Tobias Thulin: ”Vill bli starkare och mer explosiv”

Han är en av Sveriges bästa målvakter och nästa RIK:are att ta klivet ut i proffslivet. Men först vill Tobias Thulin avsluta med att ta ännu ett kliv i Handbollsligan. 

HIF KARLSKRONA–REDBERGSLIDS IK
MÅNDAG 15 OKTOBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I somras blev det klart att Tobias Thulin flyttar till SC Magdeburg nästa säsong. Därmed blir den 23-årige målvakten Redbergslids nästa export till Bundesliga efter Linus Arnesson och Jonathan Carlsbogård. Men först vill Thulin avsluta med ett trendbrott i RIK. 

– Vi siktar såklart på att göra så bra ifrån oss som möjligt. Men det hade varit kul att nå ett steg längre i slutspelet. Att ta sig förbi kvartsfinalerna där vi åkt ut de fyra-fem senaste åren, säger Tobias Thulin.

Vad vill du träna upp för att bli ännu bättre innan du flyttar till Tyskland?

– Jag vill bli bättre som målvakt överlag och hitta en stabilitet. Även bli starkare och mer explosiv i alla lägen. Det är framförallt de sakerna jag vill förbättra och som jag tror kommer gynna mig när jag flyttar till Bundesliga nästa säsong. 

Ifjol räddade Thulin flest skott i Handbollsligan (400) och togs ut till landslaget. Under EM i Kroatien (när Sverige tog silver) fanns han med som en extraresurs på träningarna för att avlasta Mikael Appelgren och Andreas Palicka. 

– Det har gått framåt för mig under det senaste året. Att få chansen att vara med i landslaget och träna med de bästa spelarna och av Mats Olsson har varit lärorikt och bra för min utveckling. Allt känns bara positivt. 

RIK var segerlösa i de tre första matcherna, men kommer nu från två raka segrar mot AIK och Hammarby. 

– Överlag har det varit upp och ner i hela spelet. Jag tycker att vi började bra mot Sävehof, men slarvade i slutet. Sedan blev vi för stillastående mot Skövde och Alingsås, men nu känns det som att vi har något att bygga vidare på. 

Thulin har alltjämt fortsatt att leverera mellan stolparna. Hittills är han Handbollsligans mest värdefulla målvakt med högst MEP-poäng. 

– Precis som laget har det varit lite upp och ner för mig. Jag startade bra mot Sävehof, men hade det lite jobbigare mot Skövde och Alingsås. Mot AIK höjde jag mig och sammantaget har känslan varit helt okej. 

Som målvakt är Thulin nöjd med lagets delvis nya försvarsspel.

– Tidigare har vi spelat mycket 3–2–1. Detta året har vi lagt om och börjat köra ett 6–0-försvar i många matcher. Det kommer att gynna mig. Tidigare har de varit först genombrott och kantlängan. Med 6–0 blir det lite mer niometersskott från breda lägen. Och det är sådana lägen jag vill ha på mig. 

MARCUS HEED

Målvakter med högst MEP

Tobias Thulin, Redbergslid, 15,26
Håvard Åsheim, Skövde, 10,95
Anton Hellberg, Hammarby, 10,75
Matija Spikic, AIK, 10,41
Josip Cavar, Lugi, 9,72
August Eli Björgvinsson, Sävehof, 9,58
Niklas Kraft, Alingsås, 8,89
Gustaf Skagerling, Alingsås, 8,89
Leo Larsson, Kristianstad, 8,18
Marcus Cleverly, IFK Ystad, 8,13

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån