Två dagar till final: Allt om IFK Kristianstad

I år har IFK Kristianstad skrivit historia i Champions League. Och det mesta pekar på att Sveriges dominanter även tar nytt SM-guld. 

Det har sett ungefär som det brukar göra i Handbollsligan nuförtiden. IFK Kristianstad vinner grundserien utan större konkurrens och stormar vidare mot SM-final. Nu har det hänt för fjärde året i rad. Kristianstad hade nio poäng ner till tvåan HK Malmö och vägen till final har också varit relativt odramatisk. Laget besegrade Eskilstuna Guif i kvartsfinalerna med 3–1 i matcher och upprepade samma sak mot Lugi i semifinalerna. 

Men även om det mesta har följt samma mönster i Handbollsligan sticker IFK Kristianstads säsong ut på ett annat sätt. I Champions League har laget till exempel gjort sin bästa insats någonsin. I en tuff grupp med, bland annat, förra årets mästare Vardar, Barcelona och Rhein-Neckar Löwen lyckades Kristianstad sluta sexa och ta sig till åttondelsfinal för första gången i klubbens historia. Detta efter att ha besegrat RK Zagreb med 27–24 i sista gruppspelsomgången. 

På väg att bli ensam trea

Laget åkte sedan ut mot Flensburg i åttondelsfinal, men IFK kan ändå titulera sig som ett av Europas 16 bästa lag den här säsongen. Sista grejen att bocka av på en framgångsrik säsong är ett nytt SM-guld. 

Mycket talar också för att Kristianstad blir svenska mästare för fjärde året i rad. Med ligans i särklass största budget har Kristianstad år efter år kunnat bygga upp slagkraftiga trupper, som klarar både tuffa spelscheman och skador utan att det påverkar resultaten. Ett bevis på klubbens dominans och otroliga bredd är att ingen IFK-spelare fanns med bland grundseriens 15 bästa målskyttar. Ola Lindgren har därmed kunnat rotera och förlita sig på många spelare – även om Albin Lagergren, Philip Henningsson och Olafur Gudmundsson sticker ut mest bland stjärnorna. 

Inför finalen i Scandinavium har IFK Kristianstad också chansen att bli Sveriges tredje mest framgångsrika klubb genom tiderna. Vid nytt guld blir Kristianstad svenska mästare för åttonde gången, och passerar förbi Majornas IK, SoIK Hellas och IK Heim. HK Drotts elva SM-guld finns inom räckhåll, men Redbergslid kan fortfarande känna sig ohotade ett tag till med sina 20 titlar. 

MARCUS HEED

Foto: Bildbyrån