Obesegrade Sävehof vidare till nästa runda i EL

Under tisdagskvällen avslutades gruppspelet i EHF European League. IK Sävehof slutade etta i grupp C och går därmed vidare till huvudrundan som spelas i februari och mars. IFK Kristianstad är å andra sidan eliminerade.

Partillelaget IK Sävehof har sannerligen imponerat i Europacupspelet under hösten. Michael Apelgrens gäng har vunnit fem av sex matcher och skrapat ihop elva av tolv möjliga poäng. Det enda poängtappet kom borta mot slovenska Gorenje Velenje (28–28).

Gorenje Velenje. som slutade på en andraplats i grupp C, gör Sävehof sällskap i huvudrundan. Eftersom Sävehof vann hemmamatchen mot Gorenje, men spelade oavgjort på bortaplan, får de gulsvarta med sig tre poäng till huvudrundan. I grupp 2 kommer Sävehof och Gorenje Velenje att ställas mot de två bästa lagen från grupp D: RK Nexe från Kroatien och Skjern Håndbold från Danmark. Nexe och Skjern vann varsin match mot varandra och har således med sig två poäng in i huvudrundan.

Det andra svenska laget som deltog i gruppspelet var IFK Kristianstad. Skåningarna tillika de regerande svenska mästarna slutade sist i en tuff grupp innehållandes franska HBC Nantes, tyska Rhein-Neckar Löwen och portugisiska Benfica. I och med fjärdeplatsen är Kristianstads Europacupäventyr över för den här säsongen.

Om EHF European League 2023/24: Från och med i år spelas European League med en huvudrunda. Totalt deltar 32 lag i European League. De 32 lagen är indelade i åtta grupper. De två bästa lagen från grupp 1-8 går vidare till huvudrundan som spelas i februari och mars. Huvudrundan består av fyra grupper, där ettorna går direkt till kvartsfinal medan tvåorna och treorna gör upp i ett play-off till kvartsfinalerna. Gruppfyrorna elimineras. Kvartsfinalspelet följs av ett Final4 som äger rum i slutet av maj 2024.

IFK KRISTIANSTAD, EUROPEAN LEAGUE

Grupp A:
17 oktober: Rhein-Neckar Löwen, Tyskland (h), 20-26
24 oktober: SL Benfica, Portugal (b), 33-36
14 november: HBC Nantes, Frankrike (h), 27-31
21 november: HBC Nantes (b), 27-31
28 november: Rhein-Neckar Löwen (b), 28-36
5 december: SL Benfica (h), 27-31
IFK Kristianstad utslaget efter att ha slutat fyra i gruppen.

IK SÄVEHOF, EUROPEAN LEAGUE

Grupp C:
17 oktober: REBI Balonmano Cuenca, Spanien (b), 30-22
24 oktober: Gorenje Velenje, Slovenien (h), 36-34
14 november: Pfadi Winterthür, Schweiz (h), 41-20
21 november: Pfadi Winterthür (b), 32-29
28 november: REBI Balonmano Cuenca (h), 40-27
5 december: Gorenje Velenje (b), 28-28
IK Sävehof vidare till huvudrunda efter att ha blivit gruppsegrare.
Huvudrunda, grupp 2
13 februari:
Skjern Håndbold/RK Nexe
20 februari: 
Skjern Håndbold/RK Nexe
27 februari:
Skjern Håndbold/RK Nexe
5 mars: 
Skjern Håndbold/RK Nexe

Foto: Bildbyrån