Lukas Sandell: ”Vår grej att slå ur underläge”

Det står 1–2 och Ystads IF måste vinna för att komma tillbaka i matchserien mot IFK Kristianstad. Känns det igen? 

– Vi slår ur underläge, det har blivit lite av vår grej, säger Lukas Sandell.

SEMIFIANL 4: YSTADS IF–IFK KRISTIANSTA
YSTAD ARENA, 19.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
2–1 I MATCHER TILL IFK KRISTIANSTAD

Elementära, inte enkla saker behöver rättas till i Ystad på kort tid efter förlusten i den tredje semifinalen. Försvars- och målvaktsspelet, senast 37 insläppta mål och byte mellan stolparna som heller inte föll väl ut.

– Vi kommer att kolla detaljerna och hitta en lösning på deras snabbare anfallsspel. 5–1 fungerade inte bra men det har gått fint under säsongen och vi trivs bra med det, säger Lukas Sandell.

Alla bortslängda bollar, Ystad gjorde fler tekniska fel i tisdags än i de två första semifinalerna tillsammans.

– Det måste vi absolut plocka ner, det tar på självförtroendet. Vi måste vara mer konsekventa och ha bra tålamod. Sen gör vi 15 frilägesmissar mot Simic också, hade vi stänkt dit några till hade det kunnat bli match.

YIF gick in i slutspelet som åtta, reste sig från 0–2 mot LUGI och kvitterade när många hade börjat tänka på 3–0-triumf för Kristianstad.

– Det säger rätt mycket, vi tror på oss själva även det finns andra som inte gör det. Annars hade vi inte kommit hit, vi har högt i tak och berättar vad vi tycker är dåligt och bra. Genom det höjs moralen, säger Sandell.

– Vi har gjort en fantastisk resa och den är inte slut än.

Men nu måste ni vinna för att inte åka ur slutspelet?

– Vi slår ur underläge, det har blivit lite av vår grej. Jag tvekar inte om att vi kan slå dem på hemmaplan, säger Lukas Sandell inför det som ofrånkomligt är säsongens sista match i Ystad Arena.

Ett slags avsked, oavsett hur det går, bland annat för tränaren Sebastian Seifert.

–  Jag har haft Seifert som tränare i tre år och han har betytt oerhört mycket för mig. Men vi kommer att spela för alla som ska lämna, ”Sibbe” och Pierre (Hammarstrand), Axel (Eriksson) och ”Adde” (Andreas Björkman Myhr).

Niometersspelaren Sandell slet med en stukad fot för en månad sedan. Säsongen har också gått upp och ner, inklusive den mördande konkurrensen som högerskytt.

– Det var rätt så kämpigt, jag hade problem med ett knä men efter jul vände det.

Du gjorde 15 mål i en match med U-laget, var det vändpunkten?

– Från och med den starten fick jag vara mer med U-laget. Kim (Andersson) var också borta lite, jag fick mycket speltid och då började självförtroendet flyta på. Med tanke på att gjorde några bra matcher i Europa förra året har den här säsongen varit lika bra som då. Men jag har alltid börjat med att spela lite och sedan fått spela mer, framöver vill jag ha en jämnare säsong och spela mycket hela tiden, säger 20-åringen och ringar in målbilden för semifinal 4.

– Anfallsmässigt ska vi ha tålamod, trappa ner tekniska fel och hjälpa varandra. Sist stod vi mycket man-man, om vi varit tre gubbar på samma för att stoppa dem tidigare blev det bara one-man-show då.

FREDRIK HASSELGREN

Ystads IF mot IFK Kristianstad 2016/17 – bara hemmasegrar

160916 IFK Kristianstad–Ystads IF 30–25
161227 Ystads IF–IFK Kristianstad 28–25
170208 IFK Kristianstad–Ystads IF 28–27
170510 IFK Kristianstad–Ystads IF 32–26 (semifinal 1)
170512 Ystads IF–IFK Kristianstad 26–23 (semifinal 2)
170516 IFK Kristianstad–Ystads IF 37–25 (semifinal 3)

Tekniska fel och skottmissar i semifinalserien

Semifinal 1: Ystad 8 tekniska fel, 21 skottmissar; Kristianstad 11, 14
Semifinal 2: Ystad 10, 18; Kristianstad 11, 20
Semifinal 3: Ystad 20, 15; Kristianstad 13, 13

Bilden: YIF-talangen Lukas Sandell har hittills gjort 13 mål i slutspelet. I kväll väntar IFK Kristianstad i den fjärde semifinalen, en match YIF måste vinna om säsongen inte ska vara över. Foto: Bildbyrån.