Viktor Ottosson: ”Vi har mer att kräma ut”

Vinna eller försvinna. Viktor Ottosson är väl medveten om betydelsen av kvällens match mot Alingsås HK, men utstrålar samma lugn utanför planen som på den. 

– Än är det ingen fara på taket. Lagen har vunnit sina hemmamatcher och vinner vi i kväll får vi en ny chans att slå dem borta, säger 26-åringen, som är Sävehofs näst bästa målskytt i slutspelet. 

SEMIFINAL 4: IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK
PARTILLE ARENA, 19.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
2–1 I MATCHER TILL ALINGSÅS HK

Under Viktor Ottossons tre första hela säsonger i A-truppen blev det tre raka finaler och lika många SM-guld. Men sedan guldet 2012 har det inte blivit någon ytterligare final.

– Jag är oerhört sugen på att spela en ny final. Det är en liten utta situation i år. Vi var i princip ute i den tredje kvarten mot Redbergslid, nu tror vi mer än någonsin på att vi kan ta oss till final, säger ”KIF”, som han kallas på grund av moderföreningen Kortedala IF.

Vad talar för er i kväll? 

– Hemmaplanen är förstås viktig. Borta har vi fastnat i deras försvar, de har fått matchen dit de velat. Det passar dem bättre när det blir fysiskt medan vi vill ha mer fart. Jag hoppas att vi kan få ett stort publikstöd.

Sävehof vände underläge i paus till seger i den senaste hemmamatchen och i Estrad Alingsås i söndags var laget bara ett stolpskott från att ta matchen till förlängning, trots att underläget var sex bollar en bit in i andra halvleken.

– Hemma kändes det som att vi hade kontroll på läget. Borta blev vi tvungna att bli lite desperata och det gick delvis hem den gången. Men det är små marginaler, det är två väldigt jämbördiga lag. Vi känner oss starka och att vi har mer att kräma ut, men de orkar också.

Ottosson, som har tre A-landskamper på meritlistan, har gjort näst flest spelmål av alla kantspelare i slutspelet. Räknar man bort Alingsås landslagsman Emil Frend Öfors som tillbringat mycket tid på högernio i slutspelet i Johan Nilssons och Magnus Perssons frånvaro, har han gjort flest.

– Jag får mycket ansvar på min kan och tycker att jag har gjort det som förväntas av mig. Formen är på topp och kroppen känns frisk och kry. Dock brände jag två frilägen i början av förra matchen, men missar kommer alltid. Det rör mig inte i ryggen, det är bara att satsa hårdare nästa gång.

Är det frustrerande som kantspelare att det inte blivit så många kontringar under de första tre semifinalerna? 

– Nja, dom drabbas nog mer av det. Deras anfallsspel bygger mycket på kontringsspelet och de blir mer lidande av om det blir 0–0 i kontringar.

Under alla åtta säsonger Ottosson spelat i högsta serien har duellerna med Alingsås trotjänare Marcus Enström, som gör sin elfte och sista säsong i klubben, varit många.

– Vi har jagat varandra mycket under åren. Vi har aldrig pratat utanför handbollsplanen, men det känns ändå som att vi har en slags relation till varandra med mycket respekt. Det är en duktig handbollsspelare som är svår att möta. Tyvärr för min del är han alldeles för duktig på att springa hem (skratt).

Hur har ni laddat inför kvällens match? 

– Det har så klart varit fullt fokus på matchen. Det har inte varit mycket till träningar, utan mer se till att kropparna mår bra och slipa på detaljer. Under ett slutspel handlar det också mycket om att äta rätt och vila mycket.

DANIEL VANDOR

Flest mål i slutspelet av kantspelare

Emil Frend Öfors, Alingsås HK, 32
Viktor Ottosson, IK Sävehof, 28
Andreas Flodman, Alingsås HK, 23
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad, 23
Lucas Pellas, Lugi HF, 17
Anton Hallbäck, Ystads IF, 16
Hampus Andersson, Ystads IF, 16
Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 15
Oliver Wigmark, Redbergslids IK, 15
Tim Sørensen, IFK Kristianstad, 14
Emil Mellegård, Redbergslids IK, 13

LAGENS BÄSTA MÅLSKYTTAR I SLUTSPELET

Jonas Larholm, Sävehof, 44 (7)
Viktor Ottosson, Sävehof, 37 (9)
Emil Frend Öfors, Alingsås, 34
Felix Claar, Alingsås, 33
Andreas Flodman, Alingsås, 29 (6)
Olle Forsell Schefvert, Sävehof, 33
William Bogojevic, Sävehof, 23
Jesper Konradsson, Alingsås, 17
Jonathan Edvardsson, Sävehof, 15
Marcus Enström, Alingsås, 12
Max Darj, Alingsås, 12
Atli Ævar Ingolfsson, Alingsås, 12

Bilden: Viktor Ottosson har gjort 37 mål i slutspelet, varav 14 i semifinalserien mot Alingsås HK. I kväll är det vinna eller försvinna för honom och Sävehof, en situation han var i tre gånger under kvartsfinalserien. Foto: Bildbyrån.