Hanisch: ”Klaffar det kan inte något lag slå oss”

Två ingredienser, bland många skiljer det pågående slutspelet från fjoråret hos IFK Kristianstad. Laget har förlorat en match och Richard Hanisch får förtroende som playmaker, i semifinalen mot Ystads IF.

– Jag har kommit in och styrt upp, det är lite min roll att få upp farten.

SEMIFINAL 3: IFK KRISTIANSTAD–YSTADS IF
KRISTIANSTAD ARENA, 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
1–1 I MATCHER

När den regerande mästaren gick rent till titeln i fjol satt Richard Hanisch på bänken, spelade inte en minut från semifinalen och framåt. I år är niometersspelaren mer delaktig, hans främsta uppgift är att hitta lösningar som luckrar upp Ystads försvar.

– Det är inget fel på spelvalen, det är själva utförandet där det kommer till kritan, säger han.

Vad var problemet i match två?

– Vi är inte helt nöjda med anfallsspelet som det såg ut bit in i andra. Vi kom inte till bra lägen, det är mycket tekniska fel och vi bränner bra lägen till att komma ikapp.

Från sidan senast såg det ut som det orangea laget tappade tålamodet och Ystad vann mycket på sitt offensiva försvar.

– Vi har i alla fall inte tillräckligt bra tålamod, hafsat iväg tidiga avslut och får inte träff. Vi kan bli mer noggranna, säger Hanisch som utmanade allra bäst av spelarna i förlustmatchen.

Hur svårt är det rent allmänt att ta sig förbi 5–1-försvar jämfört med 6–0?

– Det är väl mer situationsbaserat, det gäller att vi kommer in i fart och får dem att göra ett val. På planen kan man inte gå efter struktur och rita kryss, men rent generellt måste vi göra tuffare satsningar.

Richard Hanisch två säsonger i Kristianstad går mot sitt slut. CL-spel och tuff konkurrens triggar utvecklingen, speltid lite här och lite där har varit 26-åringens vardag.

– Det är inget man önskar som spelare, man vill ju alltid spela och det har också varit matcher där jag fått spela mer. Jag tycker det har gått ganska bra över säsongen, jag är ju inte nöjd men i alla fall tillfreds, säger han.

Så här mitt i semifinalkampen, hur mycket tänker du på slutspel och hur mycket funderar du över nästa klubb?

– Just nu är det en balansgång, jag vill göra det bra och avsluta här men självklart handlar en del om att fixa en ny klubb, det är en själv det handlar om och man vill ju ha koll på det. Men träning är träning och match är match, jag jobbar fortfarande i Kristianstad, säger Hanisch som har ett utlandsår i Hamburg och totalt nio säsonger med svenska elitlag.

– Det är svårt att hitta ett bättre lag i Sverige, för min egen del kan det alltid bli ett steg upp om jag går till en klubb där jag får mycket speltid, fortsätter han.

Med 1–1 i matcher, hur långt har ni kvar till toppnivån som tar er vidare?

– Klaffar det för alla har jag svårt att se att något lag kan slå oss. Vi har fler nivåer om alla levererar.

FREDRIK HASSELGREN

Richard Hanisch i IFK Kristianstad

2015/16: 58 (4) mål, 42 assist, 35 tekniska fel
2016/17: 52 mål, 53 assist, 30 tekniska fel

Skytteliga i semifinalserien

Tim Sørensen, 16 (11)
Anton Hallbäck 13 (7)
Philip Henningsson, 11
Kim Andersson, Ystads IF, 8
Jesper Gustavsson, Ystads IF, 8
Carl Löfström, Ystads IF, 8

Richard Hanisch gör sina sista matcher i IFK Kristianstad, men har fått betydligt mer speltid i det här slutspelet än fjolårets. Foto: Bildbyrån.