Jonas Larholm: ”Jag är fortfarande nyfiken”


Han är en av Sveriges främsta handbollsprofiler och seriens bästa straffskytt. 
– Jag har blivit mer en rollspelare, säger Jonas Larholm.

HIF KARLSKRONA-IK SÄVEHOF
FREDAG 14 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Handbollsligan går in i en hektisk period med många matcher under jul och nyår. Innan landslagsuppehållet i januari kommer Sävehof att spela fem matcher på 14 dagar. 

– Vi brukar kalla det för ”Christmas Cup”. Man går in i en egen del av säsongen och benämningen blir någon form av mentalt hjälpmedel fram till uppehållet. Många lag och spelare känner att det är mörkt ute och regnar – man kanske kan tappa lite motivation på grund av det. Jag tycker att det är kul med många matcher, säger Jonas Larholm

Sävehof ligger sjua i tabellen och har under de senaste veckorna varvat toppinsatser mot starkt motstånd med knappa förluster mot Hammarby och Redbergslid. 

– Det är ungefär så vi har fungerat under hösten. Det är svart att veta från dag till dag. Vi är lite oförutsägbara och det är ju spännande på sitt sätt. 

Vad tror du att Sävehof behöver göra för att hitta en stabilitet?

– Jag tror att man måste tillskansa sig rutin och erfarenhet. Att jobba med ett spel och en grund som alla känner sig bekväma med. Precis som alla lag har vi haft lite skador och avstängningar och därför har det blivit lite hackigt. Vi måste jobba på under vardagen med de här grejerna. 

Jonas Larholm gjorde sig tidigt känd som en teknisk spelare och under karriären har niometaren gjort 211 landskamper och representerat klubbar som Barcelona och Pick Szeged. 2016 återvände han till Sävehof och i höst har han bara missat en match (avstängning mot IFK Ystad i senaste omgången).

– Jag känner mig pigg. Jag skadade nyckelbenet i våras, men nu har jag fått vara skadefri. Jag har blivit mer en rollspelare om vi ska prata basketspråk. Jag har spelat mycket i sex mot fem och i numerärt underläge. Det är kul att spela och jag vill vara med så mycket som möjligt. Sedan har jag även skjutit en del straffar. 

I Handbollsligan är Larholm seriens säkraste straffskytt. 36-åringen har gjort 36 mål från sju meter och bara missat två straffkast. 

– Vi får inte jinxa detta nu! Men jag känner mig ganska säker och gör vad jag kan för att hjälpa laget. Och straffar är en stor del av spelet, det glömmer man kanske i de täta uddamålssegrarna. Gör man inte mål på sina straffar blir det kanske förlust istället. Det känns bra att man fått förtroende på straffarna. 

Är det en förutsättning att vara kreativ när man ska ta straffar?

– Det är nog en bonus. Det finns många spelare som går på kraft som också gör det bra. Oftast ska man kunna ändra alternativ beroende på vilken målvakt man ställs emot. Jag studerar motståndarmålvakter, precis som de försöker läsa in sig på mig. Jag vill ligga steget före och inte ge dem för mycket handikapp. 

Du är 36 år och har haft en lång karriär. Har din träning förändrats på något sätt jämfört med för tio år sedan?

– Jag har lärt mig mer om kroppen, samtidigt vill jag vara med på mycket. Jag är fortfarande nyfiken och det kanske är min akilleshäl, att jag ibland kanske är med för mycket. Men känns det bra går jag på den känslan. Jag har lärt mig vad som passar mig bra och tycker att det är kul med fysisk träning. Jag håller på att utbilda mig inom det området också, så det är en fördel att vara aktiv. Man kan testa det på sin egen kropp. Jag är även tränare på Partilles gymnasium och där kan jag också applicera och testa vissa saker med eleverna, säger Larholm och fortsätter:

– Det är nog därför jag har kunnat hålla mig i fysisk form under alla år. Jag har inte haft så många stora belastningsskador, bara korsbandet och mer olyckor som inte berott på träning. Att sköta fysiken är en förutsättning för att bygga en lång karriär och det säger jag till mina elever och de unga spelarna i laget. 

Sävehof fortsätter ”Christmas Cup” under fredagen. Då ställs laget mot Karlskrona på bortaplan. 

– Vi vet inte så mycket om dem, så vi ska läsa på lite där. Men det ska bli kul att komma till Karlskrona. De är lite starkare än tidigare och jag tror att det kommer bli en svår bortamatch. Det blir en spännande utmaning. 

MARCUS HEED

Handbollsligans säkraste straffskyttar (minst tio straffar)


Jonas Larholm (Sävehof) 36 mål – 94%
Pontus Mellegård (Redbergslid) 16 mål – 94%
Fredrik Gustavsson (Guif) 46 mål – 85%
Hampus Jildenbäck (Lugi) 21 mål – 84%
Anton Hallbäck (Ystads IF) 11 mål – 84%
Daniel Blomgren (Önnered) 36 mål – 83%
Oliver Wigmark (Redbergslid) 19 mål – 82%
Teitur Einarsson (IFK Kristianstad) 13 mål – 81%
Benjamin Helander (Alingsås) 34 mål – 80%
Robert Månsson (Malmö) 8 mål – 80%

Foto: Bildbyrån