Uros Tomic: ”Kommer inte bli snygg handboll”

HIF Karlskronas serbiske målvakt Uros Tomic ser fram emot onsdagsmatchen mot AIK. Två livsviktiga poäng i bottenstriden står på spel och Tomic tonar inte ner några känslor.
– Det är kanske säsongens viktigaste match för oss, säger han.

HIF KARLSKRONA-AIK
ONSDAG 27 FEBRUARI 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

HIF Karlskrona förlorade snöpligt sist mot Eskilstuna Guif. Guifs Emil Andersson gjorde nio mål och blev matchhjälte för gästerna som vann med 30–27.

– Det var en tuff match för oss. Vi hade lite problem med vårt försvar. Vanligtvis är vi bra bakåt och sämre framåt men mot Guif var det tvärtom. Vi var inte tillräckligt kompakta och för långt ifrån varandra i försvaret, säger Uros Tomic.

Uros Tomic gör sin debutsäsong i HIF Karlskrona. 26-åringen kom från norska Arendal men har även representerat klubbar i Serbien och Turkiet.

– Det är stor skillnad mellan Balkan och Skandinavien. Norge och Sverige är rätt lika handbollsmässigt. Sverige har möjligtvis en starkare liga.

Kan du utveckla de handbollsmässiga skillnaderna?

– Skandinavisk handboll är mer modern och mer spring i. Det är mer yngre spelare här. Handbollsligan är jättebra för unga spelare. Många går till Tyskland, Frankrike eller Danmark.

Med fem matcher kvar är Karlskrona piskade att ta poäng för att undvika direktnedflyttning. Totalt har laget vunnit sju matcher och förlorat 20.

Vad säger du om er säsong hittills?

– Delvis kan vi vara ganska nöjda och glada. Vi har gjort en hel del bra matcher. Men vi har varit för slarviga framåt och förlorat matcherna de sista tio minuterna. De är många saker vi måste göra bättre.

Hur väl trivs du i Karlskrona?

– Det är en fin stad, inte för stor. Folket här är trevliga och det funkar bra med lagkamraterna och klubben. Det är viktigt för mig att jag trivs. Handbollen är mitt jobb men viktigast är alltid att man trivs utanför plan. Jag har inga problem här. 

På onsdagskvällen väntar en rysarmatch för Karlskrona mot bottenkonkurrenten AIK. Tre poäng skiljer lagen som sist möttes i november. Då vann stockholmarna med 28–24 i Solnahallen. 

– Det är kanske säsongens viktigaste match för oss. Vi måste komma tillbaks till vårt fina försvarsspel som innan. Kan vi även behålla anfallsspelet från exempelvis Önnered hemma (32–31) har vi god chans till seger. Det kommer inte bli någon snygg handboll utan många nerver. 

OLOF ERICSON

Karlskronas spelschema

AIK (hemma)
Lugi (hemma)
IFK Ystad (borta)
Redbergslids IK (borta)
Hammarby (hemma)