Transfernytt: Andreas Berg klar för Alingsås HK

Landslagsmannen och Bundesligaproffset Andreas Berg kommer de kommande säsongerna att spela i Alingsås HK. Den förre U-världsmästaren har skrivit på ett treårskontrakt. 
– Jag vill vinna SM-guld med AHK, säger 24-åringen. 

DENNA TEXT ÄR ETT PRESSMEDDELANDE FRÅN ALINGSÅS HK

I början av mars blev det klart att Niclas Barud, landslagsman och proffs i Bundesligalaget Frisch auf Göppingen, skrivit på ett treårskontrakt med Alingsås HK och ansluter i sommar.

Nu, i slutet av mars, är det klart att Andreas Berg, landslagsman och proffs i Bundesligalaget Frisch auf Göppingen, skrivit på ett treårskontrakt med Alingsås HK och ansluter i sommar.

Duon, som spelade dubbla landskamper mot Tyskland förrförra helgen, har varit klubbkamrater i Tyskland de två senaste säsongerna och kommer nu alltså att spela tillsammans även i AHK minst till och med våren 2020.

– Valet föll på Alingsås HK för jag fick ett riktigt bra intryck av alla jag träffade i klubben och hur klubben sköts samt de klara och tydliga målsättningar som finns. Sedan har jag också hört mycket bra om klubben från mina kompisar i AHK. Spelidén som AHK står för kommer passa mig perfekt då den innehåller spel med fart och fläkt och mycket kontringar. Jag ser fram emot att springa in i Estrad Alingsås och möta den härliga och hängivna publik som finns, säger Andreas Berg.

Den 9 maj 2009, på sin 17-årsdag, fanns Andreas Berg på plats i Globen och fick se Alingsås HK, med storebrorsan Jonathan Berg i laget, vinna sitt första SM-guld.

– Det var en häftig upplevelse som jag aldrig kommer att glömma och mitt mål är att fortsätta utvecklas och vinna ett eget SM-guld med AHK, säger Andreas Berg som ännu saknar SM-guld men väl har ett UVM-guld på meritlistan.

När det svenska 92/93-landslaget, där också Andreas Flodman ingick, vann U21-VM i Bosnien 2013 utsågs Andreas Berg till turneringens bästa vänstersexa, även om han också gjorde imponerande insatser på vänsternio i den turneringen. Det första året i AHK är tanken att han ska spela på just vänsternio, då VM-spelaren Emil Frend Öfors och den förre landslagsmannen Daniel Tellander redan finns på vänsterkanten under nästa säsong.

– Det är en mycket bra handbollsspelare och hybridspelare som kommer hem till Sverige från Bundesliga. Vi har redan två av Sveriges bästa kantsexor i truppen men väljer att titta lite längre fram och säkrar upp en mycket bra vänstersexa inför framtiden. Vi har haft bra och långa diskussioner med Andreas och tanken är att han skall spela på niometer och bidra till vårt lag med speed och irrationellt spel nästa säsong. Vi har därmed kontrakterat en tvåstegsraket som vill hjälpa oss att vara ett topplag även framöver, säger AHK:s tränare Mikael Franzén.

Alingsås HK:s team manager Per Johansson:

– Vi fick ett mycket fint intryck av Andreas när vi träffade honom. Han vill komma hem till Sverige och satsa stenhårt vidare och vi är otroligt glada för att han vill göra det i Alingsås HK. Andreas är en spelare som vi tror kommer att passa fantastiskt bra in i vår spelidé. Det är en spelare som gillar och kan prestera fin handboll i hög fart. Dessutom är ju Andreas en dokumenterad måltjuv och en vinnarskalle av rang. Vi har värvat Andreas som en niometersspelare där han tidigare spelat både i Önnereds HK och i U21-landslaget. Självklart blir han även ett alternativ som vänsterkantspelare.

Namn: Andreas Berg.
Född: 9 maj 1992.
Position: Västersexa/vänsternia.
Längd/vikt: 190 cm/88 kg.
Moderklubb: Kärra HF (–2011).
Övriga klubbar: Önnereds HK (2011–2015), Frisch auf Göppingen (2015–2017).
Landskamper: 7A (17 mål), 18U (89 mål), 34J (114 mål).
Aktuell: Har skrivit kontrakt med Alingsås HK till och med våren 2020 och ansluter i juli.

Foto: Tommy Holl