Viktor Hedin: ”Extremt viktiga matcher”

Viktor Hedin är tillbaka i svensk handboll efter en upplevelserik tid i norska St. Hallvard. På två år hann Ystadpågen med både uppflyttning och nedflyttning i de norska ligasystemen.
– Jag var inte van vid bottenstrider innan mitt sista år i Norge, säger OV Helsingborgs mittnia.

OV HELSINGBORG–REDBERGSLIDS IK
FREDAG 4 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Serien vänder och vi går spännande dubbelmöten till mötes. Inför OV Helsingborgs dubbla matcher mot bottenkonkurrenten Redbergslid tog vi ett snack med Viktor Hedin.

22-åringen betonar vikten av dubbla segrar mot RIK för att på så vis lämna jumbopositionen och klättra i poängkolumnen.

– Det är extremt viktiga matcher för oss. Men jag tycker det är roligt att spela den typen matcher. Förhoppningsvis går vi vidare från dubbelmötet med RIK med fyra poäng, säger Hedin.

Viktor Hedin fick sin handbollsuppfostran i moderklubben Ystads IF. På sin meritlista under ungdomsåren sticker 15 U-landskamper ut samt framgång med YIF:s juniorlag.

Men i brist på speltid lämnade Hedin sin hemstad 2018 och värvades till norska St. Hallvard som då låg i andradivisionen. Redan efter första säsongen hjälpte han upp klubben till den norska högstaligan.

– Den första säsongen var riktigt rolig. Jag fick en stor roll i laget vilket var nödvändigt för mig. Jag behövde få lite förtroende och speltid på en högre nivå. Det var jättekul när det gick så bra som det gjorde, berättar Hedin som även hade Jonathan Lind som lagkamrat.

Dessutom var farbror Robert Hedin sportchef och den som hämtade dit Viktor.

Men som nykomling i REMA 1000-ligaen slutade St.Hallvard sist med endast tre vinster på 21 matcher. En betydligt tråkigare säsong för Hedinarna.

– Robert tog över som huvudtränare samma säsong efter Glenn Solberg som då blev klar som förbundskapten för Sveriges herrlandslag.

Hur var Glenn Solberg som tränare?

– Jag gillade Glenn jättemycket. Han lärde mig en hel del och hjälpte mig på vägen att bli en bättre handbollsspelare. Det var absolut en av de bättre tränarna jag har haft.

Hur tung var ditt andra år i St. Hallvard med nedflyttning?

– Vi förlorade betydligt mer samtidigt som jag hade ganska mycket oflyt. Jag missade stora delar av säsongen på grund av en fotskada och spelade bara tio matcher. Det var personligen en tråkig säsong.

Det var din första bottenstrid i karriären. Vad lär man sig från en sådan situation?

– Det är såklart stor skillnad från när allting går bra. Jag har alltid vunnit mycket, även i ungdomsåren. Så man märkte att träningarna inte var lika lätta, stämningen lite sämre och de jämna matcherna svårare. Man får verkligen kämpa på och tro extra på det man gör. Förhoppningsvis vänder det.

Spelade din fotskada någon roll i nedflyttningen?

– Haha, nej. Det är lagsport vi spelar så det skulle jag inte vilja säga. Men förhoppningsvis hade jag kunnat bidra till något bättre. Men det är svårt att säga i efterhand.

Under hösten har Viktor Hedin spelat mycket för OV Helsingborg. På 13 matcher har han gjort 51 mål och ligger tvåa i den interna MEP-ligan.

Hur vill du summera höstsäsongen för egen del?

– Jag är väl helt ok nöjd. Några matcher har varit riktigt bra, några lite sämre. Men överlag är jag rätt så nöjd.

Varför valde du att vända hem till Sverige?

– Jag kände att det var rätt steg för mig. Själv tycker jag att den svenska ligan är ett snäpp vassare än den norska.

Med en skral poängskörd ligger OV Helsingborg alltjämt sist i tabellen. Under hösten lyckades man besegra Lugi, Hallby och IFK Ystad. Utöver det har man förlorat samtliga matcher.

Du verkar inblandad i ytterligare en bottenstrid. Varför ligger ni där ni ligger i tabellen?

– Jag har faktiskt tittat lite på tabellen och sett att vi har gjort femte mest mål i ligan. Men vi har släppt in tredje mest mål. Det talar lite för sig självt. Vi har problem i försvaret och behöver helt enkelt släppa in färre mål.

På fredagskvällen välkomnar OV de mesta mästarna Redbergslids IK till Helsingborg Arena. En bottenkonkurrent med tre fler poäng än skåningarna.

– Det blir såklart tajt. Men det är samma förutsättningar för båda lagen. Det handlar om att komma upp i nivå och vara taggad. Jag tror viljan att vinna kommer avgöra det här dubbelmötet.

Hur är magkänslan?

– Den är bra. Jag tror på oss. Vi har förlorat många matcher men har kvar den goa känslan. Jag är helt säker på vår förlusttrend vänder.

Ni hade en tiondeplats som målsättning inför säsongen. Ligger den kvar?

– Ja, det är ju inte jättemånga poäng som skiljer upp dit. Det är absolut rimligt. Jag har precis samma förhoppningar som inför säsongen.

Utanför handbollen är Hedin idrottslärare på en lågstadieskola i Helsingborg. Men någon idol för de små barnen är han ej.

– Jag tror de är nästan lite för små för att förstå. Men det verkar som att de tycker jag är härlig. Sen om det beror på att jag är elithandbollsspelare eller har roliga idrottslektioner vet jag inte, skrattar Hedin.

Har du några fördelar som elitidrottare i läraryrket?

– Det skulle jag säga. Jag har koll på lite samarbetsövningar och det där med bollspel. Sen vet jag inte om jag kan lära ut så mycket handboll. Lite grann kanske.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OV Helsingborgs interna MEP-liga

1. David Florander, 37,61 MEP-poäng
2. Viktor Hedin, 22,79
3. Emil Hansson, 20,81
4. Michael Andersson, 17,8
5. Mattias Thynell, 16,39
6. Emil Lindkvist, 14,48
7. Anton Månsson, 13,42
8. Johan Lundgren, 12,4
9. Linus Nilsson, 12,05
10. Sebastian Hansson, 10,12

Redbergslids IK:s interna MEP-liga

1. Tobias Johansson, 33,25 MEP-poäng
2. Oskar Joelsson, 32,02
3. Elliot Stenmalm, 31,22
4. Oskar Ysander, 24,13
5. Oliver Wigmark, 20,61
6. Ludvig Högberg, 15,83
7. Eric Forsell Schefvert, 13,93
8. Kristian Zetterlund, 13,6
9. Mario Lipovac, 12,02
10. Adam Krantz, 7,4

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån