Månadens spelare i februari: Johanna Forsberg

Stark i försvaret, effektiv från linjen – men också ett vapen i Sävehofs kontringsspel. Mittsexan Johanna Forsberg har starka veckor bakom sig och har utsetts till Månadens spelare i SHE. 

Inför säsongen snackades det mycket om ett trekejsarslag i SHE mellan H65 Höör, Skuru och Sävehof – och de tre klubbarna kommer också att sluta i topp när grundserien snart är slutspelad, även om det ännu är oklart i vilken ordning lagen kommer att hamna.

När månadens MEP-lag, där spelaren på varje position med bäst MEP-snitt, presenterades för februari lade också de tre topplagen beslag på sex av de sju platserna. 

Och nu när ligans bästa spelare utsetts av en jury bestående av representanter från SHE, handbollsmagasinet #Avkast samt förbundskaptenen Henrik Signell handlade slutdiskussionerna om två spelare från topptrion. Skurus landslagsspelare Alexandra Bjärrenholt som levererat mängder med mål och assist under månaden föll på målsnöret till förmån för Sävehovs linjespelare Johanna Forsberg – två spelare som i somras debuterade i A-landslaget under en turnering i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. 

– Jättekul förstås. Jag har fått väldigt mycket inspel från mina lagkamrater och har gjort mycket mål, säger Forsberg ödmjukt och får sedan vidareutveckla faktumet att hon verkligen tagit tillvara på inspelen och bara missat ett skott på hela månaden. 

23-åringen gjorde 18 mål på 19 skott i segermatcherna mot Heid, Skara och Önnered samt i den oavgjorda matchen mot VästeråsIrsta.

– Jag har haft fokus på mina avslut och det har gett resultat. Jag har blivit effektivare och och bättre på att variera mig. 

Men det är inte bara från linjen hon gör sina mål. Forsberg har även blivit ett viktigt vapen i kontringsspelet. 

– Vi ser det som en fördel att det är tre än två som springer på kontringarna, det ökar chanserna att någon är fri. 

Det hör inte till vanligheterna att linjespelarna är snabba upp, hänger du med kantspelarna i deras tempo? 

– Haha, ja, det tycker jag! Det är kul att få springa, det brukar ju inte vara en egenskap generellt bland linjespelare! 

Förbundskaptenen Henrik Signell lyfter också fram Forsbergs arbete i defensiven. 

– Hon har utvecklats mycket anfallsmässigt den här säsongen med att vara snabb upp i kontringarna och rörlig inne på linjen, men även försvarsmässigt har hon tagit stora kliv där hon utökat en aggressivitet som laget dragit mycket nytta av. 

Forsberg: 

– För varje match och år man har med sina lagkamrater, ju tryggare blir man. Nu är det mitt andra år sedan jag kom tillbaka till Sävehof och jag har hittat en trygghet och bra samspel. Då blir det lättare att lyfta och låsa och jag känner att jag gjort framsteg där.

Forsberg fick sin handbollsfostran i Partilleklubben och tog sig upp i A-laget som junior bakom landslagsspelarna Frida Tegstedt och Linn Blohm. Senare var det Elin Enhörning och Sofia Tegstedt som fanns på linjen och det fanns då ingen plats kvar för Forsberg som sommaren 2015, efter att hon vunnit sitt första SM-guld, bytte till BK Heid. Där tog hon stora kliv under två säsonger – och värvades sedan tillbaka till Sävehof. Bland annat tog hon plats i ligans all star team säsongen 2015/16. 

– Det är klart att jag var ledsen när jag fick lämna Sävehof, men åren i Heid var jätteviktiga för mig. Jag trivdes väldigt bra där, fick ett stort ansvar och fick möjlighet att växa i rollen. Jag blev glad när Sävehof hörde av sig igen.

Första säsongen efter återkomsten blev det ett nytt SM-guld, men någon serieseger blir det inte den här säsongen. Med två matcher kvar att spela är avståndet upp till serieledaren H65 fem poäng och till tvåan Skuru fattas tre poäng. På onsdag reser Forsberg och Sävehof norrut för att försöka ta revansch på just Skuru för uddamålsförlusten i höstas – dock inte till Nacka Bollhall utan till Eriksdalshallen där matchen kommer att spelas. 

– Det ska bli jätteroligt och vi räknar med att det blir en riktigt tuff match. Vi är revanschsugna och vill vinna och hoppas att det kommer mycket folk och blir en bra stämning. 

Ser ni er som en underdog inför kommande slutspel i jämförelse med H65 och Skuru? 

– Nej, det gör jag verkligen inte. Jag tycker att det är tre topplag som är lika bra. Sen har de gjort det bra och vunnit fler matcher i serien, men inför slutspelet tror jag att vi kommer att konkurrera på lika villkor. Det känns som att vi är väldigt jämna. För oss handlar det om att få ut det mesta vi kan i de här två återstående matcherna och skaffa oss en bra känsla inför slutspelet. 

Där tror Forsberg att Sävehof kommer att kunna dra nytta av erfarenheterna från säsongens spel i Champions League och EHF-cupen som resulterade i tolv förluster på lika många matcher. 

– För mig personligen var det både kul och viktigt att gå spela i Europa och jag tror också att vi som lag verkligen kan dra nytta av det i slutspelet när det blir tuffa matcher där vi kommer att ställas mot samma lag flera gånger på kort tid. Det är ett annat tempo och tuffhet i Europaspelet, inte altid schyssta medel och man får jobba lite extra för allting. Det har varit lärorikt och kommer att vara användbart för oss.

DANIEL VANDOR

JOHANNA FORSBERGS FEBRUARI

27 februari: VästeråsIrsta HF (h), 24–24
2 mål, 1 assist, 1 bollstöld, 2,05 MEP-poäng 
20 februari: Önnereds HK (b), 31–25
7 mål, 2 assist, 2 bollstölder, 5,92 MEP-poäng
14 februari: Skara HF (h), 30–17
4 mål, 0 assist, 1 tilldömd straff, 3,42 MEP-poäng
6 februari: BK Heid (b), 36–25
6 mål, 1 assist, 1 tilldömd straff, 4,82 MEP-poäng

BÄST MEP-SNITT PER POSITION I JANUARI

Målvakt: Jannike Wiberg, H65 (snitt-MEP: 3,6)
Vänstersex: Olivia Mellegård, Sävehof (3,4)
Mittsex: Johanna Forsberg, Sävehof (4,2)
Högersex: Hannah Scheuer Larsson, Skuru (3,8)
Vänsternio: Mikaela Mässing, H65 (3,6)
Mittnio: Melissa Petrén, Lugi (3,2)
Högernio: Jennie Linnéll, Skuru (7,0)

MÅNADENS SPELAERE I SHE 2018/19

September: Sofie Börjesson, Kungälvs HK
Oktober: Mikaela Mässing, H65 Höör
November: Mathilda Lundström, Skuru IK
Januari: Sarah Carlström, Kristianstad HK
Månadens spelare utses av en jury bestående av representanter från SHE, handbollsmagasinet #Avkast och förbundskaptenen Henrik Signell

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån