Laura Jensens krysskanon tog hem segern i Månadens Spel

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vinnare-SHE-november-1024x576.jpg

IK Sävehof tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till sin satsning på rullstolshandboll. Det står klart efter att handbollsfansen röstat fram Laura Jensens krysskanon som november månads mest spektakulära spelsekvens. Därmed är den andra vinnaren av Månadens Spel utsedd.

Juryn hade tagit fram tre kandidater, men fansen hade en klar favorit. Det var Laura Jensens krysskanon i matchen mot Skuru IK som var den häftigaste spelsekvensen i SHE under november.

– Det är jättekul! Det är roligt att jag vunnit en sådan grej, för både min egen och klubbens del. Nu vinner vi också pengar till ett bra projekt och det är jättekul, säger Laura Jensen.

Som vinnare av Månadens Spel bestämmer Laura Jensen vilket av Sävehofs projekt inom manifestationen #viställerupp som tilldelas 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel. Hon har valt klubbens nya satsning på rullstolshandboll.

– För mig är det speciellt. Vi har varit med på en träning och testat att spela i rullstol. Det var riktigt kul och vi träffade jättemysiga spelare då, säger Laura.

En av världens snabbast växande rullstolsidrott
IK Sävehof har sedan tidigare ett projekt som de kallar Handboll för alla som riktar sig till personer med intellektuella funktionsvariationer, en verksamhet som i dag engagerar omkring 50 barn och ungdomar varje vecka. Under hösten har de utvecklat arbetet med parahandboll och börjat med rullstolshandboll, en satsning som de tror mycket på, berättar Anette Tingets, CSR-ansvarig i föreningen.

– Rullstolshandboll är en av världens snabbast växande rullstolssporter, men i Sverige är det fortfarande en ganska liten idrott med fem lag som spelar.

– I dagsläget har vi omkring 15 spelare men vi vill möjliggöra för fler att kunna testa sporten. Men då måste vi köpa in fler rullstolar och de kostar väldigt mycket pengar, berättar Anette som menar att priset för Månadens Spel således kommer väldigt lägligt.

– Främst kommer vi behöva mer utrustning. Det finns grejer vi behöver ordna i omklädningsrummet till exempel. Så pengarna kommer till användning för att underlätta vardagen.

”Handboll ska vara för alla”
Att satsa på rullstolshandboll har blivit en självklarhet för IK Sävehof. Anette Tingets berättar att det finns med i klubbens grundvärderingar att de ska försöka vidga idrotten så mycket de kan och att alla ska få vara med.

– Vi tar ett steg i taget och därför var det väldigt viktigt att få med rullstolshandbollen under paraplyet. Vi vill att Handboll ska vara för alla.

En som är glad att klubben gör den här satsningen, och att de nu tack vare Månadens Spel får ett viktigt stöd, är den tidigare Sävehofs- och landslagsspelaren Loui Sand, numera #viställerupp-ambassadör och jurymedlem för Månadens Spel.

– Handboll ska vara en idrott för alla. Därför är jag väldigt glad att min förening, IK Sävehof, i höst inlett en satsning på rullstolshandboll. Det ska bli väldigt spännande att följa parahandbollens utveckling i Sverige de kommande åren, och jag är glad att Sävehof nu får ett viktigt bidrag till att kunna utveckla sin satsning.

För huvudsponsorn Svenska Spel är det viktigt att bidra till att fler kan upptäcka glädjen med handboll.

– Vi ställer upp för svensk handboll, från gräsrot till elit. Handboll är en väldigt inkluderande och jämlik idrott och därför är den här typen av satsningar så otroligt roliga. Det ska helt enkelt inte finnas några som helst hinder för att spela handboll. Jag är glad att vi genom Månadens Spel nu kan bidra till att ge Sävehofs rullstolshandbollsspelare förutsättningar att kunna utvecklas. Och framför allt att de ska kunna ha riktigt roligt på handbollsplanen, säger Stina Packalén, sponsringsprojektledare.