Tre dagar till final: Allt om HK Malmö

För första gången ska HK Malmö spela SM-final. Med grundseriens bästa målvaktspar siktar de på att rubba IFK Kristianstad. 

HK Malmö bildades 2007. Två år senare tog de klivet upp till Handbollsligan (dåvarande Elitserien) och satte en upp en vision om att spela SM-final 2013. Det tog längre tid än väntat, men fem år senare har skåningarna äntligen förverkligat ett stort delmål. Klubben ska nu spela sin första SM-final någonsin efter en imponerande säsong. 

Kanske är det också rättvist att Malmö nått hela vägen till finalspelet i Göteborg sett till prestationerna i grundserien. Laget slutade tvåa i Handbollsligan, nio poäng efter IFK Kristianstad men fyra poäng och 48 plusmål före Alingsås HK. Malmö släppte också in minst mål i hela ligan, mycket tack vare ett starkt försvarsspel och Dan Beutler och Kristian Saeverås som hade högst räddningsprocent av alla målvakter i grundserien.

På samma gång har laget haft en framgångsrik offensiv där spelare som Adam Lönn, Anton Blickhammar, Jim Andersson, Linus Persson och Fredrik Petersen alla hamnade kring 100 mål i grundserien. 

Vann senast mot mästarna

I kvartsfinalerna besegrades Sävehof med 3–0 i matcher och i nästa steg väntade ligatrean Alingsås HK. Tidigare hade AHK varit Malmös slutspelsspöke med tre förluster mellan 2014-2017, men i en dramatisk semifinalserie lyckades laget bryta förbannelsen. I den sista avgörande matchen satte klubben dessutom publikrekord i Baltiska Hallen när laget vann med 28–23 och gick till en historisk SM-final.

I Scandinavium väntar trefaldiga mästarna IFK Kristianstad. Tufft på förhand, men långt ifrån en omöjlig uppgift. HK Malmö är till exempel ett av få lag i Handbollsligan som under säsongen visat att de kan utmana Sveriges dominanter. Malmö vann det senaste mötet på hemmaplan med 21–17 och stod upp på bortaplan även om det ledde till en knapp förlust (29–30). 

MARCUS HEED

Foto: Bildbyrån