YIF blickar fram mot en spännande vårsäsong

De regerande svenska mästarna Ystads IF imponerade i European League under den gångna hösten. YIF besegrade europeiska bjässar som SG Flensburg-Handewitt och PAUC Handball, vilket gör att skåningarna har satt sig i ett fint utgångsläge inför de avslutande fyra omgångarna av gruppspelet. 

– Det kommer krävas någon seger till för avancemang. Men visst har vi spelat oss till ett bra utgångsläge, medger huvudtränare Oscar Carlén. 

YSTADS IF–TM BENIDORM
TISDAG 7 FEBRUARI 18.45
SÄNDS PÅ VIAPLAY & V SPORT EXTRA

Totalt är det 24 lag som deltar i EHF European Leagues gruppspel. Ystads IF är den enda svenska representanten efter att IK Sävehof och IFK Kristianstad eliminerades av Montpellier respektive Skanderborg-Århus i kvalomgång 2.

Hittills har Ystad plockat åtta av tolv möjliga poäng. Efter två inledande förluster mot franska Pays D’Aix (PAUC) och ungerska Ferencvaros (FTC), har laget besegrat i tur och ordning: TM Benidorm, SG Flensburg-Handewitt, PAUC Handball och Valur.

Den goda poängskörden innebär att Ystad redan nu är nära avancemang till utslagsfasen i turneringen. Det är de fyra bästa lagen i respektive grupp som går vidare till åttondelsfinal, och redan i tisdagens hemmamatch mot Benidorm kan Ystad verkligen befästa sin topplacering i gruppen.

– Det kommer krävas någon seger till för avancemang. Men visst har vi spelat oss till ett bra utgångsläge. Man ska dock komma ihåg att lagen i gruppen är väldigt jämna. Om vi inte är på tårna och fullt fokuserade kan pendeln lätt slå över. Det var ganska mycket marginaler på vår sida i höstas, säger Oscar Carlén, huvudtränare i YIF

Till nästa säsong av herrarnas EHF European League kommer antalet lag i gruppspelet att utökas, från 24 st till 32 st. Precis som tidigare kommer Sverige att ha med tre lag med i turneringen. De svenska mästarna kommer att få en direktplats till gruppspelet. De andra två lagen från Sverige kommer att delta i kvalspelet, som från och med nästa säsong utgörs av endast en kvalomgång. Detta till skillnad från det nuvarande uppläget, där seger i två kvalomgångar krävs för avancemang till gruppspel.

Exempelvis lyckades IK Sävehof och IFK Kristianstad avancera från kvalomgång 1 tidigare i höstas, efter segrar mot rumänska Potaissa Turda respektive slovenska Trimo Trebnje. I kvalomgång 2, där Sävehof och Kristianstad var oseedade, blev franska Montpellier och danska Skanderborg-Århus för tuffa. Både Sävehof och Kristianstad åkte ut. Till nästa säsong kommer motsvarande lag från Sverige endast behöva spela en kvalomgång.

Hur de svenska lagen kommer att seedas i kvalspelet nästa säsong återstår att se. Seedningen som ligger till grund för Europacuperna 2023/24 baseras på säsongerna 2019/20, 2020/21 & 2021/22. EHF kommer att presentera seedningen i sommar.

Hur viktigt är det att ni, i egenskap av svenska mästare, presterar bra i Europacupspelet?

– Det är viktigt att Sverige som handbollsnation får så bra status som möjligt. Jag vet inte om det är ett uttalat mål, men jag tror att vi alla jobbar för att en dag få en svensk plats i Champions League. Då krävs det bra resultat i European League från så många lag som möjligt. Det är hög status på European League, vilket klubbar som Flensburg och Montpellier är ett kvitto på. Jag tycker att både vi och Sävehof i fjol har visat att vi håller en hög nivå även på den här nivån, svarar Carlén och fortsätter:

– Vi går en spännande vårsäsong till mötes. Det är klart att vi ska sikta på att ha så många lag som möjligt i gruppspelet i European League. Det ska bli spännande att se hur de svenska lagen presterar i kvalspelet nästa säsong. Rätt som det är kan vi ha tre svenska lag i gruppspelet och då har vi verkligen tagit ett steg framåt, menar Carlén.

Ystad kommer till tisdagens match mot Benidorm i gott slag. I återstarten av Handbollsligan har de besegrat både OV Helsingborg och Önnereds HK. Två viktiga segrar som inleder en hektisk period för YIF, som ska spela ytterligare sex matcher i februari.

– Vi hade ett lite speciellt sjukdomsläge i laget, men nu börjar vi få upp flåset ordentligt. Vi har i det närmaste en full trupp och kan gå runt på lite spelare. Förhoppningsvis hittar vi en lagom belastningsnivå för alla matcher i februari.

Inför den här säsongen hade 28-årige Linus Fernebrand aldrig spelat Europacupspel. Halmstadsonen, som tidigare har representerat HK Drott, HIF Karlskrona och IFK Ystad i högsta serien, är tacksam för möjligheten att mäta sig toppspelare i Europa.

– Det är jättekul såklart. Jag är verkligen tacksam för att få chansen att möta storlag som Flensburg, berättar vänstersexan som anslöt till Ystads IF från IFK Ystad i somras.

Vad ger det dig och dina lagkamrater att få spela Europacupspel?

– Man får möta olika handbollskulturer, vilket jag aldrig hade gjort innan. Det är skillnad på att möta ett spanskt och ett svenskt lag. Eller möta fysiken som Flensburg och PAUC besitter. Vi utvecklas hela tiden och tar till oss lite av det som de andra lagen i gruppen står för. Vi har nytta av den här erfarenheten när vi möter svenska lag i Handbollsligan.

Vad har ni för mål med Europacupspelet?

– Vi vill såklart ta oss vidare från gruppen. Sen vill vi göra det med en så bra placering som möjligt.

Vad har legat till grund för era skalper mot Flensburg, PAUC, Valur och Benidorm?

– Vi har gått in med hundra procent och med stor tro på oss själva. Vi har spelat vårt spel och inte haft så mycket respekt för motståndarna.

Hur kul är det att ge dina spelare chansen att mäta sig med topplag i Europa, Oscar?

– Det är kul såklart, och kul för mig som tränare också. Det är en utmaning för mig att coacha mot andra typer av handbollslag än de svenska. Men framför allt är det utvecklande för spelarna. Både de lite yngre spelarna och såna som Linus, som aldrig fått tävla i Europacupspel innan. Sen är det skönt för oss att vi har spelare som Philip Stenmalm och Kim Andersson som har lite erfarenhet av allt det här. För mig är det viktigt att vi inte går in till matcherna i Europa med för mycket respekt.

Fernebrand ligger tvåa i Ystads interna skytteliga i Handbollsligan, med 70 gjorda mål.

– Det känns bra. Jag har kommit in i både gänget och spelet på ett bra sätt.

Oscar Carlén om nyförvärvets prestationer i YIF-tröjan:

– Jag är jättenöjd med hans prestationer. Linus är en säker avslutare och som fungerar på de flesta försvarspositioner. Han kan spela både som etta, tvåa och center i 5-1. Han delar på speltiden tillsammans med Johan Dahlin och han hade gjort ännu fler mål om han hade fått spela mer.

Avkast mellan Ystads IF och TM Benidorm sker klockan 18.45 på tisdag kväll. Matchen visas på Viaplay och V Sport Extra.

OLOF THYRELIUS ERICSON

YSTADS IF, EUROPEAN LEAGUE

Grupp B:
25 oktober: PAUC Handball, Frankrike (h), 29–33
1 november: FTC, Ungern (b), 34–37
22 november: TM Benidorm, Spanien (b), 29-27
29 november: SG Flensburg-Handewitt, Tyskland (h), 30-26
6 december: PAUC Handball (b), 36-34
13 december: Valur, Island (b), 32–29
7 februari: TM Benidorm (h)
14 februari: FTC (h)
21 februari: SG Flensburg-Handewitt (b)
28 februari: Valur (h)

Svenskt deltagande i Europacuper erbjuds enligt följande prioritering:

1. Officiell svensk mästare (= segraren i SM-finalen)
2. Seriesegrare i Handbollsligan respektive SHE
3. Segrare i ATG Svenska cupen
4. Högst placerat lag i serien som inte redan har tilldelats plats
5. Näst högst placerat lag i serien som inte redan har tilldelats plats. Och så vidare ned till och med lag 8.

Till säsongen 2023/24 kommer antalet lag i EHF European Leagues gruppspel att utökas, från 24 st till 32 st. Sverige kommer att på herrsidan ha tre lag med i EHF European League och ett lag i EHF European Cup. Likt tidigare säsonger kommer de svenska mästarna att kvalificera sig direkt för gruppspel i European League. De övriga två lagen kommer att delta i kvalspelet, som från och med säsongen 2023/24 kommer att bestå av endast en kvalomgång, till skillnad från tidigare säsonger, där två kvalomgångar spelats. Seedningen presenteras i sommar av EHF. 

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån