Tobias Thulin: ”Fick en otrolig boost”

Tobias Thulin har varit enorm i slutspelet och är tillbaka från landslagsspel. Nu vill målvakten ta Redbergslid till semifinal – och avsluta sin tid i klubben på bästa sätt.
– Det gäller för oss att vara så disciplinerade som möjligt, säger 23-åringen.

REDBERGLSIDS IK-IFK KRISTIANSTAD
TORSDAG 18 APRIL 17.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

För två veckor sedan skakade Redbergslid liv i kvartsfinalerna. Tobias Thulin räddade 20 skott när göteborgarna bortaslog IFK Kristianstad efter förlängning med 38–37. 

– Det var verkligen en otrolig laginsats. Vi vet hur tufft det är där nere och hur bra Kristianstad är hemma. Ett tag har jag för mig att de hade 80 raka hemmamatcher utan förlust. Det var starkt av oss att vinna där i en förlängning. Vi visade upp en otrolig lagmoral som vi ska ta med oss till nästa match, säger Tobias Thulin

Innan RIK:s triumf senast var det bara HK Malmö som hade lyckats besegra de regerande mästarna i Kristianstad Arena den här säsongen. 

– Det betyder jättemycket för oss. Under säsongen har vi visat att vi kan slå alla lag, men vi har alltid haft tufft mot Kristianstad borta. Vi har slagit dem hemma, men att vi nu vann borta är en styrka. Det gör att vi ser möjligheterna till torsdagens match också. 

Under den senaste veckan har Tobias Thulin även hunnit med att spela landskamper för Sverige. Landslaget förlorade båda matcherna mot Norge i EHF Euro Cup. 

– Det är alltid roligt och en stor ära att få vara med landslaget. Det är otroligt lärorikt att spela och träna med de bästa spelarna, så det är en jättebra erfarenhet för mig. Förlusterna var en besvikelse både för mig och laget. Vi försöker glömma det nu och lägga all fokus på slutspelet.

Hur är det att åka iväg med landslaget mitt under slutspelet?

– Det är alltid kul att åka på landslagsläger, men det ligger väl kanske inte helt optimalt för någon spelare. Man kommer in i slutspelsbubblan när man spelat tre matcher och då är det väl inte helt optimalt med ett uppehåll. Man får göra det bästa av situationen. Jag är lika taggad nu som förut, och egentligen störde det inte så mycket för min del. 

Under skärtorsdagen spelas den fjärde kvartsfinalen mellan Redbergslid och Kristianstad. Den här gången i Scandinavium där RIK är piskade att vinna för att hålla drömmarna om semifinal vid liv. 

– Det ska bli roligt att kliva in i slutspelet igen. Man har suttit och laddat för detta ett tag. Vi fick en otrolig boost efter förra matchen och nu ska försöka vinna för att ta detta till en femte och avgörande match. Det gäller för oss att vara så disciplinerade som möjligt och göra det vi är bra på. Det kommer att bli tufft, men vi ska verkligen ge dem en match. 

Nästa säsong flyttar Tobias Thulin till Magdeburg i tyska Bundesliga. Efter åtta år i Redbergslid är målvakten inställd på att avsluta sin tid i klubben så starkt som möjligt. 

– Det är självklart att man vill kunna avsluta så bra som möjligt. Samtidigt vill vi ta oss förbi kvartsfinalerna som vi inte lyckats med under ett antal år i rad. Vi siktar på att gå ett steg längre, och för min del hade varit väldigt skönt att kunna avsluta på det sättet.

MARCUS HEED

Räddningar i slutspelet (efter tre matcher)

Tobias Thulin (Redbergslid) – 55 räddningar
Anders Persson (Ystads IF) – 47
Niklas Kraft (Alingsås) – 41
Agust Eli Björgvinsson (Sävehof) – 39
Richard Kappelin (Kristianstad) – 30

IFK KRISTIANSTAD–REDBERGLSIDS IK (2-1)

22 mars: IFK Kristianstad–Redbergslids IK, 27–25
28 mars: Redbergslids IK–IFK Kristianstad, 24–27
4 april: IFK Kristianstad–Redbergslids IK, 37–38
18 april, 17.00: Redbergslids IK–IFK Kristianstad
Ev 21 april, 17.30: IFK Kristianstad–Redbergslids IK