Månadens spelare i mars: Evelina Eriksson

Juryn var mer aning än någon annan gång under säsongen. Månadens spelare i SHE i mars heter Evelina Eriksson och vaktar målet i Skuru IK. 

– Verkligen jätteroligt, jag tycker att det har lossnat mer och mer under säsongen, säger 24-åringen om utmärkelsen.

AVKAST SÄNDS I KVÄLL I SPORTKANALEN OCH C MORE CIRKA 20.30

SKURU IK–KUNGSÄLVS HK • SÖNDAG 7 APRIL 17.30 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN & C MORE

Många har klivit fram i Skuru som vann serien efter en uddamålsförlust och 21 segrar. En av dem är Evelina Eriksson som anslöt från allsvenska Tyresö inför säsongen.

Målvakten har varit ett av SHE:s stora utropstecken den här säsongen och var formidabel när trean Sävehof och tvåan H65 Höör besegrades i de två avslutande omgångarna. På spelskotten var hon 50-procentig mot Sävehof (29–27) och 52-procentig mot H65 Höör. 

– Det har varit en bra månad, det får jag ändå säga. Hösten var lite seg och det var mycket nytt. Ny teknik, spelet gick snabbare än i allsvenskan. Jag och ”Foppa” (målvaktstränaren Thomas Forsberg) pratade om det och sa att efter nyår ska vi se ljuset i stället för bara allt hårt slit, säger Eriksson som vann målvaktsligan i grundserien .

Vem som har räddat mest i slutspelet hittills? 

Evelina Eriksson. 

I den första kvartsfinalen mot Kungälv räddade hon 40 procent av skotten och i den andra kvarten, som spelades i måndags, slutade hon på 69 procent och släppte bara in fyra spelmål i den halvleken hon stod.

– Första matchen blev verkligen någonting att bita i för oss. Jag ska inte säga att vi hade förväntat oss annat än att det skulle bli det, men vi fick inte den start vi fått tidigare och kom inte upp i den nivå vi borde, men vi tog verkligen igen det i den andra. Ja, för där Skuru fick slita i den första matchen (27–25) blev det en överkörning i den andra (31–14). 

– Jag tycker fortfarande att vi har lite för mycket tekniska fel i den andra, men vi hade samtidigt en annan attityd bakåt och gick in med inställningen att inte göra en lika dålig match som senast. De hängde med i början, sedan gjorde vi elva raka mål. Det blev en liten väckarklocka för oss att det inte går att gå in i ett slutspel och vara säker bara för att man vunnit 21 raka matcher. Kungälv ville slå oss lika mycket som vi ville slå dem och hade inget att förlora. 

Matchboll på söndag, slår ni in den? 

– Det siktar vi absolut på. Efter den senaste matchen finns inget annat i våra tankar, utan det är bara gasen i botten som gäller. 

Eriksson delar målvakssysslan med Rebecca Nilsson, som också låg med i toppen av målvaktsligan under grundserien och delar andraplatsen i slutspelet med 40 procent. Eriksson har inlett bägge kvartsfinalerna, Nilsson har hoppat in i halvtid. 

– Vi vill hålla igång båda målvakterna och har sagt att vi ska byta. I ett slutspel tycker jag att det är jätteviktigt, sen kan man byta tidigare än efter en halvlek om det inte funkar. Funkar det inte för mig gör det det för Rebecca nio gånger av tio och det tror jag laget känner en trygghet i. 

Hur skiljer ni er som målvakter? 

– Man kan säga att Rebecca är snabb och jag är långsam (skratt). Nej, men det skiljer kanske 20 centimeter mellan oss och hon är mer explosiv i sitt spel medan jag är lugnare i min spelstil och försöker utnyttja min längd (184 centimeter). 

DANIEL VANDOR 

EVELINA ERIKSSONS MARS

2 mars: Skövde (b), 31–2511/30=36% (spel), 0/3=0% (straffar), 1,27 MEP-poäng
6 mars: Sävehof (h), 29–279/18=50% (spel), 1/3=33% (straffar), 2,24 MEP-poäng
15 mars: H65 Höör (b), 26–1920/38=52% (spel), 5,67 MEP-poäng
28 mars: Kungälv (h), 27–258/20=40% (spel), 0/1=0% (straffar), 1,24 MEP-poäng
…och starten av april:
1 april: Kungälv (b), 31–149/13=69% (spel), 1/2=50% (straffar), 3,47 MEP-poäng

SKURU IK–KUNGÄLVS HK

28 mars: Skuru IK–Kungälvs HK 27–25
1 april: Kungälvs HK–Skuru IK 14–31
7 april, 17.30: Skuru IK–Kungälvs HK
Ev 10 april: Kungälvs HK–Skuru IK
Ev 13 april: Skuru IK–Kungälvs HK

MÅNADENS SPELAERE I SHE 2018/19

September: Sofie Börjesson, Kungälvs HK
Oktober: Mikaela Mässing, H65 Höör
November: Mathilda Lundström, Skuru IK
Januari: Sarah Carlström, Kristianstad HK
Februari: Johanna Forsberg, IK Sävehof
Mars: Evelina Eriksson, Skuru IK
Månadens spelare utses av en jury bestående av representanter från SHE, handbollsmagasinet #Avkast och förbundskaptenen Henrik Signell

Foto: Bildbyrån