Ida Nilsson: ”Då släpper vi sällan in över 20 mål”

Obesegrade efter tre matcher. Nu ska Lugi bygga vidare på sviten i derbyt mot Kristianstad.
Lugis målvakt Ida Nilsson berättar om lagets form och varför hon inte tröttnar på handboll längre.

LUGI HF-KRISTIANSTAD HK • SÖNDAG 14 OKTOBER 15.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Hittills är Lugi det enda laget, tillsammans med H65 Höör, som är obesegrat i SHE under den här säsongen. Efter tre matcher har Lundalaget tagit tre raka segrar. 

– Vi har kommit in i det bra och fått till vårt försvarsspel direkt. Vi har kunnat trycka mycket i andrafas och direkt efter avkast. Det har gett utdelning och det känns skönt, säger Ida Nilsson.

Målvakten kom till Lugi 2016 från ligakonkurrenten Kristianstad HK. Innan dess hade Ida Nilsson slutat med handbollen två gånger, men i Lugi har det aldrig varit någon tvekan om att fortsätta med handboll.

– Det är jätteroligt här och jag har inte tröttnat på handbollen en enda gång, vilket jag brukar göra. Jag har även utvecklats mycket, bland annat att bli skickligare på att rädda kantskott. 

Varför tror du att du inte har tröttnat i Lugi?

– Det har aldrig varit så roligt med handbollen som det är nu. Dels tror jag att det handlade om ett miljöbyte och att byta jobb. När man kommer till en ny klubb får man också en nytändning. Att tjejerna i laget är fantastiska gör också sitt.  

I ett ungt Lugi är Ida Nilsson lagets äldsta spelare, trots att hon bara är 25 år. Målvakten är dessutom tre år äldre än lagets näst äldsta spelare, 23-åriga Melissa Petrén.

– Det känns lite konstigt att man är äldst. För bara ett par år sedan kändes det som att man alltid var yngst. Men det är inget jag tänker på direkt. Man får väl säga till lite mer på vissa saker bara, säger hon och fortsätter:

– Jag har väl inte så stor ledarroll, men ser jag någonting säger jag till. Alla kan komma med tips och såna grejer och jag ser mycket från min position som målvakt.

Lugi hakar på toppen och Ida Nilsson har levererat under inledningen av säsongen. Efter tre matcher har hon räddat 46 procent av motståndarnas skott. Av målvakterna som fått mycket speltid i SHE har bara Sävehofs Isabella Mouratidou en högre siffra. 

– Jag är aldrig riktigt nöjd, men det har känts helt okej. Jag har lagt mycket fokus på att ta det lugnt och inte gå för tidigt. Att stå kvar länge och bestämma var motståndarna ska skjuta. Jag har alltid varit ganska lugn och sansad. Det har aldrig varit min stil att flaxa och hoppa. Jag läser spelet mer. 

Under söndagen ställs Ida Nilsson mot sin gamla klubb. Lugi tar emot Kristianstad på hemmaplan. 

– Det kommer att bli en rolig match. Det är alltid kul med derbyn. Det blir en jämn och tuff match mellan två lag som aldrig kommer att ge upp. För oss är försvarsspelet nyckeln i varje match. När vi får till det släpper vi sällan in över 20 mål och då kan vi hamna i bra lägen framåt. 

MARCUS HEED

Högst räddningsprocent i SHE (minst 20 skott)

Isabella Mouratidou (Sävehof), 48%
Ida Nilsson (Lugi), 46%
Sofie Börjesson (Kungälv), 43%
Rebecca Nilsson (Skuru), 43%
Jannike Wiberg (H65 Höör), 40%