Tobias Nordahl: ”Folk har vågat ta steget”

Fem raka förluster, men redan fler poäng än på hela förra säsongen. Nu siktar Karlskorna på att avsluta 2018 på bästa sätt mot IFK Skövde.

– Det hade varit skönt att få med sig en seger före uppehållet, säger Tobias Nordahl.

HIF KARLSKRONA-IFK SKÖVDE
SÖNDAG 30 DECEMBER 16.30
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Tre år i rad har Karlskrona kvalat sig kvar i Handbollsligan. Inför säsongen tappade laget målskyttar som Hampus Olsson och Jakob Nygren – och på upptaktsträffen tippades Karlskrona sist. 

Efter 20 omgångar har laget tagit fler poäng än på hela säsongen. Under säsongen har flera spelare klivit fram. En av dem är vänsternian Tobias Nordahl

– Det känns otroligt skönt. Folk har vågat ta steget och inte överlåtit ansvaret åt andra. Många mål försvann inför säsongen, men vi är ett lag utan enskilda spelare, säger Tobias Nordahl och fortsätter:

– Det känns som att folk har mognat lite. Både jag och Ian Martin gör vår andra och vet vad som gäller nu. Förra året hade man allt att vinna. Jag kom från en mindre klubb och kunde köra ”all in”. Det har flutit på och jag trivs med större ansvar. 

Tobias Nordahl är laget näst bäste målgörare och är dessutom tvåa i seriens assistliga med 84 målgivande passningar. 

– Jag har haft några dippar, men överlag har det gått framåt sedan jag kom till Karlskrona. Jag har mognat i spelet, men det finns fortfarande en hel del att slipa på. Även om jag ligger tvåa i assistligan har man gjort en del tekniska fel. Men det beror nog också på att jag vill kliva fram och ta ansvar. Kurvan har ändå gått uppåt även om jag haft en del småskavanker.

Karlskorna kommer däremot från en tuff period. Under julhelgen åkte laget på två smällar mot Alingsås HK. Därmed har Karlskrona förlorat sex matcher i rad. 

– Det är inget vi är nöjda med. Det var surt att förlora mot Alingsås. I hemmamatchen var vi ändå med, men slarvade på slutet. Alingsås är duktiga på att straffa och det var likadant på bortaplan. Vi gjorde för många misstag och höll oss inte till matchplanen. Det blev lite för höga siffror, men så blir det i handboll ibland. 

Hur ska ni göra för att vända på detta?

– För det första tränar vi på bra. Vi har bra energi på träningarna även om vi förlorat. Vi vill bli bättre och är ett lag på uppgång. Vi kanske inte är som bäst just nu, men jobbar för det. ”Knirr” gör det bra med laget och viker inte en tum. Han lägger ner hela sin själ i detta. Det finns en härlig drivkraft i laget. 

Dagen före nyårsafton avlutas Handbollsligans höstsäsong när Karlskrona möter IFK Skövde på hemmaplan. 

– Vi gjorde ingen höjdarmatch mot dem för några veckor sedan. För att vi ska lyckas nu måste vi hänga med i tempot och vara respektlösa. Skövde har inte varit lika starka på bortaplan, så vi har goda chanser, säger Tobias Nordahl och fortsätter:

– Vi vill ha med oss en vinst före uppehållet. Både för oss själva och publiken. Vi har otroligt bra stöttning så det hade varit skönt att få med sig en bra känsla till nästa år. Jag tror på detta, Skövde är inte omöjliga att slå. De är skickliga, men vi ska utnyttja sakerna de är mindre bra på. 

MARCUS HEED

Karlskronas säsonger i Handbollsligan

2018/19: 12 poäng efter 20 matcher (11:e plats i tabellen).
2017/18: 11 poäng på 32 matcher (13:e plats).
2016/17: 12 poäng på 32 matcher (13:e plats). 
2015/16: 16 poäng på 32 matcher (12:e plats).