Edvardsson jagar andra raka SM-guldet

Partillesonen Jonathan Edvardsson gör mycket rätt på handbollsplan. Med 139 mål och 137 assist på 34 matcher har han hjälpt sin moderklubb IK Sävehof till en andra raka SM-final.
– Självklart kommer det pirra till lite på tisdag. Vi har kämpat hela säsongen för det här, säger Edvardsson.

IK SÄVEHOF–IFK SKÖVDE
TISDAG 11 MAJ 20.10
SÄNDS PÅ TV12 & CMORE

Seriesegrarna IK Sävehof har imponerat på såväl motståndare som tv-tittare under våren. Med blixtsnabba kontringar och finurligt anfallsspel har Partillelaget öst in mål. Med idel segrar i slutspelet har de avancerat till SM-final utan större bekymmer.

Lagkaptenen Jonathan Edvardsson är en av truppens ledargestalter. Mittnian, som gör sin sjunde säsong i Sävehof, leder den interna poängligan. I sommar väntar flytt till tyska Hannover för proffsspel i Bundesliga.

Men först väntar Edvardssons och Sävehofs andra raka SM-final. 2019 tog de som bekant guld mot Alingsås HK. Nu väntar en ny Västgötaduell, denna gång mot IFK Skövde.

Varför står ni i SM-final igen?

– Det är hela gruppens förtjänst. Alla lägger ner ett stenhårt arbete och lyfter varandra på och utanför plan. Alla vill varandras gott. Det här är ett lag som älskar att tävla och spela handboll.

Vilken är din roll i gruppen?

– Jag försöker bara vara mig själv. En kille som har passion för handboll. Jag älskar att tävla vilket sätter sin prägel på och utanför plan. Tro det eller ej, men jag börjar bli gammal i det här gänget. Så man får försöka bidra med lite lugn, berättar 24-årige Edvardsson.

Hur ser din uppladdning ut inför tisdagens SM-final?

– Det är ganska mycket video. Jag är rätt nördig så jag gillar att läsa på om motståndarna. Det är lätt att göra det när man tycker handboll är otroligt roligt.

Det är inte Michael Apelgren som ger dig massor av hemläxor?

– Haha, nej. Det är mycket på eget initiativ. Även om han och Linus (Ekman) också är nördiga.

I SM-finalserien mot Alingsås 2019 gjorde Edvardsson elva mål och 24 assist. Då vann Sävehof guldet i den femte och avgörande matchen.

Har du tittat om SM-finalerna mot Alingsås?

– Nej, även om jag har dem sparade på datorn här hemma. Däremot har jag kollat på de gamla semifinalerna mot Skövde. Det har varit ett långt uppehåll så något måste man fylla tiden med. Det gav en rätt go känsla i kroppen, berättar Edvardsson.

Sävehofs väg till årets SM-final har gått genom klassiska Eskilstuna Guif och Lugi HF. De gulsvarta vann båda matchserierna med 3–0.

– Med de resultaten i ryggen är det enkelt att säga att vi gjort en bra vårperiod. Vi har befunnit oss i lägen där mycket har gått vår väg. Men vi försöker bli bättre till varje match. ”Micke” och Linus är bra på det jobbet. De plockar alltid fram detaljer som kan bli bättre. Det finns en ungdomlighet i laget som hela tiden vill utvecklas. Det är något jag har märkt under vårsäsongen. Förhoppningsvis kan vi fortsätta med det i finalspelet.

Hur är dina finalnerver?

– Självklart kommer det pirra till lite på tisdag. Vi har kämpat hela säsongen för det här. Men jag tror lite pirr i magen är bra. Då är man extra fokuserad. Det ska bli kul, fortsätter Edvardsson som nu är inne på slutet av nuvarande sejour i IK Sävehof.

Efter säsongen går flyttlasset till Tyskland och Hannover. Från och med i höst är Jonathan Edvardsson en Bundesliga-spelare.

– Det är en dröm som jag har haft sedan jag var liten och sprang runt i alla hallar. Det ska bli otroligt roligt att få testa på spel i den ligan. Många världsstjärnor spelar där. Men det är utan tvekan med vemod som jag lämnar moderklubben. Jag har varit här sen liten grabb och är tjenis med alla funktionärer och ledare.

Det låter som att du en dag kommer tillbaka till Sävehof?

– Ja, absolut. Det är också en dröm. Men det får bli i framtiden.

Vad är din bild av era finalmotståndare, IFK Skövde?

– Ett lag som också har gjort det bra i slutspelet. De har stått för imponerande insatser. Det kommer nog bli tuffa och jämna matcher.

Vem tycker du utgör det största hotet mot er?

– Oj, svår fråga. Jag tycker IFK Skövde som lag har fått till det. Men ska jag välja någon blir det Jack Thurin. Han har verkligen visat framfötterna och gjort det otroligt bra. Vi spenderade ju en hel del tid tillsammans i gymmet i Kairo i landslaget.

Hur väl känner vi varandra?

– Jo, vi har ju träffat på varandra lite till och från. På olika samlingar. Vi känner varandra men på plan är det tävling. Då vill båda vinna lika mycket.

Avkast i Partille Arena sker 20.10 på tisdagskvällen. För Edvardsson består finaldagens uppladdning av flera viktiga måltider, en promenad samt ytterligare videoanalys.

– Det är alltid skönt att ha koll på sina motståndare.

Kan det aldrig bli för mycket video?

– Haha, nej. Men det är sant att det är på plan som jobbet ska göras. Det är vår egna prestation som räknas i slutändan.

Vilken blir er viktigaste speldetalj i SM-finalerna?

– Det kanske inte är så mycket till speldetalj, men vi måste behålla vår tro på spelet. Vi behöver vara konsekventa med matchplanen. Jag tror det blir otroligt viktigt att behålla lugnet när det hettar till, avslutar analytikern Jonathan Edvardsson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SM-FINALSERIEN

11 maj: IK Sävehof–IFK Skövde
15 maj: IFK Skövde–IK Sävehof
18 maj: IK Sävehof–IFK Skövde
Ev 21 maj: IFK Skövde–IK Sävehof
Ev 24 maj: IK Sävehof–IFK Skövde

JONATHAN EDVARDSSONS KARRIÄR I IK SÄVEHOF

2014/15: 20 matcher, 9 mål, 3 assist
2015/16: 30 matcher, 32 mål, 19 assist
2016/17: 36 matcher, 38 mål, 20 assist
2017/18: 37 matcher, 70 mål, 69 assist
2018/19: 44 matcher, 97 mål, 94 assist
2019/20: 31 matcher, 139 mål, 82 assist
2020/21: 34 matcher, 139 mål, 137 assist

IK SÄVEHOFS VÄG TILL SM-FINAL

Kvartsfinal:
18 mars: Eskilstuna Guif (h) 32–21
25 mars: Eskilstuna Guif (b) 31–28
28 mars: Eskilstuna Guif (h) 28–27

Semifinal:
11 april: Lugi HF (h) 34–28
18 april: Lugi HF (b) 34–22
23 april: Lugi HF (h) 40–27

Foto: Bildbyrån