Ebbe Håkansson: ”Handlar bara om att kriga”

Lagen i Handbollsligan har varit mycket jämna under den pågående säsongen. För HK Malmö innebär det inför söndagens hemmamatch mot Hammarby IF att de har två poäng ner till Lugi HF på jumboplats samt fyra poäng upp till tabellåttan Eskilstuna Guif, som har en match mer spelad än Malmö. 

– Jag vet inte varför det är så jämnt. Men nu krigar man för att undvika direkt nedflyttning, berättar Malmös unge burväktare Ebbe Håkansson. 

HK MALMÖ–HAMMARBY IF
5 FEBRUARI 16.30
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

HK Malmö har inte missat SM-slutspel sedan säsongen 2012/2013. Då slutade de på elfteplats. Inför söndagens hemmamatch mot Hammarby IF ligger skåningarna på just elfteplats i tabellen.

I en jämn tabell gör man bäst i att ej dra allt för stora växlar av lagens positioner. Men klart är att Malmö kommer få kämpa mycket hårt för att hålla sin långa slutspelssvit intakt.

– Jag ser fortfarande oss som ett topplag. Det är Malmö-mentaliteten, säger Ebbe Håkansson, 20.

Målvakten gör sin tredje säsong i A-laget och är en del av den pågående generationsväxlingen i klubben.

– Även om vi inte har presterat så bra i år tycker jag att det ser bättre och bättre ut inför fortsättningen. Vi har aldrig haft så här bra lagsammanhållning. Jag tror på det här, fortsätter Håkansson som är fostrad i H43 Lund och uppvuxen mellan Malmö och Lund.

Bland de andra unga spelarna i Malmö kan Tim Hilding, Arvid Johansson, William Lundh, Love Sundewall och Hugo Stuivers nämnas.

Hur viktigt är det för er att gå till slutspel?

– Det är det viktigaste, tänker jag. HK Malmö är ett lag som alltid brukar gå till slutspel. Vi har alltid haft den målsättningen. Jag vet inte varför vi inte ska göra det nu.

Tabellelvan HK Malmö har fyra poäng upp till slutspel och två poäng ner till direkt nedflyttning.

Hur ser du på att det är så jämnt i tabellen?

– Jag vet inte varför det är så jämnt. Men nu krigar man för att undvika direkt nedflyttning. Det handlar bara om att kriga. Det har aldrig varit så här viktigt att vinna matcher.

Under VM-uppehållet var Håkansson iväg med U20-landslaget som samlades i Helsingborg.

– Det var sjukt mäktigt. Jag lär mig mycket på samlingarna med U-landslaget. Dan Beutler är målvaktstränare där, vilket är tacksamt. Just nu har vi ingen målvaktstränare i Malmö.

Målsättningen med U-landslaget är att bli uttagen till U20-VM i sommar.

– Ja, självklart. Det är väl allas 02:ors dröm.

Säsongen 2020/21 hade Malmö en stark målvaktsuppsättning med Anton Hellberg, Dan Beutler, Erik Helgsten och Ebbe Håkansson. När de tre förstnämnda inte längre var i speldugligt skick under vårsäsongen kastades en 18-årig Håkansson in i hetluften direkt och spelade två SM-kvartsfinaler.

– Det var sjukt lärorikt att få känna lite på hetluften under mitt första år. Sen var det väl inte optimalt att jag som 18-19-åring blev förstamålvakt i perioder. Det var mycket press, även om den mesta pressen kom från mig själv, fortsätter Håkansson som vid sidan av handbollen utbildar sig till civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola.

Vad vill du med din handboll?

– Jag vill nå så långt det bara går. Annars hade jag inte hållit på med handboll.

Varför föll valet på civilingenjörsprogrammet?

– Det är en bred inriktning. Om det i värsta fall inte blir den absoluta toppen i handbollen är det något att falla tillbaka på.

Uppmuntras pluggandet i ert omklädningsrum?

– Ja, det uppskattas väldigt mycket. Det finns många lärare i laget och de tycker ju skolan är viktig.

Avkast mellan HK Malmö och Hammarby IF sker klockan 16.30 på söndagen.

– Jag tror att vi får se upp med hela kollektivet i Hammarby. Det är ett spelskickligt lag som alltid kommer till ganska bra lägen. Vi behöver framför allt få bort deras kontringar.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OMGÅNG 20

Lör 4 feb, 15.00: Ystads IF–Önnereds HK  40–25
Lör 4 feb, 16.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK 32–25
Lör 4 feb, 16.00: Eskilstuna Guif–IF Hallby 34–28
Lör 4 feb, 16.00: HK Aranäs–IK Sävehof 34–34
Lör 4 feb, 16.15: Lugi HF–OV Helsingborg 23–25
Sön 5 feb, 16.30: HK Malmö–Hammarby IF
Ons 8 feb, 19.00: Redbergslids IK–IFK Skövde

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån