Viktor Ahlstrand: ”Inte kört på något sätt”

En seger på de tio senaste matcherna. Mot Alingsås HK siktar Hammarby på att studsa tillbaka. 
– Vi står bakom varandra även när det går tungt, säger Viktor Ahlstrand.

HAMMARBY-ALINGSÅS HK
MÅNDAG 17 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Det har varit ett par tunga veckor för Hammarby. Laget har bara tagit en seger på de tio senaste matcherna och förlorade senast mot Redbergslid på bortaplan med 24–36.

– Det är svårt att säga exakt vad det beror på, men jag tycker att vi i många matcher spelat för mycket uppställt anfallsspel. Som jag känner Hammarby har vi alltid haft ett bra försvar- och kontringsspel, även om vi kanske inte alltid haft det bästa spelarmaterialet. Vi har tappat lite där och fumlat runt lite. Om vi ska vända på det här måste vi få till fler kontringar och spela mindre uppställt, säger Viktor Ahlstrand. 

I fredags åkte Hammarby dessutom ner på sista plats i tabellen efter att AIK besegrade Ystads IF med 27–26.

– Vi har halkat efter, men det är inte kört på något sätt. Det är halva säsongen kvar och det handlar om att studsa tillbaka på banan. Vi har inte varit så nöjda med prestationerna. Man kan förlora, men inte på det sättet vi gjort i några matcher. 

Hur ska man göra i den här situationen för att vända på den negativa trenden?

– Det är väl kanske lätt att det blir dålig stämning. Det är ingen som håller på med sporten för att förlora. Men vi är ett lag som håller ihop och står bakom varandra även om det går tungt. 

Under resten av december väntar ett tätt spelschema för alla lag i Handbollsligan. Hammarby spelar fyra matcher på elva dagar. 

– I ett sånt här läge är det skönt med många matcher. Man måste gilla att träna också, men matcherna gäller mest. Särskilt nu när det går sämre. Det är skönt att vi får chansen att göra det bättre snart igen. 

Hammarby går knackigt, men Viktor Ahlstrand gör sin bästa säsong hittills i karriären. Den 21-årige mittnian har överträffat alla sina tidigare siffror och är just nu en av lagets bästa poängspelare. 

– Jag har haft en del skadeproblem tidigare, men nu har jag kunnat ta en större roll. Det här är första säsongen där jag kunnat spela alla matcher. Att få göra en hel säsong är lärorikt och superkul. Jag är tacksam för det förtroende jag fått – det har gjort att jag kunnat ta nya steg i min utveckling. 

Vilka saker har gjort att du tagit det här klivet?

– Patrik Fahlgren har varit här i två år nu och jag har lärt mig mycket av honom, även om vi är ganska olika som mittnior. Han har mycket erfarenhet och har gjort den resan som jag själv vill göra. Sedan hade jag en superbra försäsong med Claes Hellgren.

Är det någon detalj i spelet som du förbättrat också?

– Mitt skott utifrån. Jag är sedan tidigare en ganska bra genombrottsspelare, men det som kanske gjort att jag tagit kliv är att jag kan skjuta utifrån. Och det är ganska avgörande om man ska spela niometare. 

Under måndagen får Hammarby nästa chans att bryta den negativa sviten. Alingsås HK kommer på besök till Eriksdalshallen. 

– Vi får se till att vinna. Vi har gjort många bra matcher mot AHK och på hemmaplan har vi chansen att slå alla lag. Vi ska försöka hitta tillbaka till rätt spår och hitta vårt spel. Det är dags att slå oss samman nu. Det gäller att vara förberedd över hela banan. Mycket handlar om vårt eget spel där vi måste hitta ett mönster att följa. 

MARCUS HEED

Hammarbys dystra trend

13 dec: Redbergslid (b) 24-36
10 dec: AIK (b) 20-25
4 dec: Sävehof (h) 29-27
29 nov: IFK Kristianstad (b) 23-35
23 nov: Ystads IF (h) 26-35
15 nov: IFK Skövde (b) 25-27
12 nov: HK Malmö (h) 20-29
4 nov: Önnered (b) 24-31
19 okt: Lugi (h) 27-29
15 okt: IFK Ystad (b) 19-30