Förlängningsdrama när Sävehof knep första finalen

Det krävdes dubbla förlängningar för att skilja på finallagen IK Sävehof och IFK Skövde. Efter 80 minuters galen handbollsdramatik drog Sävehof det längsta strået. 38–37 blev slutresultatet efter en minnesvärd batalj i Partille Arena.

Såväl Sävehof som Skövde avancerade till SM-final utan några större bekymmer. Med 3–0-segrar mot Lugi respektive Kristianstad i semifinal kom de till tisdagskvällen i Partille Arena fullpumpade av gott självförtroende.

Hemmalaget förde större delen av matchen men lyckades aldrig skaka av sig ett metodiskt och tungt IFK Skövde. I halvtid stod det 14–14.

I andra halvlek ledde Sävehof som mest med fem bollar. Lagkapten Jonathan Edvardsson tog som vanligt stort ansvar. Men även försvarsessen Pontus Brolin och Felix Möller förtjänar ett omnämnande.

Hos gästerna var det framför allt hemmasonen Victor Ljungqvist som stack ut. Den kvickfotade 21-åringen bidrog med livsviktiga mål i kvitteringsjakten. Dock var det klubbikonen Rasmus Wremer som gjorde 23–23 med sju minuter kvar att spela.

Lika var det även efter ordinarie tid. Skövdes Fredrik Mossestad satte 27–27 i den absoluta slutsekunden och tvingade fram förlängning i den första SM-finalen.

Dramatiken fortsatte i övertid med momentum för båda lagen. Sävehof inledde bäst och gick snabbt upp i ledning 30–27. Men fyra minuter senare var det utjämnat på nytt efter att Ljungqvist skickat in 31–31, som en kort stund därefter blev 33–33.

I nästa förlängning var det Skövde som började piggast. Den nyss fyllda 40-åringen Kristian Svensson gjorde sitt tredje mål för kvällen när han utökade till 35–33.

Men i två måls underläge visade Sävehof varför de var och är Handbollsligans mest svårslagna lag. Fyra raka kassar vände på steken och satte press på gästerna igen.

Ej var det dock över. I samma ögonblick som Skövdes Jack Thurin skadade sig visades hemmalagets Elias Ellefsen Á Skipagøtu ut i två minuter. Kort därefter fick lagkamraten Felix Möller sätta sig på botbänken efter otillåtet spel med fötterna. I numerärt övertag 6–4 lyckades Skövde komma tillbaka till 37–37.

I matchens absoluta slutskede var det två gulsvarta matchhjältar som klev fram. Bertram Obling i kassen samt Emil Berlin som gjorde det matchavgörande målet. Tillsammans såg de till att Sävehof gick segrandes ur förläningsdramat och den första SM-finalen med 38–37.

Segern innebär att Sävehof tar ledningen i finalserien mot IFK Skövde. Nästa drabbning spelas på lördag kväll i Arena Skövde. Tid för avkast är 18.10.