Melissa Petrén: ”Vårt försvarsspel är unikt”

Melissa Petrén är tillbaka i fullt slag efter att ha inlett säsongen med skadeproblem. I ett ungt Lugi har 23-åringen utvecklats till en effektiv tvåvägsspelare.

LUGI-SÄVEHOF • LÖRDAG 29 DECEMBER 20.30 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

I somras togs Melissa Petrén ut till landslagets träningsturnering i Sydkorea. Då åkte vänsternian på en meniskskada som gjorde att hon missade större delen av försäsongen. Under den senaste månaden har Petrén hittat tillbaka till gammal storform och i de tre sista matcherna före EM-uppehållet svarade Lugis stjärna för 19 mål.

– I början av säsongen spelade jag lite till och från på grund av skadan, men på slutet har jag kommit in i det. Jag har börjat träna fullt och känner mig bättre. 

Hade du velat fortsätta spela med tanke på din stigande form eller var det skönt med ett uppehåll?

– Man hade ju velat fortsätta, men samtidigt vet jag att min kropp och skada tyckte att det var skönt med ett litet uppehåll. Man kan köra lite fysträning och komma igång ännu mer. Men det var ju lite tråkigt också när man hittade en så go känsla. Vi får se till att fortsätta nu istället. 

Melissa Petrén kom från Spårvägen 2015 och gör nu sin fjärde säsong i Lugi. 2017 utsågs hon till åtets komet i SHE efter att ha gjort 111 mål i grundserien. Nu har stockholmaren gjort 52 mål och tolv assist på elva matcher. 

– Jag har sagt tidigare att jag utvecklat mitt försvarsspel sedan jag kom till Lugi. Förut sågs jag inte som en försvarsspelare, men nu har jag en ganska central roll i försvaret. Jag älskar att spela försvar. Det är inte bara mål som ska göras, de ska stoppas också. Sedan har jag utvecklat mina ledaregenskaper sedan jag blev assisterande lagkapten tillsammans med Sara Olofsson. Det är något jag tar med mig, inte bara handbollsmässigt utan även som person. 

Vad är nästa steg för dig som handbollsspelare för att bli ännu bättre?

– Att kunna hålla mig skadefri och utveckla min fysik. Får jag vara hel kommer jag bara bli bättre. Jag har möjlighet att utvecklas tekniskt i Lugi och det är därför jag varit här i fyra år. Förhoppningsvis kommer detta att ta mig utomlands någon gång där jag kan utvecklas i nya miljöer. 

I ett ungt Lugi är Petrén lagets näst äldsta spelare, trots att hon bara är 23 år. Efter elva omgångar ligger Lugi femma i tabellen med tolv inspelade poäng.

– Jag tycker att vi har presterat bra. Sedan har vi gjort några sämre matcher som vi borde vunnit. Med tanke på att vi har ett ungt lag har vi ändå nått upp till de förväntningar vi har på oss tycker jag. Vi har toppar och dalar, men det var något som vi hade räknat med inför säsongen. 

Vad tycker du är speciellt med Lugi?

 – Det är att vårt försvarsspel är ganska unikt. Dragan Brljevic är specialist på försvarsspel och det gör att Lugi sticker ut. Han har fått alla att förstå det spelet. Försvarsspel är vårt bästa anfall brukar vi säga. Om vi håller motståndarna under 20 mål och inte gör mer än åtta tekniska fel vinner vi matcherna. Vi spelar kompakt och aggressivt, vilket gett utdelning. 

MARCUS HEED

Skytteligan – mittnior

Melissa Petrén (Lugi) 52 mål
Emmy Nordmark (Boden) 50 mål
Elin Hallagård (Sävehof) 42 mål
Jessica Ehrnbring (Önnered) 42 mål
Olivia Black (Skövde) 41 mål