Kristin Thorleifsdottir: ”Vi siktar på ny SM-final”

H65 Höör har inlett säsongen med fyra raka segrar. Och unge vänsternian Kristin Thorleifsdottir har växt ut till en av seriens mest spännande skyttar. Nu väntar Boden på bortaplan.

BODEN-H65 HÖÖR • TISDAG 16 OKTOBER 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Efter fyra omgångar har H65 Höör tagit full pott i SHE och dessutom vunnit med stora siffror. Laget besegrade till exempel VästeråsIrsta med nio mål senast och toppar tabellen tillsammans med Lugi. 

– Det känns bra och de senaste matcherna har verkligen varit en boost för självförtroendet i hela laget. Då har vi ändå känt att vi kunnat göra vissa saker mycket bättre. Det finns saker att jobba på, men det är starkt att vinna trots vi inte är helt nöjda, säger Kristin Thorleifsdottir.

Vänsternian kom till H65 Höör förra säsongen, då hon ersatte Cassandra Tollbring som flyttade utomlands. I sin första säsong var Thorleifsdottir med och tog klubben till SM-final. Matchen slutade med förlust efter att Sävehof avgjort en dramatisk final i slutsekunderna.

Har den tunga finalförlusten något att göra med att ni har öppnat SHE starkt den här säsongen?

– Det kanske sitter någonstans i bakhuvudet som en revanschlusta, men jag tror att vi hade fått en lika bra start oavsett resultat i vårens SM-final. Det är tidigt på säsongen, men vi siktar på att gå dit igen och ta guldet. 

Hittills har du gjort flest mål för Höör den här säsongen. Har du fått den utväxling du hoppats på sedan du kom till klubben?

– Jag hade det lite tungt i början. Nästan hela förra säsongen egentligen, vilket inte är så konstigt. Det är stort steg att gå från allsvenskan till ett topplag i SHE. Det känns betydligt bättre den här säsongen. Jag har utvecklats på många plan och allt går bara uppåt. 

Vilken var den största omställningen som gjorde att kanske det kändes tyngre i fjol?

– Det är att allt går snabbare i högsta serien. Man har en-två sekunder mindre tid på sig. Sedan är det tuffare försvarsspel och bättre målvakter. Alla småsaker blir sammanlagt en stor omställning och det tar tid att komma in i det. 

Med sin längd och styrka är Kristin Thorleifssdottir en av SHE:s bästa skyttar. För att ta ännu ett kliv i utvecklingen vill 20-åringen från Rimbo spetsa till flera delar i spelet. 

– Man vill ju förbättra allt, även skyttet som jag redan är bra på. Men att gå på fler genombrott är något som jag vill utveckla och jobba vidare med. När det går så snabbt i vissa matcher gör man oftast det man känner sig mest trygg på och det är att skjuta. 

I H65 Höör har flera spelare fått chansen i a-landslaget under det senaste året. I senaste truppen var till exempel Emma Lindqvist med och sedan tidigare har även Sofia Hvenfelt får chansen. Kristin Thorleifsdottir har varit tongivande i flera u-landslag under de senaste åren, men är nu för gammal för att fortsätta på ungdomsnivå.

– Att få spela för landslaget är verkligen något man siktar på i framtiden. Sedan vet man inte hur långt det är kvar dit. Landslaget är inget jag tänker på just nu, men absolut något jag strävar efter och tränar för att nå. 

Under tisdagen väntar säsongens längsta bortamatch. H65 Höör har chansen att ta femte raka segern mot Boden – en resa på 150 mil. 

– Jag tycker Boden är ett bra lag om de får till allting. Det är inget lag som vi underskattar, det gör vi aldrig. Vi ska göra vårt allra bäst och få till de sakerna som vi pratat om. De ska vi nog kunna slå dem till slut. 

MARCUS HEED

Höörs interna skytteliga 18/19

Kristin Thorleifsdottir, 19 mål
Mikaela Mässing, 16
Anna Johansson, 15
Evelina Källhage, 13
Emma Lindqvist, 10

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån