarena från Lisebergshallen till Scandinavium?

– Dessutom spela en hemmamatch i Alingsås. Fast det var inget gnäll när vi började med vinst i Scandinavium mot Malmö. Om jag fått välja hade vi spelat kvar i Lisebergshallen som nu rivits. Men läget är som det är.

Var spelar RIK till hösten när årets slutspel är över?

– Ingen aning, faktiskt. Jag tror inte att någon vet i nuläget. Helst i en helt ny hall, anpassad för handboll. Men det liknar väl enbart en dröm för oss göteborgare.

Tobias Johansson ska åtminstone spela vidare oavsett. Du skrev nyligen på ett nytt ettårskontrakt?

– En säsong i taget räcker numera. Det finns vissa krämpor i kroppen. Bland annat rygg, fotleder, och en axel som behöver vilas emellanåt.

Är det därför du spelar så lite försvarsspel?

– Bland annat. Men också för att tränarna försöker hitta roller för nya spelare att komma in i truppen. Här har framför allt Simon Örtelind gjort ett bra jobb.

Hur känns det att vara ålderman?

– Inget speciellt, utöver ansvaret som lagkapten. Åldersklyftorna har förresten minskat rejält eftersom vi fått in tre 1990-pojkar i laget; Pontus Mellegård, Jonathan Wenell och Oskar Ysander. Dessutom är Eric Forsell Schefvert (född 1991) redan klar som nyförvärv i sommar. 

Du jobbar kvar som mellanstadielärare på Nytorpskolan i Hammarkullen?

– Absolut. Jag har samma härliga klass som i fjol och tänker hänga med upp i sexan till hösten. Många goa barn från åtta olika nationer som jag stortrivs tillsammans med.

Hur ser då receptet ut för att ta en första seger mot Kristianstad och hålla kvartsfinalen vid liv?

– Det finns många stora, tunga, och spelskickliga gubbar att hålla koll på. Så vår medicin får bli snabb och smart handboll. Och full koncentration hela vägen till slutsignalen.

…så att du får fira 30-årsdagen på måndag med ett leende?

– Helst med en träning inför match fyra, i så fall om två veckor. Säsongerna har tagit slut alldeles för tidigt de senaste åren.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

TOBIAS JOHANSSONS MARS

3 mars: Skövde (b), 27–34
8 mål, 3 assist, 5,40 MEP-poäng
6 mars: AIK (h), 24–28
4 mål, 5 assist, 2,37 MEP-poäng
11 mars: Ystads IF (b), 29–32
7 mål, 3 assist, 3,7 MEP-poäng
13 mars: Karlskrona (h), 27–20
14 mål, 2 assist, 9,70 MEP-poäng
18 mars: Lugi (h), 22–23
3 mål, 2 assist, 0,17 MEP-poäng
22 mars: Kristianstad (b), 25–27
11 mål, 2 assist, 6,45 MEP-poäng
28 mars: Kristianstad (h), 24–27
11 mål, 3 assist, 7,37 MEP-poäng
Totalt: 58 mål, 20 assist, 35,16 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE I HANDBOLLSLIGAN 2018/19

September: Adam Lönn, HK Malmö
Oktober: Daniel Blomgren, Önnereds HK
November: Hampus Jildenbäck, Lugi HF
December: Oskar Sunnefeldt, IK Sävehof
Februari: Olafur Gudmundsson, IFK Kristianstad
Mars: Tobias Johansson, Redbergslids IK
Ingen Månadens spelare utsågs i januari då det var VM-uppehåll

IFK KRISTIANSTAD–REDBERGSLIDS IK (1–0)

22 mars: IFK Kristianstad-Redbergslids IK, 27–25
28 mars: Redbergslids IK–IFK Kristianstad 24–27
4 april, 19.00: IFK Kristianstad–Redbergslids IK
Ev 17 april, 19.00: Redbergslids IK–IFK Kristianstad
Ev 21 april, 17.00: IFK Kristianstad–Redbergslids IK