Viktor Ahlstrand: “En barndomsdröm”

Efter 16 poäng på tio matcher ligger Hammarby trea, där endast målskillnad skiljer dem från tvåan Sävehof, i den haltande tabellen. Hos mittnian Viktor Ahlstrand råder dock ingen hybris.

– Det gäller att vi måste prestera bra varje match för att kunna vinna, menar Hammarbyfostrade Ahlstrand.

HAMMARBY IF–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 2 DECEMBER 17.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Redan som liten, när Viktor Ahlstrand spelade i Hammarbys ungdomslag, drömde han om att få spela a-lagshandboll i den grönvita tröjan. Idag gör han det, i tabelltoppen i den högsta serien, och har en betydande roll i laget.

– Det är en barndomsdröm, det är det verkligen. Jag minns ju matcherna när jag satt på läktaren i Eriksdalshallen och kollade på Tobias Karlsson och Lukas Karlsson och gänget och då tänkte man ju att, tänk att få vara där på planen en dag i framtiden. Ibland får man nypa sig lite i armen och komma på att man faktiskt är där nu, berättar 26-åringen.

Ahlstrand har även representerat Redbergslid, där han gjorde sina första seniormatcher och debut i Handbollsligan, och senare även Karlskrona. 2021 återvände han för andra gången hem till Stockholm och moderklubben Hammarby, som tog sig till semifinal förra säsongen och är på god väg mot någonting bra även denna säsong.

Hur förklarar du er fina form?

– Jag tycker att vi har spelat ganska bra många matcher utan att egentligen kanske fått till någon riktig riktig fullträff. Men vi har väl, tycker jag, haft en relativt hög lägstanivå. Det är väl egentligen kanske Karlskrona-matchen borta där som vi inte riktigt är särskilt nöjda med men även den matchen vi förlorade mot Skövde där så hade deras målvakt en bra dag och det var lite stolpe ut och sådär. Det hade lika gärna kunnat sluta i en vinst också, samtidigt som vi kanske har fått igen det i någon annan match då med någon stolpe in i slutet så jag tycker att vi har varit ganska stabila sett till säsongsinledningen hittills.

Hammarby har åtta segrar och två förluster på de tio inledande matcherna. Ahlstrand själv har varit en viktig del i den fina starten. Med sina 53 mål leder han den interna skytteligan.

– Jag tycker att det har gått bra. Jag är jätteglad och stolt över det förtroende jag fått från “Falle” (Patrik Fahlgren) så här långt i säsongsinledningen och tycker att det har gått bra både för mig och för laget. Det hänger väl såklart ihop ofta, att det är lättare att spela i ett lag när det är många som har gjort det bra. Jag tycker verkligen att det är många i vårt lag som har gjort en väldigt fin säsong hittills.

Hur vill du beskriva Patrik Fahlgren som tränare?

– Jag tycker att han är fantastiskt bra. Han är en av anledningarna till att det har gått så bra för oss. Det är klart att spelarna fortfarande ska göra jobbet men han har satt en väldigt bra och tydlig ram för oss att förhålla oss till, säger Ahlstrand om tränare Fahlgren, som efter förra säsongen utsågs till årets tränare i Handbollsligan.

Vad kommer att krävas av er för att prestera lika bra över hela säsongen?

– Att inte tro att någonting kommer gratis. Vi har väl pratat mycket om det också, att bara för att vi nu har vunnit ett par matcher i rad så är det inga lätta matcher i den här serien. Det gäller att vi måste prestera bra varje match för att kunna vinna. Framför allt nu på lördag krävs det en väldigt bra insats från vår sida för att kunna rå på Kristianstad, berättar Ahlstrand som vidare säger följande om lördagens motstånd IFK Kristianstad:

– Sett till tidigare matcher och lite hur de har spelat under säsongen så är de ju ofta ett stort och kompakt försvar med två bra målvakter som kan bytas av och det gäller för oss att kunna spela oss förbi det.

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Bildbyrån