Törnqvist och Apelgren efter 28–29 i Estrad

Derbystämningen gick inte att ta miste på när Alingsås HK och IK Sävehof drabbades samman på måndagskvällen. Holmgången i Estrad slutade 28–29 (12–17) efter lysande målvaktsspel av gästernas Simon Möller. 

Det svängde rejält i måndagens E20-derby i Alingsås. Gästande IK Sävehof inledde klart bäst. Partillelaget, som kom till spel med två raka förluster i ryggen, var lyckosamma i sitt utgrupperade försvarsspel. Med hjälp av vasst målvaktsspel av Simon Möller kunde man gå ut i halvtid med ledning 17–12.

Alingsås, som ej fick skyttet och spelet att lossna, gick ut i andra halvlek med en fem bollar stor uppförsbacke. Anförda av lagkaptenen Johan Nilsson gjorde man dock en imponerande comeback. AHK gick från underläge 13–19 till likaläge 20–20. Och för varje mål hemmaspelarna gjorde ökade ljudvolymen i Estrad. Publiksiffran skrevs till 1 329 åskådar.e

Till bortasupportrarnas glädje gick AHK aldrig upp i ledning. I stället svängde pendeln tillbaka till Sävehofs favör. Tack vare ett effektivt 7-6 spel tog man åter tag i taktpinnen. Rena sexmeterslägen gjorde det omöjligt för hemmalagets burväktare Rickard Frisk att hålla ställningen jämn.

Slutsiffrorna skrevs 28–29, vilket gör att Sävehof klättrar upp på en förstaplats i tabellen. Dock med en match mer spelad än tvåan Amo.

Efter slutsignal var Sävehofs huvudtränare Michael Apelgren lättad. Sävehof-tränaren konstaterade att det var två viktiga poäng som inkasserades på kontot.

– Fantastisk derbymatch idag. Simon Möller gick i bräschen för oss, vilket han ska göra som vår lagkapten. Det var gott att se. Sen har vi varit för oskarpa på sistone. Vi har gjort helt okej insatser men inte lyckats få till det helt och hållet. Så jag är stolt över att killarna löser det idag, inleder Apelgren som fortsätter:

– Alingsås har en bra hemmaplan här. Jag tycker att de spelade fint bakåt i andra. De fick upp en aggressivitet som gjorde det svårt för oss att komma till fina lägen. Därför är man extra stolt när vi lyckades stoppa det blodflödet.

Hur viktigt var det för er att bryta förlustsviten efter två raka torsk?

– Helt sjukt viktigt. Idag var det slutspelskänsla. Alla i laget kände extra press efter två raka förluster. Utan tvivel.

Nästa match för er spelas hemma mot Amo HK. Tankar?

– Det blir en speciell match med tanke på Andreas Stockenbergs bakgrund i Sävehof. Han är på ett sätt en av oss. Han har tagit guld med den här klubben och förtjänar den kärlek som han kommer att få när han kommer till Partille på torsdag.

Vad vill du ta med dig härifrån till Amo-matchen?

– Framför allt vår attityd som vi visade idag. Det är inte svårt att spela handboll när allting funkar. Men framgångsrika lag klarar av det även när det blåser. Och idag i andra halvlek blåste det rejält, avslutade Apelgren.

AHK:s assisterande tränare William Törnqvist hade följande att säga om kvällens derbymatch:

– Det är mycket känslor och intryck nu efter en bra andra halvlek. Vi fick en dålig start på matchen och hade problem nästan hela första halvlek. Både framåt och bakåt. Men sen visade vi en stark moral i andra halvlek. Vi fick bättre utdelning och mer stopp bakåt som vi kunde springa på. Johan Nilsson gjorde en jättebra match och var en stor anledning till att vi kunde komma ikapp Sävehof. Det var en stark andra halvlek som tyvärr inte gav några poäng, kommenterade Törnqvist som håller med om att Simon Möller var en avgörande faktor i matchen.

– Han tog några skott när vi hade momentum och när matchen stod och vägde. Det klart att det var tungt. Men vi fortsatte att kriga hela vägen in i mål.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Alingsås HK–IK Sävehof, 28–29 (12–17)

Målskyttar, Alingsås: Johan Nilsson 10, Rasmus Torbjörnsson 5, Fredrik Hellgren 4, Alexander Regen 3, Benjamin Helander 2, Max Granlund 2, Gustav Jönne, Albin Hägglund Junler.

Målskyttar, Sävehof: Oli Mittun 6, Emil Berlin 5, Adam Blanche 5, Gustaf Wedberg 3, Sebastian Spante 2, William Andersson Moberg 2, David Sandberg 2, Felix Möller 2, Simon Möller, Pontus Brolin.

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån