Viktor Östlund: ”Måste kämpa livet ur oss”

På annandag jul får vi svaret vem som leder serien efter årsskiftet. I Göteborg ställs tabellettan Alingsås HK mot Redbergslids IK och senare på kvällen möts HK Malmö och IFK Skövde. Handbollsligan tog ett snack med Malmös Viktor Östlund som bland annat ger sin syn på säsongen hittills. 
– Jag har kommit in bra i staden och laget, säger Östlund inför Skövde.

HK MALMÖ–IFK SKÖVDE
TORSDAG 26 DECEMBER 18.00
SÄNDS PÅ CMORE

Handbollsligan går strax in i ett månadslångt EM-uppehåll. För HK Malmös del väntar IFK Skövde innan man gör årsbokslut på 2019. Skåningarna kommer närmast från två raka segrar mot Önnereds HK och skuggar Alingsås HK i tabelltoppen.

– Vi gjorde två stabila matcher mot Önnered. Hemma var vi riktigt bra men vi gör även en bra bortamatch. Det är många lag som har förlorat där, men vi spelade stabilt och koncentrerat, säger den tidigare landslagsmannen Viktor Östlund som är ny i HK Malmö inför säsongen.

Samma kväll som ni slog Önnered borta föll er toppkonkurrent Alingsås HK hemma mot HK Varberg. Gissar att det var en skräll som glädje er?
– Jo, absolut. Men det är en lång serie. Bara en sådan match gör att man kan förlora mot alla lag om man inte är där i 100%. Vi gjorde verkligen jobbet för varandra i de här två matcherna mot Önnered.

Hur går dina tankar inför IFK Skövde?
– Vi är väldigt starka på hemmaplan. Men vi måste spela bra om vi ska ta två poäng. Vi förlorade mot de på bortaplan tidigare i höst. De har bra spelare på varje position. Vi måste hålla oss till vad vi är duktiga på och verkligen kämpa livet ur oss.

Viktor Östlund kom till HK Malmö i somras från danska TTH Holstebro. Sedan innan har vänsternian tillhört Eskilstuna Guif och Skånela IF.

Hur vill du summera hösten och första tiden i Malmö?
– Jo, det har varit bra. Jag har kommit bra in i staden och laget. Jag har haft en bristning i baklåret som har varit lite irriterande men laget har spelat jäkligt bra. Det har gjort det lite lättare att vara borta. Jag hoppas det kan läka helt till våren. Kroppen känns redan mycket mycket bättre jämfört med tidigare i höst, även om det inte är hundra procent läkt.

Vad var det som lockade med Malmö?
– Jag tycker Malmö har varit på uppgång och är ett spännande lag. Förhoppningsvis kan vi bli det bästa laget i Sverige de närmaste åren. Det är kul att föreningen vill ta nya steg och det är en rolig resa att vara med på.

Är det något som har överraskat dig i Handbollsligan efter tre års utomlands?
– Ja. Framförallt märker jag att det många riktigt duktiga unga spelare som tar för sig. Det är väldigt kul. Exempelvis Eric Johansson i Guif som har gjort det väldigt bra. Men det finns jättemånga bra unga spelare i nästan varje lag.

Saknar du utlandslivet?
– Det är väl klart, det är ett annat spel och andra spelare. Det är både kul och lärorikt att vara utomlands. Men det är väldigt skönt att komma hem. Jag är väldigt nöjd med mitt val att gå till Malmö.

Vad väntar för dig under uppehållet i januari?
– Det kommer bli mycket fysträning. Det gäller att bygga upp kropparna så man håller hela säsongen. Det kommer bli riktigt bra med ett helt januari att återhämta sig. Förhoppningsvis kan man vara frisk hela våren, avslutar en förhoppningsfull Östlund.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Spelschemat på annandag jul

15.00: Redbergslids IK – Alingsås HK
16.00: OV Helsingborg – IFK Kristianstad
18.00: HK Malmö – IFK Skövde