Emma Rask: ”Kommer smälla ordentligt”

H65 Höör och Sävehof har mötts i final två år i rad. Nu drabbar två av Sveriges bästa lag samman i semifinal. Höörs vänstersexa Emma Rask berättar om förväntningarna på första mötet och hur det är att spela på hög nivå med sin moderklubb. 

H65 Höör-IK Sävehof • Fredag 19 april 18.10 • Sänds även på Sportkanalen

Igår drog Skuru och Lugi igång semifinalerna. På långfredagen är det dags för nästa möte mellan H65 Höör och Sävehof – en repris på de två senaste årens finaler. Matchen har flyttats till Eslövshallen för Höör ska få plats med större publik.

– Det ska bli roligt. Under de senaste dagarna har folk frågat:  ”Ni har vunnit både matcherna i serien, så det borde väl inte bli några problem?”. Men nu är det slutspel och allt kan hända. Sävehof har lika stora chanser som oss att gå till final. Det kommer bli riktigt tuffa matcher och jag har svårt att tro att något lag vinner tre raka, säger Emma Rask.

Blir det något extra att möta Sävehof med tanke på ni mött dem i final två år i rad?

– Jo, det är klart. De har också i princip samma lag som förra året, så vi känner till varandra. Det kommer att bli krigarinsatserna som avgör. Man kan kolla på det taktiska och få några mål där, men det är inställningen som kommer att avgöra. 

H65 Höör fick en bekväm resa i kvartsfinalerna och besegrade VästeråsIrsta med 3–0 i matcher. 

– Formen i laget känns bra. Vi är i stort sett nöjda med alla kvartsfinalerna. Kanske inte riktigt på bortaplan mot VästeråsIrsta, men vi vet också att det är en svår bortamatch. Då kom vi inte riktigt upp i aggressivitet och då blir det jämnt. Men överlag är vi nöjda hittills. 

Emma Rask har H65 Höör som moderklubb och gör nu sin sjunde säsong i a-laget, trots att hon bara är 23 år fyllda. 

– Tiden går så himla fort, det känns nästan lite konstigt. Jag trivs superbra i Höör och att kunna spela i sin moderklubb på en hög nivå är få förunnat. 

Den här säsongen har vänstersexan fått stort förtroende av Ola Månsson. Rask har svarat med att göra sin bästa säsong målmässigt – i grundserien spelade hon alla matcher och gjorde 67 mål. 

– Med tanke på speltiden jag fått har det också gått bra målmässigt. Framförallt känner jag att man fått ett annat tänk. Nu har jag blivit en spelare som tar ansvar och visar vägen på min position. Den rollen har jag inte haft innan och det har varit en liten omställning. Men jag kände att det var rätt läge för mig att få det här ansvaret. 

På vilket sätt har du blivit en bättre kantspelare under de senaste säsongerna?

– Jag har alltid sett upp till Marie Wall som varit min kantkollega i många år. Hon är 20 centimeter längre än mig och en helt annat spelare. Men jag har kollat på henne mycket och inspirerats av det. Nyckeln har varit att ha tålamod och bestämma saker varje säsong som man ska bli bättre på. Kontringsspelet är min starka sida och där har jag utvecklats ett snäpp till. 

Vad ska ni göra för att ta kommandot direkt och vinna mot Sävehof?

– Vi ska visa att vi inte tror att det komma bli en enkel resa. Vi ska visa dem att: ”Här kommer det smälla ordentligt”. De ska inte få komma igenom vårt försvar och jag hoppas att publiken tar sig till Eslövshallen. Där ska det minsann inte bli lätt för motståndarna att vinna. Vi ska också få fram den familjära känslan vi har i Höör. 

MARCUS HEED

Två senaste finalerna

2016/17: IK Sävehof–H65 Höör, 25–27
Bästa målskytt, Sävehof
: Emma Fernis (13).
Bästa målskytt, Höör: Mikaela Mässing, Cassandra Tollbring och Marie Wall (4).

2017/18: H65 Höör–IK Sävehof, 21–22
Bästa målskytt: Höör: Mikaela Mässing (8).
Bästa målskytt, Sävehof: Julia Eriksson (5).

H65 Höör–IK Sävehof

19 april, 18.10: H65 Höör–IK Sävehof
24 april, 19.00: IK Sävehof–H65 Höör
28 april, 16.00: H65 Höör–IK Sävehof
Ev 2 maj, 18.30: IK Sävehof–H65 Höör
Ev 6 maj, 19.00: H65 Höör–IK Sävehof