Erik Hvenfelt: “Otroligt revanschsugen”

Topptippade Ystad har hittills inte fått allt att stämma. En trevande start gör att skånelaget nu parkerar på en 10:e plats i tabellen.

– Vi har inte tagit tillräckligt med poäng än så det måste vi börja göra, säger målvakten Erik Hvenfelt efter fyra segrar och sex förluster på de tio inledande matcherna.

YSTADS IF–ESKILSTUNA GUIF
TORSDAG 30 NOVEMBER, 19.00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Efter SM-guld 2022 och en semifinalplats förra säsongen tippades Ystads IF knipa en topplacering även i år. Hittills har man dock inte levt upp till förväntningarna och resultaten har blandat och gett.

– Vi har ju väldigt höga toppar och när vi är bra är vi otroligt bra tycker jag men vi har väl kommit ifrån det i vissa matcher och inte riktigt gjort oss själva rättvisa eller vad man ska säga, berättar den 24-årige målvakten Erik Hvenfelt, som säger så här om vad Ystad behöver förbättra:

– Jag tycker att det vi behöver förbättra är väl att vi behöver bli lite mer desperata kanske. Jag tror inte att det är så mycket just handbollsmässigt utan jag tror det är lite mer desperation på planen och det hoppas jag ska synas.

Erik Hvenfelts karriär startade i Nödinge SK. Han är inte den enda elithandbollsspelaren i familjen. I Nödinge startade även karriären för storasyster Sofia Hvenfelt, som nu finns med i den svenska VM-truppen, som spelar premiär i syskonens hemstad Göteborg på fredag kväll.

– Det är jättehäftigt och jag är otroligt glad för hennes skull. Jag tror att jag ska se någon match i Scandinavium här nu i gruppspelet och det ska också bli väldigt coolt att se henne på hemmaplan i Göteborg, så jag är väldigt glad för hennes skull.

Efter karriärens början hemma i Nödinge tog Hvenfelt klivet till IK Sävehofs ungdomsverksamhet. Det kombinerat med spel i ungdomslandslagen gjorde att Ystads IF fick upp ögonen för keepern. Väl i Ystad hittade han rätt. Han är nu inne på sin sjätte säsong i klubben och på vägen har han blivit svensk mästare.

Vad får dig att trivas så bra i Ystad?

– Det är en väldigt professionell klubb och jag har trivts väldigt bra med laget i alla år och alla mina medspelare och även med tränare, med Oscar (Carlén), Mattias (Andersson) och Jerry (Hallbäck) som var här mitt första år. Det har fungerat bra på alla fronter och jag tycker det är en otroligt bra plats att spela handboll på.

Hur ser du på era chanser i år?

– Jag tror att vi har bra chanser. Vi har ett väldigt bra lag och ett gött gäng men samtidigt behöver vi höja oss på planen. Vi har inte tagit tillräckligt med poäng än så det måste vi börja göra.
Nästa utmaning blir Eskilstuna Guif, tankar inför matchen?

– Otroligt revanschsugen. Vi förlorade båda matcherna mot de förra året så där är jag väldigt sugen på att ta två poäng, och sen även efter senaste matchen vi spelade. Det är ett bra, ett skickligt lag, som jobbar mycket med man-man-dueller i försvaret och kommer till mycket skott nära oss målvakter så det får vi se till att sätta stopp för.

Något annat som blir viktigt mot Guif?

– Det är väl att vi spelar ett försvarsspel där det krävs att vi är väldigt bra i aggressiviteten och att vi sköter våra enskilda dueller. Men tummar vi på något av det kan de få frilägen varje gång eftersom de spelar som de gör också, så det är där vi behöver leverera, tror jag.

På torsdagskvällen tar Ystads IF emot Eskilstuna Guif och matchen har avkast 19:00 i Ystad Arena.

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån