Höör utvecklar Bris-samarbete efter Amelia Lundbäcks vinst

Amelia Lundbäcks handledsskott i den andra semifinalen mot IK Sävehof är semifinalernas häftigaste spelsekvens. Det står klart när fansen röstat fram Amelia till vinnare i Månadens Spel. H65 Höör tilldelas därmed 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel, pengar som bland annat går till klubbens samarbete med Bris.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

Med 52 procent av rösterna vinner H65 Höörs Amelia Lundbäck Månadens Spel efter semifinalerna. Vinstpengarna väljer klubben bland annat att använda till sitt samarbete med Bris.

– Det finns oändliga hål att stoppa pengarna i efter de här tiderna, men vi har vissa saker som är viktigare än andra. Vi har en samverkan med Bris som ligger oss varmt om hjärtat. Så halva summan kommer att sättas av till vårt bidrag till dem, säger Roland Johansson, H65 Höör, och berättar om ett annat initiativ som kommer få ta del av prissumman.

Öppnar upp hallen för mellanstadieelever
Precis innan pandemin bröt ut sjösatte H65 Höör en satsning där de vävde samman klubbens seniora supportrar med mellanstadieelever. De öppnade upp Sporthallen för skolungdomar från mellanstadiet och uppåt som efter skolan kunde komma dit med möjlighet till både läxhjälp och fysisk aktivitet, allt under ledning av pensionerade volontärer och a-lagets stjärnor.

– Vi hade olika aktiviteter som tjejerna i elitlaget stod för och de är ju idoler i vår lilla by, berättar Roland Johansson.

Responsen blev direkt väldigt positiv.

– När vi startade riktade vi in oss på högstadieungdomar men insåg snabbt att behovet var större i mellanstadiet, för där fanns inte den kommunala omsorgen av sig själv. Vi hade 35–40 ungdomar där varje tillfälle, berättar Roland Johansson.

Men så fort pandemin gjorde sitt intrång i Sverige valde klubben att pausa satsningen. Förhoppningen är dock att dra igång igen till höstens skolstart. 

– Vi tror jättemycket på det här och bryggan mellan skolan och idrotten är väldigt viktig. Vi har vår hall alldeles intill skolorna, så barnen behöver bara gå genom grinden för att komma in på hallens område. Och våra pensionerade supportrar är stolta och glada att kunna vara med och ge bidra till vår verksamhet på det här sättet, säger Roland Johansson.

”Visar på idrottens stora sociala nytta”
Den tidigare landslagsspelaren Loui Sand är ambassadör för #viställerupp och medlem i Månadens Spel-juryn. Han menar att det är två väldigt bra projekt som nu får viktiga medel.

– H65 Höörs samarbete med Bris är väldigt behjärtansvärt och jag vet att det gör stor nytta för många barn och ungdomar. Att de också tar hjälp av pensionerade supportrar för att ge kommunens skolungdomar en trygg plats att vara på efter skolan, där de kan få hjälp med allt från läxläsning till fysisk aktivitet, är fantastiskt och visar på idrottens stora sociala nytta i samhället. Barnen får en bra miljö att vara i och supportrarna får en viktig uppgift att vara stolta över, säger han.

– När jag hör om H65 Höörs satsning på att öppna upp hallen för kommunens skolbarn blir jag stolt över att vi genom Månadens Spel kan vara med och bidra. Att engagera både klubbens spelare och pensionerade supportrar är strålande för att visa på vilka olika typer av förebilder som finns i en förening som H65 Höör, säger Stina Packalén, avtalsansvarig projektledare sponsring på Svenska Spel.

De har vunnit Månadens Spel

Semifinalerna: H65 Höör, Amelia Lundbäck – Bris
Kvartsfinalerna: Skara HF, Lærke Sørensen – Integration- och inkluderingsarbete
Februari/mars: Västerås/Irsta HF, Ellen Göthlin – Skolhandbollen
Januari: IK Sävehof, Ida Staxen Lagerbon – Handbollsskola
November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla

Foto: Bildbyrån