Linnea Pettersson: ”Kan fortsätta utvecklas i Sävehof”

Linnea Pettersson är inne på sin femte säsong i Sävehof och andra som lagkapten. En av hennes förebilder i ledarrollen är Ida Odén, hennes gamla lagkamrat.
– Hon gestaltar mycket av vad jag tror en lagkapten ska vara, säger Pettersson. 

IK SÄVEHOF-SKARA HF • TORSDAG 4 APRIL 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Sävehof har relativt bekymmersfritt besegrat Skara i de två första kvartsfinalerna. Vinstmarginalen i Partille var åtta mål stor, medan segersiffrorna i andra kvartsfinalen skrevs 24–19. Lagkapten Linnea Pettersson är nöjd med de båda insatserna, men menar på att det finns mer att hämta. 

– I båda matcherna har vi en period där vi inte gör så mycket mål. Men överlag har det känts stabilt i försvaret och vi har hållit dem kring 20 mål under hela säsongen. Då är det svårt för Skara att vinna. Anfallsmässigt trycker vi på bra och kommer med fart. De vill gärna vara uppe och störa i vårt uppställda anfallsspel men då är vi lugna och undviker man-man kamperna, berättar Kirunafostrade Linnea Pettersson. 

Vid eventuell vinst imorgon är ni klara för semifinal och får således extra vila. Är det något ni värdesätter?

– Svårt att säga. Det kan vara både positivt och negativt med lång vila. Vi kan ta tiden att bygga upp oss fysiskt och förbereda oss på vårt nästa motstånd, som man kanske kan räkna ut vilka det blir. 

I vintras skrev du på ett tvåårskontrakt med Sävehof. Hur resonerade du?

– Jag trivs jättebra i klubben och organisationen. Det finns en framtidstro som jag vill vara en del av. Dessutom trivs jag i rollen som lagkapten. Jag känner att jag kan fortsätta utvecklas i Sävehof.

Fanns det något personligt intresse från din sida att spela utomlands?

– Nej, inte till kommande säsong. Jag känner mig inte redo för det. Men det finns en ambition. 

Lagkaptensrollen fick Pettersson blott 22 år gammal då hennes föregångare Elin Enhörning la av efter finalförlusten mot H65 Höör. 

Vad utmärker en bra lagkapten?

– Man ska bra energi och se alla spelare i laget. Man ska inte bara utgå från sitt eget spel utan mer på helheten i situationer. Framförallt ska man vara en pådrivare och en kämpe som aldrig ger upp. 

Har du haft några förebilder i den ledarrollen?

– När jag kom upp i A-laget var Ida Odén den spelaren. Hon gestaltar mycket av vad jag tror en lagkapten ska vara. Exempelvis kunde hon i tuffa lägen ta bort press från spelarna i laget. 

Linnea Pettersson har än så länge inte missat en enda match under säsongen. Precis som tidigare år har hon hållit sig skadefri och matchredo. Till exempel har hon bara missat tre grundseriematcher sedan 2014. 

– När jag först kom till A-laget fick jag en grundläggande fysträning som säkert ha förebyggt skador. Sen finns det ju såklart skador man inte kan undvika genom träning och där har jag haft tur. Men jag har inte haft så många skador i mitt liv, ta i trä. 

Vad blir nyckeln på torsdag mot Skara?

– Som de andra två matcherna. Ha ett stabilt och bra försvarsspel och trycka lite mer än de första matcherna. Sen ska vi inte ha den här femton-minuters perioden där vi inte lyckas framåt. Vi ska göra sextio bra minuter istället, avslutar Pettersson.

OLOF ERICSON

IK SÄVEHOF–SKARA HF (2-0)

28 mars, 18.00: IK Sävehof-Skara HF, 29-21
31 mars, 17.30: Skara HF-IK Sävehof, 19-24
4 april, 19.00: IK Sävehof-Skara HF
Ev 9 april, 19.00: Skara HF-IK Sävehof
Ev 15 april, 19.00: IK Sävehof-Skara HF